don't even ask

don't even ask

spot_img

“Αθάνατοι” (Τέμπη), “βύθιση” για καταθέσεις και δάνεια, πρεμιέρα για Intralot, η Ρουμανία game changer, γενναία επιστροφή κεφαλαίου (Holterman), μεγέθη Lavipharm και…ετοιμάζεται για ΧΑΑ η ΑΕΕΑΠ

*Στενάχωρη για τους πολλούς η χθεσινή, ημέρα μνήμης για τους ανθρώπους των 57 των Τεμπών. Ξέσπασε σε κλάματα ο ιερέας που διάβασε τα ονόματα των θυμάτων, “Αθάνατοι” φώναξαν οι συγγενείς, οι δικοί τους. Το ελάχιστο, αυτό.

*Ελεγχόμενη διόρθωση χθες βράδυ στην Wall Street, οι αναλυτές σε αναμονή για την ανακοίνωση-σήμερα Πέμπτη- του δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών. Ο PCE είναι ο δείκτης πληθωρισμού που παρακολουθούν οι μέτοχοι/τραπεζίτες της Fed και (κυρίως) βάσει αυτού καθορίζουν τη νομισματική πολιτική. Την Δευτέρα, ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Global X ETF, Μόργκαν Ντελτόνε σημείωνε πως “…μια θετική έκπληξη από το μέτωπο του πληθωρισμού PCE θα ανακούφιζε τους επενδυτές όσον αφορά τις επερχόμενες μειώσεις επιτοκίων από τη Fed, καθώς μια πιο ευέλικτη νομισματική πολιτική θα μπορούσε να μειώσει και το χρηματοοικονομικό ρίσκο…”. Στο ταμπλό, η μετοχή του eBay ενισχυόταν 5%, μετά την ανακοίνωση ότι θα διανείμει μέρισμα και θα δαπανήσει επιπλέον 2 δισ. δολάρια για επαναγορές μετοχών. “Βουτιά” 9% για τη μετοχή της Urban Outfitters, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου που ήταν χειρότερα από τις προβλέψεις.

*Στις ευρωπαϊκές αγορές η προσοχή παραμένει στα επιτόκια-ποσοτική σύσφιξη. Οι δηλώσεις ντε Γκιντός ότι “…ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται περισσότερα στοιχεία πριν αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια…” ήταν η αφορμή που αξιοποίησαν οι αγοραστές. Γνωστό πως, οι θέσεις του Αντιπροέδρου της ΕΚΤ έχουν απήχηση στην επενδυτική κοινότητα. Ωστόσο, τα έχει πει ο δικός μας κεντρικός: από Ιούνιο (6/6) και κατά 25 μ.β με προοπτική του 2% προς το τέλος του 2025. Το 80% των μέτρων για την ΚΑΠ, την “πράσινη μετάβαση” τα πήραν πίσω οι της ΕΕ, άρον-άρον. Ευρωεκλογές γαρ…όμως το πρόβλημα μεγεθύνεται όλο και πιο δυσεπίλυτο.

*“Βύθιση” σε καταθέσεις και νέα δάνεια τον Ιανουάριο. Αρνητική η ροή νέων δανείων προς επιχειρήσεις, επαγγελματίες και ιδιώτες μετά το ράλι του Δεκεμβρίου. “Βουτιά” άνω των 5 δισ. ευρώ στις καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα. Είδα την αρνητική πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις: Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Ιανουάριο του 2024, ήταν αρνητική κατά 2.506 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 3.801 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε στο 6,0% από 6,9% τον προηγούμενο μήνα. Να συνειδητοποιήσουν (και) οι τραπεζίτες πως με χρηματοδότηση μόνο των μεγάλων και bankable δεν μπορεί να σταθεί η ευρύτερη επιχειρηματικότητα/πραγματική οικονομία. Τα λέγαμε χθες-για ακόμη μία φορά- για τις υπέρβαρες χρεώσεις των συναλλαγών μέσω POS.

*Συνεδρίαση Intralot, IDEAL Holdings, Lavipharm η χθεσινή. Πρεμιέρα για το εταιρικό ομόλογο της Intralot, “παρών” Κόκκαλη και του team του ομίλου. Περίμενα ( ; ) να αποφύγει το…παίξιμο της γνωστής “κασέτας” ο Γιάννος Κοντόπουλος. Και το σταματώ εδώ. Από την Κεφαλαιαγορά, παρούσα η Αντιπρόεδρος Αναστασία (Νατάσα) Στάμου. Κυρίως εκτός Ελλάδος, “βλέπει” την ανάπτυξη ο ιδρυτής και Πρόεδρος της Intralot. Εντός MSCI Small Cap, από σήμερα Intralot και Intrakat.

*Μου εξηγούσε έμπειρος παράγων- με πολυετή θητεία στον τραπεζικό τομέα- πως η Ρουμανία μπορεί να είναι ο game changer για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ιταλία, Ρουμανία, Ελλάδα και Πορτογαλία οι 4 χώρες που λαμβάνουν τα περισσότερα (αναλογικά) από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πολύ υψηλά η ρουμανική οικονομία λόγω RRF, με τον Γιώργο Στάσση να κάνει κίνηση ματ με την Enel Romania. Εταιρείες που ενεργούν με την ppc στην Ρουμανία, εκτιμώ πως έχουν “κρυφό χαρτί” που αργά ή γρήγορα θα “τιμολογηθεί” ανάλογα.

*Εν τέλει, ήταν σωστό το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Radar/AXIA για τον επιμερισμό στον ΒΟΑΚ. Για αυτό θα επαναλάβω την εκτίμηση πως αυτός ο compromesso storico δεν περιορίζεται επί Κρητικού εδάφους, αφορά ευρύτερα τον κλάδο, τα projects, που και λόγω κόστους χρήματος, απαιτούν δημιουργία οικονομιών κλίμακος. Με ενδιαφέρον περιμένω άλλες συμφωνίες ανάλογου χαρακτήρα. Modus Operandi, αυτό μετράει, τ’ αποτέλεσμα.

*Τα της Πειραιώς λίγο ως πολύ αναμενόμενα, από τα “κλειδιά” των αποφάσεων η στάση ( ; ) του John Alfred Paulson. Ο…Steppenwolf της Wall ο οποίος προέβλεψε (και πόνταρε) στην κρίση του 2008, δεν είχε λόγο να ανοίξει τα χαρτιά του. Για αυτό και οι (επί) διορθώσεις της τελευταίας στιγμής.

*Γενναία επιστροφή κεφαλαίου σχεδιάζει ο Hendrikus Holterman, προφανώς θα ωφεληθεί και ο έτερος βασικός μέτοχος-πλευρά Βαρδινογιάννη. Αργά ή αργότερα ο πρώτος θα πουλήσει τον ΗΛΕΚΤΩΡ στον δεύτερο, συν τω χρόνω θα ενισχύει την θέση του στο εγχώριο banking. Alpha Bank η αδυναμία του Ολλανδού, εκτιμάται ότι ένα 12,5%-13% του μ.κ το έχει, εδώ και καιρό η DeA έχει αναφερθεί σε στόχο του για το έως 20% του μ.κ.

*Σήμερα ανακοινώνει μεγέθη 2023 η HelleniQ Energy, έχουμε να δούμε πολλά και ενδιαφέροντα στη συνέχεια. Εκτίμηση της στήλης πως, υπό Κ.Σ ούτε η Motor Oil θα είναι στα 2,910 δισ. ούτε η HelleniQ Energy στα 2,475 δισ. τέλος του 2024.

*Μου άρεσαν τα μεγέθη της Lavipharm: Ενοποιημένες Πωλήσεις από συνεχιζόμενη δραστηριότητα προ Rebate & Clawback ανήλθαν σε Ευρώ 57,43 εκατ. το 2023 έναντι Ευρώ 45,14 εκατ. κατά τη χρήση 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 27,2%. Παράλληλα, οι ενοποιημένες Πωλήσεις από συνεχιζόμενη δραστηριότητα προ Rebate & Clawback υπερέβησαν τον προσαρμοσμένο στόχο της διοίκησης ύψους Ευρώ 52,27 εκατ. κατά 9,8%. Τα ενοποιημένα Καθαρά Κέρδη προ Φόρων και Τόκων (EBIT) ανήλθαν στο ποσό των Ευρώ 3,25 εκατ. έναντι ποσού Ευρώ 2,26 εκατ. κατά τη χρήση 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 43,9%. Επειδή το εξαιρετικά υψηλό επενδυτικό πρόγραμμα επιβαρύνει τα κέρδη του Ομίλου λόγω των υψηλών αποσβέσεων σε σχέση με το έτος 2022 θέλω να δω την απόδοση (κεφαλαίου). Τεχνικά το 1,20 ευρώ που “έδειχνε” το διάγραμμα παραμένει ενεργό, θα το ξανά δω τέλος Μαρτίου.

*Όσες συναλλαγές είχαν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 2 χρόνια, έγιναν σε μόλις μία συνεδρίαση- την χθεσινή- ο λόγος για την ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ. Τα μέλη της οικογένειας Παπαζηλάκη ελέγχουν καθοριστικό πλειοψηφικό ποσοστό. Περί τις 263 χιλ. τμχ άλλαξαν χέρια χθες, με άνοδο 14,47% στα 1,74 ευρώ. Δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο. Όπως και του Κυριακούλη, με συναλλαγές 67.170 τμχ και άνοδο 10,22% στα 1,24 ευρώ.

*Εάν η Quest είχε αποκτήσει την “Κωτσόβολος” θα επίσπευδε την πώληση της ACS ο Θεόδωρος Φέσσας; 4 στους 4 που ρώτησαν μου απάντησαν πως όχι. Οπερ…σημείωνε η DeA τότε πως η ΔΕΗ και λόγω CVC Capital- που έχει την Skroutz- είχε επιπλέον λόγους να “χτυπήσει” την “Κωτσόβολος”. Η GLS που φέρεται να είναι πολύ κοντά έχει παρουσία σε Κροατία, Ρουμανία, τον Απρίλιο ίδρυσε θυγατρική στην Σερβία, άρα γιατί να μην κάνει focus και στην ελληνική αγορά. Διακριτός ο σχεδιασμός των Γερμανών.

*Noval Property: Στα 571 εκατ. ευρώ η εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου των ακινήτων Η εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου των ακινήτων παρουσιάζει αύξηση κατά 55 εκατ. ευρώ έναντι της εύλογης αξίας της 30ης Ιουνίου 2023. Η ΑΕΕΑΠ συμφερόντων ομίλου Viohalco ετοιμάζεται για το ΧΑΑ. Δύσκολη η συγκυρία, αποτυπώθηκε τελευταία και στα μεγέθη της Premia, ωστόσο η εγχώρια αγορά ακριβώς επειδή ανακάμπτει μετά από κατάρρευση εκτιμάται ότι έχει 2-3 χρόνια ανάπτυξης. Και με ικανοποιητική απόδοση, πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

*Πληροφορίες θέλουν τον όμιλο Ιατρικού να προτίθεται να δημιουργήσει Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα. Σε συνεργασία με κυπριακό πανεπιστήμιο, μετά την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου, όπως κυκλοφορεί εντόνως στην αγορά της Υγείας. Πράγματι ο όμιλος Αποστολόπουλου συνεργάζεται, ήδη, με την Ιατρική Σχολή του European University Cyprus, για την πρακτική εκπαίδευση φοιτητών του στις κλινικές του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης. Από το Ιατρικό δεν το κρύβουν πως, η ίδρυση Ιατρικής Σχολής είναι στον σχεδιασμό αλλά προσώρας δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη. Θυμίζω ότι και ο όμιλος CVC συνεργάζεται με το κυπριακό Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Γνωστό, άλλωστε πως τα τελευταία χρόνια πολλοί Ελλαδίτες φοιτούν στις σχολές Ιατρικής της μεγαλονήσου.

*Πέρασα από Κουκάκι χθες βράδυ, είδα γνωστό επιχειρηματία (εισηγμένο) με συνάδελφο…στο ΜΑΝΗ ΜΑΝΗ.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask