don't even ask

don't even ask

spot_img

Έγινε… της ΔΕΗ, το μέρισμα της Motor Oil, ποιος ”χτυπάει” το ΜΙΝΙΟΝ, τα μεγέθη της ΕΛΤΟΝ, το καψόνι του Ντέκλαν και ο… οικολόγος Jeff Bezos

*“Θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκό ρεκόρ, για το 2021…” αυτό, που έγινε με την αμκ της ΔΕΗ, σύμφωνα με όσα μου έλεγε ο εκπρόσωπος λονδρέζικου fund με θέση στο μ.κ της Επιχείρησης. “Σε λιγότερο από μία ώρα, προσφορές 1,35 δισ,…”, επιβεβαιώνοντας την “δίψα” των funds για ελληνικά assets με προοπτική σημαντικών υπεραξιών. Μου εξηγούσε ο εν λόγω, πως η ΔΕΗ αποτιμάται 2,2 δισ. όταν η Energias de Portugal έχει χρηματιστηριακή αξία Χ 10= 22 δισ. 

*Έδωσαν (οι του Macquarie) 2,116 δισ. για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ και μάλιστα χωρίς το management. Δίνουν 1,35 δισ. (με προσφορές 4-5 δισ.) για να πάρουν ένα μειοψηφικό ποσοστό της ΔΕΗ- “μητρικής” του Διαχειριστή- χωρίς να έχουν-καν- μέλος στο δ.σ του ομίλου, χώρια στις ομολογιακές εκδόσεις που συμμετείχαν τα funds. “Λεφτά υπάρχουν…” (αλλά ας μην παρεξηγηθώ, μέρες-για το ΚΙΝΑΛ-που είναι).

*Τόπαν και το κάνουν οι της Motor Oil. Την Δευτέρα 8 Νοεμβρίου η αποκοπή του προσωρινού μερίσματος για τους επενδυτές, μετόχους της εισηγμένης. Είχε προϊδεάσει ο Πέτρος Τζαννετάκης- αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος- στην ενημέρωση των αναλυτών, υλοποιεί η διοίκηση την ενέργεια που αρέσει στους επενδυτές. Σημειωτέον, πως πάνω από το 70% του free float είναι ξένα-κυρίως passive- funds. The Vanguard Group (με 1,55%), BlackRock Advisors (με 1,21%), Amiral Gestion (με 0,92%), Henderson Global Investors (με 0,84%) και Fidelity (με 0,80%) είναι τα 5 funds με τη μεγαλύτερη μειοψηφική συμμετοχή στο μ.κ της Motor Oil. 

*Viohalco, Elvalhalcor, Cenergy ευνοούνται άμεσα από την συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ για (σταδιακή) άρση των δασμών, που είχαν επιβληθεί στις εισαγωγές χάλυβα/ προϊόντων (έως 25%) και αλουμινίου (έως 10%) στις ΗΠΑ, από την Ευρώπη. Τριπλό το όφελος για τις ελληνικές επιχειρήσεις, που εξάγουν στις ΗΠΑ, αλλά και εντός ζώνης ΕΕ. Αφ’ ενός λόγω της συμφωνίας στην Σύνοδο των G20, στην Ρώμη που αφορά την αγορά των ΗΠΑ, αφ΄ετέρου γιατί τα προϊόντα θα πρέπει να προέρχονται από χυτήρια/ μονάδες χωρών της ΕΕ, πρακτικά αποκλείοντας την Τουρκία. Επιπρόσθετα, θα πρέπει η “πρώτη ύλη” να έχει “πράσινο” αποτύπωμα, βγάζοντας-έτσι- εκτός- την Κίνα. Έμμεσα ευνοείται η Mytilineos, καθώς μέσω της αύξησης των ευρωπαϊκών εξαγωγών στις ΗΠΑ, θα ανέβει η ζήτηση/παραγωγή εντός της ΕΕ. 

*Σας έχω “εσωτερική” πληροφόρηση για τα μεγέθη της ΕΛΤΟΝ. Τζίρος 110 εκατ. (στο 9μηνο) από 70 (στο 6μηνο). Τα κέρδη μτφ υπολογίζεται, πως θα ανέλθουν σε 8 εκατ. κεφάλαιο, που θα διευκολύνει τη διοίκηση να διανείμει ικανοποιητικό μέρισμα. Μαθαίνω, πως “παίζει” πάντα και το ενδεχόμενο ενός μικρόplacement του 4%-5%, προφανώς σε τιμές πάνω από τα 2 plus. Η παράμετρος Τουρκία δεν προβληματίζει τη διοίκηση, καθώς η έκθεση δεν ξεπερνά τα 6 εκατ. (σε τζίρο) και έχουν κάνει hedging έναντι συναλλαγματικού κινδύνου (λόγω τουρκικής λίρας).

*Σήμερα η Danos κτηματομεσιτική, προγραμματίζει να “ανοίξει” τις προσφορές των ενδιαφερομένων για το ΜΙΝΙΟΝ. Στα 25 στην καλύτερη 35 εκατ. το τίμημα, καθώς το κτήριο είναι “κουφάρι” και θέλει άλλα τόσα για επισκευή κ.λ.π έργα στήριξης/αποκατάστασης. Μεταξύ των ενδιαφερόμενων (και μία προς εισαγωγή στο ΧΑΑ, ΑΕΕΑΠ) και η Brown Hotels. Οι ισραηλινοί, με 3 ξενοδοχεία-ήδη- στην περιοχή (Dave Red Athens, Brown Acropol και Lighthouse Athens) στα πέριξ της πλατείας Ομονοίας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το κτήριο του ΜΙΝΙΟΝ. Leon Avigad και Nitzan Perry το δίδυμο των Hoteliers, που υποστηρίζονται από γερμανικά funds και ως στόχο έχουν την λειτουργία ενός portfolio 42 ξενοδοχείων και resorts σε Ελλάδα και Κύπρο μέσα στην επόμενη 3ετία.  

*Κόσμος πάει και έρχεται. Η Ελίνα Σιδέρη- από την Aegean Airlines- στα Πλαστικά Θράκης, επικεφαλής “επενδυτικών σχέσεων”. Στη θέση της Ιωάννας Καραθανάση-που εδώ και μήνα plus- είναι στην ΔΕΗ- “εταιρική διακυβέρνηση- και μία μεταγραφή της τελευταίας μέρας. Η Μαίρη Ανδρεάδη- ένα από τα πλέον έμπειρα και ικανά στελέχη του χώρου της Επικοινωνίας- εντάσσεται στο δυναμικό του Ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ. Η κα. Ανδρεάδη θα εργαστεί στη Διεύθυνση Στρατηγικής Επικοινωνίας, Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης, αναλαμβάνοντας Επικεφαλής του Γραφείου Τύπου. Στα “σκαριά” είναι ακόμη 3-4 μεταγραφές- εξ’ όσων γνωρίζω- θα σας ενημερώσω, άμεσα.

*Εδώ σας θέλω. Intracom, αποτιμάται στα 148,5 εκατ. (χθεσινή τιμή 2,06 ευρώ), από την πώληση της Intrasoft “έγραψε” 235 εκατ. Δηλαδή 86,5 εκατ. λιγότερα, στο ταμπλό. 

*Ακόμη και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι το επόμενο 4μηνο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Εκεί που τις πρώτες εβδομάδες του καλοκαιριού η συζήτηση επικεντρωνόταν στο αν θα χρειαστεί και δεύτερη αναθεώρηση (προς τα πάνω) του πήχη της ανάπτυξης για το τρέχον έτος, εκεί που το ενδιαφέρον μονοπωλούσε το αν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στήριξης για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση, ξαφνικά άρχισαν και πάλι να συγκεντρώνονται τα «γκρίζα σύννεφα». Οι αυξημένες υποχρεώσεις των νοικοκυριών για το επόμενο χρονικό διάστημα, η εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και η συνεχής άνοδος των τιμών της ενέργειας –οι καταναλώσεις ρεύματος του Οκτωβρίου θα χρεωθούν με την υψηλότερη τιμή όλων των εποχών- έχουν πολλαπλασιάσει την ανησυχία. Θα επηρεάσουν τα νέα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας που ανακοινώθηκαν χθες την οικονομική δραστηριότητα κατά το τελευταίο δίμηνο του έτους, όπως φοβούνται με δημόσιες δηλώσεις τους από χθες οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου της χώρας; Θα ψαλιδιστεί η κατανάλωση, λόγω των ανατιμήσεων στην αγορά; Θα διατηρηθεί ο ρυθμός ανάκαμψης παρά τις συνεχείς πληρωμές που θα καλούνται να κάνουν το επόμενο διάστημα οι πολίτες για ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας, επιστρεπτέες προκαταβολές και ρυθμίσεις οφειλών πανδημίας; Εν μέσω όλων αυτών των αναπάντητων ερωτημάτων, η κυβέρνηση θα κληθεί να τοποθετηθεί… εγγράφως μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού θα πρέπει να περιλαμβάνει την τελική εκτίμηση της κυβέρνησης για την φετινή πορεία του ΑΕΠ αλλά και τον αντίκτυπο που θα έχει αυτή η εκτίμηση στο ΑΕΠ του 2022. Τι θα γίνει τελικώς; Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα υιοθετηθεί η λύση του «λίγο πιο αισιόδοξου, πλην όμως συγκρατημένου σεναρίου» για την τελική πορεία του ΑΕΠ μέσα στο 2021. Δηλαδή, να περιμένουμε κάτι καλύτερο από το 6,1% χωρίς όμως η διαφορά να είναι εντυπωσιακή.

*Το ”χάος” στην εφοδιαστική αλυσίδα αναμένεται να συνεχιστεί και το 2022. Αυτό είναι μάνα εξ ουρανού για τις ναυτιλιακές εταιρείες. Η πορεία της μεγαλύτερης εταιρείας μεταφοράς κοντέινερς στον κόσμο, της Δανέζικης Maersk είναι εντυπωσιακή. Με δεδομένο ότι οι καταναλωτές ξοδεύουν από τις οικονομίες τους για αγορά αγαθών, προκειμένου να ”βγάλουν πέρα” την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, οι μεταφορές, παρά τις καθυστερήσεις των πλοίων στα λιμάνια λόγω κορωνοϊού, θα έχουν μεγαλύτερο κύκλο εργασιών. Η Maersk λοιπόν είχε στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου τα μεγαλύτερα κέρδη στην ιστορία της, εδώ και 117 χρόνια (ιδρύθηκε το 1904) που υπολογίζονται στα 5,9 δις δολάρια, σε τζίρο 16,6 δις. Πήραν… φωτιά οι προπέλες.

*Μια ανησυχία εκεί στην πλατεία Συντάγματος την έχουν. Ο λόγος είναι ο χρόνος εκταμίευσης της πρώτης δόσης από το Ταμείο ανάκαμψης, που υπολογίζεται από 3,5 εκ. και άνω. Ιδανικά για την κυβέρνηση θα ήταν να αφιχθεί το χρήμα εντός του πρώτου τριμήνου του 2022, καθότι με τις πληθωριστικές πιέσεις και την ακρίβεια ο χειμώνας θα είναι βαρύς. Όμως κάτι κουβέντες του Ντέκλαν στην τελευταία επίσκεψη του ότι ίσως πάμε για άνοιξη, δημιούργησαν ένα αίσθημα ανασφάλειας στο οικονομικό επιτελείο. Ο Ντέκλαν ωστόσο είναι συνεργάσιμος, τουλάχιστον αυτό συνάγεται έως τώρα. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα μας…βρει το Πάσχα.

*Αφού έπεσαν βροχή οι επικρίσεις ότι ορισμένοι κροίσοι ξοδεύουν δυσθεώρητα ποσά για να κάνουν βόλτες στο διάστημα, αντί να βοηθούν στη λύση προβλημάτων στη γη, τα «γερά» πορτοφόλια σπεύδουν να πάρουν θέση στην περιβαλλοντική αγορά, προς… εξαγνισμό. Ο Jeff Bezos πήγε στη Γλασκόβη, στη Σύνοδο για το κλίμα και έταξε 2 δις δολάρια για αποκατάσταση πληγεισών περιοχών του πλανήτη και αναδιαμόρφωση του συστήματος της διατροφικής αλυσίδας. Συνολικά, λέει, θα βάλει 10 δις δολάρια για την αποφυγή δυσάρεστων επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή. Σημειώνουμε ότι κατά καιρούς ακόμη και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του κατηγόρησαν την Amazon για τις πρακτικές της έναντι του περιβάλλοντος. Επειδή όμως ενοχικά σύνδρομα σε τέτοιου βάθους πορτοφόλια δεν υπάρχουν, η παρέμβαση του Jeff μάλλον αποσκοπεί στην… ήρεμη άνοδο της κερδοφορίας του, χωρίς ακτιβιστικές παρεμβάσεις. Όσον αφορά δε τα λόγια του, ότι πηγαίνοντας στο διάστημα συνειδητοποίησε πόσο εύθραυστη είναι η γη, μάλλον ως έπεα πτερόεντα εκλαμβάνονται.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask