Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑSociete Generale: Πιθανή η επενδυτική βαθμίδα τον Οκτώβριο

Societe Generale: Πιθανή η επενδυτική βαθμίδα τον Οκτώβριο

Αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής αξιολόγησης ΒΒ+ σε θετικές, από σταθερές, περιμένει η Societe Generale από το αποψινό review της Fitch.

Πιο συγκεκριμένα, οι αναλυτές του γαλλικού οίκου υπενθυμίζοντας ότι η τελευταία φορά που η Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα ήταν τον Ιανουάριο του 2023, σημειώνουν ότι πλέον είναι «σχεδόν βέβαιη» μια αναβάθμιση την επενδυτική βαθμίδα είτε στις 20 Οκτωβρίου από τη S&P ή την 1η Δεκεμβρίου από την Fitch.

«Οι οίκοι έχουν αναβαθμίσει με ταχείς ρυθμούς την Ελλάδα από το 2016, με τη S&P και τη Fitch να αξιολογούν πλέον την Ελλάδα σε ΒΒ+, μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Το μόνο εμπόδιο μπροστά στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας φαίνεται να είναι η πολιτική αβεβαιότητα. Δηλαδή, αν η αλλαγή της δημόσιας πολιτικής οδηγήσει σε παύση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των κονδυλίων του NGEU, η πτωτική τάση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ το 2023-2025 ενδέχεται να μην υλοποιηθεί», εξηγούν οι οικονομολόγοι Bachet και Kou.

Τα αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν ότι η Νέα Δημοκρατία πήγε καλύτερα από ό,τι έδειχναν οι δημοσκοπήσεις. Το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εξασφάλισε το 41% των ψήφων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε μόνο το 20%.

Πάντως, ο οίκος σημειώνει ότι στις δεύτερες εκλογές, το μεγαλύτερο κόμμα θα χρειαστεί μόνο 40% για να κερδίσει την αυτοδυναμία. «Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες η Νέα Δημοκρατία να κερδίσει πάνω από 150 έδρες από τις 300, στον δεύτερο γύρο των εκλογών, στις 25 Ιουνίου», επισημαίνει.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ