Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSO Buffett, o Munger και τα δύο άκρα για το bitcoin

O Buffett, o Munger και τα δύο άκρα για το bitcoin

Η πορεία του bitcoin και το μέλλον του, μοιάζει να είναι πιο δύσκολα προβλέψιμη και από αυτή της… πανδημίας. Τόσο πολύ, που ακόμα και οι “γκουρού” των επενδύσεων μοιάζουν να διαφωνούν μαζί τους. Βέβαια, όταν μιλάμε για “γκουρού” και για επενδύσεις, θα πρέπει να μιλάμε για έναν: Warren Buffett.

O μεγιστάνας, όπως ήταν αναμενόμενο, στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της Berkshire Hathaway, το Σάββατο, ρωτήθηκε για το bitcoin, αλλά δεν απάντησε. Το έκανε όμως το “alter ego” του, ο 97χρονος αντιπρόεδρος της Berkshire, Charlie Munger, ο οποίος… πέταγε φωτιές για το ψηφιακό asset.

“Φυσικά και σιχαίνομαι την επιτυχία του bitcoin”, είπε ο Munger. “Δεν καλωσορίζω ένα νόμισμα που είναι τόσο χρήσιμο στους απαγωγείς και τους απατεώνες και ούτω καθεξής, ούτε μου αρέσει να μπλέκομαι στα έξτρα δισεκατομμύρια των δισεκατομμυρίων δολαρίων με κάποιον που απλά ανακάλυψε ένα νέο χρηματοοικονομικό προϊόν από… αέρα. Νομίζω ότι πρέπει να πω με μετριοπάθεια, ότι όλη αυτή η εξέλιξη είναι αηδιαστική και αντίθετη με τα συμφέροντα του πολιτισμού”.

Το να τα λέει αυτά ένας μυθικός επενδυτής όπως ο 97χρονος Munger, είναι “κάτι”. Το να συμφωνεί μαζί τους ένας άλλος, ο “Μάντης της Omaha”, Warren Buffett, λέγοντας ότι “είμαι εντάξει μ’ αυτά (που είπε ο Munger)” είναι ακόμα περισσότερο. Ιδιαίτερα τώρα που το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του πλανήτη απόλαυσε -από τις αρχές του έτους- ένα απίθανο ράλυ, φτάνοντας τα 60.000 δολάρια το κομμάτι τον Απρίλιο. Και, μιας και ο Munger έχει εδώ και καιρό εναντιωθεί στο bitcoin για την εξαιρετική μεταβλητότητά του και την έλλειψη ρυθμιστικής αρχής, υπάρχει και η άλλη πλευρά.

Δεν είναι μόνο ο Elon Musk της Tesla, που έβγαλε 1,5 δισεκατ. δολάρια επενδύοντας στο bitcoin, το οποίο δέχεται πλέον και ως μέσο πληρωμής. Είναι ότι εμπλέκονται πλέον σε αυτό και οι μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street. Για παράδειγμα, οι Goldman Sachs και Morgan Stanley ετοιμάζονται να εκθέσουν τους ισχυρούς πελάτες τους στο bitcoin.

Και όχι μόνο. Μερικές μέρες πριν έγινε γνωστό ότι η JPMorgan Chase ετοιμάζεται να ξεκινήσει ένα Bitcoin fund. Παράλληλα, η Mastercard και η πλατφόρμα Gemini ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν την πρώτη πιστωτική κάρτα που θα υποστηρίζει συναλλαγές με κρυπτονομίσματα!

Οι δύο θα παρουσιάσουν την πρώτη πιστωτική κάρτα που δίνει ψηφιακά νομίσματα ως ανταμοιβές για αγορές φέτος, ενισχύοντας τη συμμετοχή των μετάλων εταιρειών στην αναδυόμενη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων. Οι χρήστες της κάρτας θα λαμβάνουν από αυτό το καλοκαίρι έως και 3% σε Βitcoin ή άλλα κρυπτονομίσματα για τις αγορές τους, όπως δήλωσαν οι εταιρείες. Τα ψηφιακά νομίσματα θα κατατίθενται στον λογαριασμό Gemini του κατόχου της κάρτας.

Και τώρα, τα ερωτήματα είναι ακόμα πιο… βασανιστικά. Ποιος έχει δίκιο; Είναι το bitcoin… αηδιαστικό, ή το νόμισμα του μέλλοντος;

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ