Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSIntralot: Η έκδοση του ομολόγου και το γύρισμα σελίδας

Intralot: Η έκδοση του ομολόγου και το γύρισμα σελίδας

Σε ένα ευνοϊκό timing για τη χρηματιστηριακή αγορά όπου οι τζίροι είναι αυξημένοι, η χώρα έχει λάβει την επενδυτική βαθμίδα και οι διεθνείς επενδυτές εστιάζουν εκ νέου στα ελληνικά assets, εισηγμένα και μη, η εταιρεία Intralot προχωρά στην έκδοση πενταετούς ομολόγου.

Οι εγγραφές για το πενταετές ομόλογο των 130 εκατ. ευρώ ξεκινούν σήμερα Τετάρτη και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, ενώ το εύρος του επιτοκίου έχει οριστεί μεταξύ 6% και 6,4%.

Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο εύρος, είναι το υψηλότερο που έχει υπάρξει έως σήμερα για ομολογιακή έκδοση που εισήχθη στο Χ.Α. στην αγορά τίτλων σταθερού εισοδήματος, κάτι που αναμένεται να αποτελέσει δέλεαρ για ισχυρή συμμετοχή επενδυτών, εγχώριων αλλά και διεθνών.

Σημειώνεται πως μετά την έκδοση του ομολόγου που θα διευρύνει την επενδυτική βάση της εταιρείας θα ακολουθήσει κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ ώστε συνδυαστικά, με ομόλογο και κοινοπρακτικό, η Intralot να αποπληρώσει εντελώς το ανεξόφλητο υπόλοιπο των 230 εκατ. ευρώ από παλιές ομολογίες, που λήγουν τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Γυρίζει σελίδα η εταιρεία

Η Intralot πέρασε δια πυρός και σιδήρου για πολλά χρόνια, καθώς παρέμεινε σε καθεστώς επιτήρησης για περίπου δέκα χρόνια, όμως πλέον βρίσκεται σε πολύ διαφορετική κατάσταση, καθώς με πετυχημένες κινήσεις του management, ο όμιλος έχει αλλάξει status. Ύστερα από την αύξηση κεφαλαίου 135 εκατ. ευρώ που ολοκλήρωσε τον Οκτώβριο του 2023 και βοήθησε την εισηγμένη να γυρίσει σε θετικά ίδια κεφάλαια, η μετοχή βγήκε από την επιτήρηση και από τον περασμένο Δεκέμβριο πλέον αποτελεί και μέλος του Mid Cap του Χ.Α.

Παράλληλα, η εταιρεία προχώρησε σε μεγάλη αναδιάρθρωση σε όλα τα επίπεδα τα τελευταία χρόνια, με αλλεπάλληλες αλλαγές κορυφής στη διοίκηση, έκοψε μη κερδοφόρα συμβόλαια και σταμάτησε το χωρίς εξασφαλισμένα έσοδα άπλωμα σε αγορές που είναι δύσκολες και χωρίς ξεκάθαρο νομικό καθεστώς.

Διεθνής επέκταση

Η Intralot έχει 32 χρόνια εμπειρίας στην υλοποίηση έργων για κρατικές λοταρίες και ιδιώτες παραχωρησιούχους σε όλον τον κόσμο, διατηρώντας μακροχρόνιες συνεργασίες και συμβόλαια. Ο όμιλος δραστηριοποιείται σε 39 αγορές σε πέντε ηπείρους, ενώ είναι μια από τις μόλις τρεις εταιρείες που καλύπτουν το σύνολο της αγοράς κρατικών λοταριών στις ΗΠΑ, περιοχής στην οποία ο Όμιλος εστιάζει στρατηγικά.

Παγκοσμίως, η εταιρεία διαθέτει 300.000 τερματικά, 186 κατοχυρωμένες πατέντες και περισσότερους από 1600 εργαζομένους διεθνώς. Διαχειρίζεται ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο συμβολαίων και αδειών λειτουργίας τυχερών παιχνιδιών, με την πλειονότητα των εσόδων του να προέρχεται από τις ξένες αγορές.

Όπως τόνισαν χθες μέλη της διοίκησης σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα με αφορμή την έκδοση του ομολόγου, η εταιρεία διατηρεί 14 ενεργές συμβάσεις στη Β. Αμερική (11 πολιτείες στις ΗΠΑ και μία στον Καναδά) και 36 συμβάσεις σε 27 αγορές στον υπόλοιπο κόσμο, σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Γερμανία, η Κροατία, η Τουρκία, το Μαρόκο, η Ταϊβάν, η Αυστραλία, η Αργεντινή, κ.ά.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, τα προσδοκώμενα έσοδα της εταιρείας από τα ήδη κλεισμένα συμβόλαια που έχει ανέρχονται στα 2 δισ. δολάρια. Κάποια εξ αυτών λήγουν το 2027, κάποια άλλα το 2033. Επίσης, τα στελέχη της Intralot αναφέρθηκαν στην ισχυρή μετοχική βάση της εταιρείας καθώς ο Σωκ. Κόκκαλης μαζί με τον όμιλο Intracom Holdings ελέγχουν το 54%, το 25% το έχουν επενδυτικά χαρτοφυλάκια, ενώ 20% είναι σε retail επενδυτές.

Μεγέθη

Για το εννεάμηνο 2023, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 280 εκατ. ευρώ, το EBITDA σε 101 εκατ. και τα ταμειακά διαθέσιμα σε 122 εκατ. ευρώ. Η αξία των περιουσιακών στοιχείων αποτιμάται σε 603,1 εκατ. ευρώ (εννεάμηνο 2023 / 617,1 εκατ. 31.12.2022).

Ο όμιλος ολοκλήρωσε πρόσφατα μία αναδιάρθρωση και αναχρηματοδότηση εστιάζοντας σε υψηλότερο περιθώριο κέρδους και αποδοτικότητα, έχοντας εξασφαλίσει την ισχυρή υποστήριξη των ιδρυτών και των μετόχων του. Πραγματοποίησε στροφή προς ένα μοντέλο με υψηλότερο περιθώριο κέρδους, με περιθώριο EBITDA περίπου 36,6% για τη δωδεκάμηνη περίοδο που έληξε το εννεάμηνο 2023 από περίπου 31% στο τέλος του 2022.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ