Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΈρευνα: Τρεις στους τέσσερεις καταναλωτές προτιμούν μάρκες που μιλούν για περιβαλλοντικά θέματα

Έρευνα: Τρεις στους τέσσερεις καταναλωτές προτιμούν μάρκες που μιλούν για περιβαλλοντικά θέματα

Η βιομηχανία τροφίμων και ποτών (F&B), με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αφορούν τη βιωσιμότητα, έχει θέσει ως βασικό θέμα τριών από τις πέντε βασικές της δεσμεύεις[2] την ελαχιστοποίηση της χρήσης πλαστικού ως προτιμώμενου[3] υλικού συσκευασίας. Η έρευνα της Tetra Pak εξέτασε τη στάση των επιχειρήσεων της βιομηχανίας F&B απέναντι στη βιωσιμότητα, τώρα, και σε πέντε χρόνια από τώρα[4]. 

Το 50% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα εστίασαν την προσοχή τους στη ζήτηση των καταναλωτών ως τον κινητήριο παράγοντα πίσω από την εφαρμογή νέων βιώσιμων λύσεων στον τομέα της παραγωγής και επεξεργασίας. Αυτό επιβεβαιώνει το αίσθημα που εκφράστηκε σε μια ξεχωριστή μελέτη καταναλωτών της Tetra Pak σχετικά με τη συσκευασία[5], όπου σχεδόν τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες (74%) θα προτιμήσουν μια μάρκα που μιλά για περιβαλλοντικά θέματα[6], ενώ το 42% πιστεύει ότι μια «φιλική προς το περιβάλλον συσκευασία» δικαιολογεί υψηλότερη τιμή[7], παρέχοντας στη βιομηχανία ένα σταθερό πλαίσιο για την υιοθέτηση ενός επιχειρηματικού μοντέλου που μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. 

Το 77% των επιχειρήσεων εξέφρασε προθυμία να αποδεχθεί συμβιβασμούς που σχετίζονται με το κόστος εφαρμογής βιώσιμων λύσεων[8] παραγωγής και επεξεργασίας, παρά το γεγονός ότι η βιομηχανία αντιμετωπίζει συνεχείς μακροοικονομικές προκλήσεις. Αυτή η άποψη ακολουθεί όσα ειπώθηκαν στο συνέδριο COP28, κατά τη διάρκεια του οποίοι πολλοί εμπορικοί εταίροι δεσμεύθηκαν σε στόχους και πρωτοβουλίες βιωσιμότητας, συμπεριλαμβανομένου του πλάνου δράσης της Tetra Pak προς τον μετασχηματισμό των συστημάτων τροφίμων.[9]

Η εστίαση των επιχειρήσεων στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα φαίνεται να βρίσκεται σε σημείο καμπής, με την επείγουσα ανάγκη υιοθέτησης πρακτικών που ελαχιστοποιούν τις τιμές άνθρακα στα συστήματα τροφίμων του κόσμου να αναμένεται να αυξηθεί κατά 10% τα επόμενα πέντε χρόνια, από το 49% στο 59%. Όταν ρωτήθηκαν πώς οι εμπλεκόμενοι στην βιομηχανία επεξεργασίας και συσκευασίας τροφίμων μπορούν να συμβάλουν, το 65% των εταιρειών αναγνώρισε τη σημασία της ανάπτυξης νέων προϊόντων, επιβεβαιώνοντας τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η καινοτομία στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Ο Gilles TisserandVice President Climate & Biodiversity στην Tetra Pak, σχολιάζει: “Η βιομηχανία τροφίμων και ποτών βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο, αναθεωρώντας τον τρόπο λειτουργίας της για να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των αναπόφευκτων επιπτώσεων της. Η βοήθεια των προμηθευτών είναι απαραίτητη σε μια όλο και πιο ανταγωνιστική αγορά, και εμείς συνεχίζουμε να δεσμευόμαστε να παίξουμε τον ρόλο μας, καινοτομώντας στην ανάπτυξη νέων ερευνών, συνεργατικών οικοσυστημάτων και στην παροχή προϊόντων.”

«Το πλάνο μας προς την καινοτομία βασίζεται στην ανανεωσιμότητα και την ανακυκλωσιμότητα, εξασφαλίζοντας την κυκλική χρήση υλικών και τη μείωση του άνθρακα σε αυτά και αντιμετωπίζοντας την ανάγκη για βιώσιμες συσκευασίες τροφίμων. Ευρήματα όπως το ότι μια χάρτινη συσκευασία θεωρείται από τους καταναλωτές η πιο «περιβαλλοντικά φιλική» για υγρά τρόφιμα, ενώ η πλαστική θεωρείται η λιγότερο φιλική[10], είναι μια απόδειξη ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο. Αρκεί απλά να πούμε ότι πουλήσαμε 46% περισσότερες συσκευασίες που κατασκευάζονται από φυτικά πολυμερή το 2023 σε σύγκριση με το 2021[11] για να καταλάβετε ότι η βιομηχανία έχει δεσμευτεί να αλλάξει.».


[1] Στην ερώτηση “Παρακαλώ αξιολογήστε την προθυμία της εταιρείας σας να αποδεχθεί διάφορους συμβιβασμούς κατά την εφαρμογή βιώσιμων λύσεων στους τομείς της παραγωγής/επεξεργασίας” το 41% απάντησε ότι σίγουρα θα δεχτεί συμβιβασμούς που σχετίζονται με το κόστος, το 36% πιθανότατα θα δεχτεί συμβιβασμούς που σχετίζονται με το κόστος, το 10% ούτε δεν δέχθηκε ούτε αρνήθηκε, το 11% μάλλον δεν θα δεχτεί, το 3% σίγουρα δεν θα δεχτεί.

[2] Οι πέντε επικρατέστερες δεσμεύσεις ήταν η μείωση της εξάρτησης από το πλαστικό, μείωση της ζήτησης πλαστικών συσκευασιών στην παράδοση τροφίμων, μείωση των απορριμμάτων τροφίμων σε εργοστάσια F&B, μείωση των απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών στην αλυσίδα αξίας F&B, βελτίωση της επιμελητείας σε όλη την αλυσίδα αξίας.

[3] Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 36% όλου του πλαστικού που παράγεται χρησιμοποιείται στις συσκευασίες, sourcehttps://www.unep.org/interactives/beat-plastic-pollution/#:~:text=Approximately%2036%20per%20cent%20of,landfills%20or%20as%20unregulated%20waste

[4] Η έρευνα της Tetra Pak σχετικά με τις Περιβαλλοντικές Προκλήσεις και τον αντίκτυπό τους στις δραστηριότητες της βιομηχανίας F&B πραγματοποιήθηκε το 2023, με βάση μια μικτή μεθοδολογία – ομάδα ποσοτικής έρευνας και ποιοτικό στοιχείο (συνεντεύξεις ειδικών). Η ποιοτική έρευνα περιλάμβανε περίπου 20 συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν με τους εσωτερικούς ειδικούς της Tetra Pak συν 12 με στελέχη F&B, που διανεμήθηκαν σε όλες τις περιοχές που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του έργου. Η ποσοτική έρευνα περιλάμβανε 346 συνεντεύξεις σε 19 αγορές (Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Ινδία, Νότια Αφρική, Μεξικό, Αργεντινή, Βραζιλία, Κίνα, Βιετνάμ, ΗΠΑ, Νότια Κορέα, Νότια Αραβία, Τουρκία, Ιαπωνία).

[5] Η πιο πρόσφατη έρευνα καταναλωτών για βιώσιμες συσκευασίες της Tetra Pak, που πραγματοποιήθηκε το 2023, περιλάμβανε συνολικά 14.500 συνεντεύξεις καταναλωτών με βάση ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο σε 29 αγορές: Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Βέλγιο, Δανία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία, Σουηδία, Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Νότια Αφρική, Αίγυπτος, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Νότια Κορέα, Βιετνάμ, Βραζιλία, ΗΠΑ, Μεξικό, Κολομβία, Αργεντινή

[6] Στην ερώτηση «Εάν μια εταιρεία επικοινωνεί/μιλά για περιβαλλοντικά θέματα, η πρόθεσή σας να αγοράσετε από αυτήν θα…» το 74% απάντησε ότι θα αυξηθεί. Συνολικός αριθμός απαντήσεων από την έρευνα του 2023: 14539.

[7] Στην ερώτηση «Ποια από τις παρακάτω προτάσεις περιγράφει καλύτερα τη δική σας εικόνα για μια περιβαλλοντικά ασφαλή συσκευασία;» Το 42% απάντησε ότι ένα προϊόν σε μια φιλική προς το περιβάλλον συσκευασία μπορεί να έχει υψηλότερη τιμή από ένα προϊόν σε τυπική συσκευασία.

[8] Στην ερώτηση “Παρακαλώ αξιολογήστε την προθυμία της εταιρείας σας να αποδεχθεί διάφορους συμβιβασμούς κατά την εφαρμογή βιώσιμων λύσεων στους τομείς της παραγωγής/επεξεργασίας” το 41% απάντησε ότι σίγουρα θα δεχτεί συμβιβασμούς που σχετίζονται με το κόστος, το 36% πιθανότατα θα δεχτεί συμβιβασμούς που σχετίζονται με το κόστος, το 10% ούτε δεν δέχθηκε ούτε αρνήθηκε, το 11% μάλλον δεν θα δεχτεί, το 3% σίγουρα δεν θα δεχτεί.

[9] https://www.tetrapak.com/about-tetra-pak/news-and-events/newsarchive/tetra-pak-unveils-action-oriented-approach-towards-food-systems-transformation

[10] Στην ερώτηση «Ποιος από τους παρακάτω τύπους συσκευασίας για ποτά πιστεύετε ότι είναι ο πιο φιλικός προς το περιβάλλον;» Το 41% των ερωτηθέντων επέλεξαν συσκευασία από χαρτί, 37% γυάλινο μπουκάλι, 8% πλαστικό μπουκάλι, 8% μεταλλικό κουτί, 3% πλαστικό κύπελλο, 3% πλαστική θήκη. Στην ερώτηση «Ποιος από τους παρακάτω τύπους συσκευασίας για ποτά πιστεύετε ότι είναι ο λιγότερο φιλικός προς το περιβάλλον;» Το 32% είπε πλαστικό μπουκάλι, 23% πλαστική θήκη, 17% πλαστικό ποτήρι, 13% μεταλλικό κουτί, 9% γυάλινο μπουκάλι, 6% συσκευασία από χαρτί.

[11] Η Tetra Pak πούλησε 7,1 δισεκατομμύρια συσκευασίες με φυτικά πολυμερή το 2021, 8,8 δισεκατομμύρια συσκευασίες με πολυμερή φυτικής προέλευσης το 2022 και 10,4 δισεκατομμύρια συσκευασίες με φυτικά πολυμερή το 2023. Οι όγκοι δεν περιλαμβάνουν το Blend in BIO (BiB) που πωλήθηκε στη Βραζιλία. Το BiB είναι ένα μείγμα 75% LDPE και 25% φυτικής προέλευσης LDPE.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ