Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤο πρόγραμμα για τη στήριξη της εστίασης- Γράφει ο Εμμ.Νότης

Το πρόγραμμα για τη στήριξη της εστίασης- Γράφει ο Εμμ.Νότης

Αποκαλυπτήρια για το νέο πρόγραμμα στήριξης της εστίασης. Πιθανότατα μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα δοθεί στη δημοσιότητα το νέο πλέγμα μέτρων που θα αποσκοπεί στην περαιτέρω τόνωση της ρευστότητας.

Με τις ανακοινώσεις να είναι πιθανό ότι θα γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό την Παρασκευή, αναμένεται να παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα με προϋπολογισμό άνω των 300 εκατ. ευρώ για να στηριχτεί η κλειστή επί πέντε διαδοχικούς μήνες εστίαση. Χωρίς να είναι δεδομένο ότι θα επιτραπεί η επαναλειτουργία στις 15 Απριλίου (σ.σ τα χθεσινά 4.300 κρούσματα προσγείωσαν πολλούς στην σκληρή πραγματικότητα) το οικονομικό επιτελείο θέλει να έχει έτοιμο το οπλοστάσιο της στήριξης, προκειμένου η επαναλειτουργία, όποτε αποφασιστεί, να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους.

Η ένεση ρευστότητας στην εστίαση, θα είναι σημαντική. Και αυτό διότι το νέο πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί, θα συμπέσει χρονικά με την 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής και χωρίς να αποκλείεται η οργάνωση και μιας 8ης. Άρα, ειδικά για την εστίαση, η τόνωση ρευστότητας μέσα στις επόμενες εβδομάδες, μπορεί να προσεγγίσει και το 1 δις. ευρώ καθώς οι πηγές πιθανής χρηματοδότησης γίνονται πλέον 4:

1.Η 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής

2.Το πρόγραμμα επιδότησης των δαπανών του 2020 (των παγίων δαπανών με τους όρους και αυτού του προγράμματος να ανακοινώνονται μέσα στις επόμενες ημέρες)

3.Η (πιθανή) 8η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής για να καλύψει τις απώλειες εσόδων μέχρι την πλήρη επαναλειτουργία (σ.σ το οικονομικό επιτελείο περιμένει να μάθει πότε θα ανοίξει η αγορά για να λάβει με τη σειρά του τις αποφάσεις)

4.Το πρόγραμμα χορήγησης κεφαλαίου κίνησης το οποίο αρχικά θα αφορά στην εστίαση και στην συνέχεια και στις επιχειρήσεις του τουρισμού.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ