Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΤι αναμένουν Optima Bank και Πειραιώς ΑΧΕ για τα αποτελέσματα της Motor...

Τι αναμένουν Optima Bank και Πειραιώς ΑΧΕ για τα αποτελέσματα της Motor Oil

Ικανοποιητικές επιδόσεις αλλά μειωμένες έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου που είχε πολλές ιδιαιτερότητες οι οποίες είναι δύσκολο να επαναληφθούν στο άμεσο μέλλον αναμένουν οι αναλυτές για τις σημερινές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 9μήνου και 3ου τριμήνου για τον όμιλο Motor Oil. O όμιλος θα δημοσιεύει αποτελέσματα μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α., ενώ αύριο Τετάρτη θα προχωρήσει σε ενημέρωση των αναλυτών όπου εκτός από την ανάλυση των αποτελεσμάτων, θα επικαιροποιηθεί και η στρατηγική ενεργειακής μετάβασης με τους στόχους έως το 2030 για τον όμιλο.

Οι αναλυτές περιμένουν ισχυρό τρίτο τρίμηνο, με την Optima Bank να περιμένει καθαρά κέρδη 299 εκατ. ευρώ σε προσαρμοσμένο επίπεδο και EBITDA 463 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο εννεαμήνου η Optima Bank αναμένει καθαρά κέρδη 628 εκατ. ευρώ και EBITDA λίγο πάνω από 1,06 δισ. ευρώ. Ακόμα πιο ψηλά βάζει τον πήχη η Πειραιώς Χρηματιστηριακή, η οποία συστήνει αγορά για τη μετοχή καθώς το τρίμηνο θα είναι ισχυρό και θα δείξει πως είναι στο σωστό δρόμο για να πετύχει τους στόχους της.

Η Πειραιώς Χρηματιστηριακή αναμένει προσαρμοσμένα EBITDA 1,087 δισ. ευρώ και προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 643 εκατ. ευρώ. Συνάμα, έχει δώσει τιμή – στόχο για τη μετοχή τα 31,30 ευρώ, ήτοι σημαντικά υψηλότερα από τα 22,44 ευρώ που έκλεισε χθες η μετοχή της Motor Oil.

Τα μεγέθη του εξαμήνου 2023

Σημειώνεται πως στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ο όμιλος παρουσίασε σημαντική μείωση εσόδων και κερδοφορίας, με τους όγκους να είναι πεσμένοι λόγω εργασιών συντήρησης των μονάδων του διυλιστηρίου, με αποτέλεσμα ο κύκλος εργασιών να υποχωρήσει στα 5,928 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 24,96% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2022.

Σε αυτό συνέβαλλε η μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 8,80% (από ΜΤ 7.449.275 σε ΜΤ 6.793.700) σε συνδυασμό με το μειωμένο μέσο όρο των τιμών των προϊόντων πετρελαίου (εκφρασμένες σε Δολάρια Η.Π.Α.) κατά 25,26% σε σχέση με τις τιμές της αντίστοιχης περιόδου του 2022.

Σημαντική πτώση κατέγραψαν και τα καθαρά κέρδη του ομίλου, τα οποία κατήλθαν στα 275 εκατ. ευρώ, έναντι 685 εκατ. στο αντίστοιχο διάστημα του 2022. Τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 535 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 43% ενώ τα προσαρμοσμένα EBITDA έπεσαν στα 602 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 14% σε σχέση με πέρυσι.

Τι έδειξε το περυσινό 9μηνο

Θυμίζουμε ότι το περυσινό εννεάμηνο ήταν το καλύτερο της ιστορίας της Motor Oil καθώς ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 12,6 δισ. ευρώ με τα προ φόρων κέρδη στα 1,27 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ. Όσον αφορά το τρίτο τρίμηνο, στα 321,34 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη, υπερτριπλάσια σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, σύμφωνα με τις ενδιάμεσες καταστάσεις του ομίλου. Ο όμιλος εμφάνισε κύκλο εργασιών ύψους 4,76 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2022 έναντι 2,98 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2021, με τα κέρδη προ φόρων να διαμορφώνονται στα 405,2 εκατ. ευρώ.

Μπαράζ εξαγορών

Η Motor Oil επιδίδεται σε μπαράζ πράσινων» εξαγορών τα τελευταία χρόνια και μετασχηματίζεται ταχύτατα στον ενεργειακό όμιλο του αύριο. Μετά τις εξαγορές εταιρειών όπως Άνεμος, Verd (εναλλακτικά καύσιμα και κυκλική οικονομία) και Thalis E.S. (δραστηριοποιείται στον τομέα του περιβάλλοντος και ειδικά στο πεδίο της κυκλικής οικονομίας), τον περασμένο Μάιο ανακοίνωσε την εξαγορά της Ουνάγκι Α.Ε. η οποία κατέχει το 51% σε εταιρείες με χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ 1,9 GW σε διάφορα στάδια υλοποίησης. Η εξαγορά έγινε από τη Motor Oil Renewable Energy (MORE), η οποία είναι ο «πράσινος» βραχίονας του ομίλου.

Τον Ιανουάριο του 2023 συστάθηκε η εταιρεία Hellenic hydrogen Α.Ε., στην οποία η Motor Oil κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου και η ΔΕΗ το 49% αυτού. Αντικείμενο της εν λόγω εταιρείας είναι η ανάπτυξη έργων παραγωγής και αποθήκευσης πράσινου Υδρογόνου στη χώρα (ήτοι, υδρογόνου που παράγεται μέσω ηλεκτρόλυσης χρησιμοποιώντας εξ ολοκλήρου ανανεώσιμες πηγές ενέργειας).

Τον ίδιο μήνα εξαγοράστηκε από τη θυγατρική του ομίλου Coral το 100% της εταιρείας Pharmon, η οποία κατέχει ποσοστό 99% της Cipharma One Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία. Στόχος η καλύτερη ανάπτυξη και διαχείριση της εταιρίας στο χώρο της λειτουργίας και εκμετάλλευσης του λιανικού εμπορίου φαρμακευτικών ειδών, αλλά και η παροχή ευρύτερης γκάμας υπηρεσιών σε πρατήρια της Coral.

Πλέον, η Motor Oil γίνεται ηγέτιδα δύναμη στον χώρο των ΑΠΕ και καθίσταται ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ΑΠΕ στην Ελλάδα και ένας από τους σημαντικότερους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Επενδύσεις 170 εκατ. ευρώ το 2023

Η συνολική επενδυτική δαπάνη της εταιρείας για τη χρήση 2023 αναμένεται να διαμορφωθεί σε 170 εκατ. ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος αυτής να αφορά τη νέα μονάδα συμπαραγωγής ισχύος και θερμότητας υψηλής απόδοσης, την έναρξη του έργου κατασκευής μίας νέας μονάδας διάσπασης προπυλενίου (Fluid Catalytic Cracker-FCC-propylene splitter) συνολικού προϋπολογισμού 125 εκατ. ευρώ, τις συνήθεις και προγραμματισμένες δαπάνες συντήρησης των υφιστάμενων μονάδων του διυλιστηρίου, καθώς και σειρά έργων μικρότερης κλίμακας (miscellaneous) και νέα έργα για την επέκταση των λιμενικών εγκαταστάσεων.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ