Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΤαύτιση Ερντογάν με το τουρκικό έθνος- Τι ισχύει αν δεχτεί επίθεση η...

Ταύτιση Ερντογάν με το τουρκικό έθνος- Τι ισχύει αν δεχτεί επίθεση η Τουρκία

«Η Τουρκία έχει ενεργό casus belli, κάνει ευθείες απειλές και έχει ξετυλίξει ένα αναθεωρητικό τρίπτυχο στο οποίο, μέσα στην εξίσωση, έχει και το θέμα των εκλογών, όμως αυτό δεν αναιρεί την ευρύτερη αναθεωρητική εικόνα και όποιος νομίζει ότι αν αλλάξει ηγεσία η Τουρκία θα ηρεμήσει, πλανάται πλάνην οικτράν». Αυτό τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο Τουρκολόγος Δημήτρης Σταθακόπουλος.

Ειδικότερα, ο κ. Σταθακόπουλος, χαρακτηρίζοντας αναμενόμενη την τουρκική στάση έναντι της Ελλάδας ενώ βάλλει εναντίον της Δύσης και της Συμμαχίας, σημείωσε πως η γείτονα έχει ξεκαθαρίσει πως στρέφεται στην Ευρασία τον “φυσικό της χώρο”, όπως τον έχει αποκαλέσει, ο οποίος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία «καταδείχθηκε ότι είναι ο τόπος, η περιοχή του μέλλοντος, όπου υπάρχει επάρκεια τροφίμων, επάρκεια ενέργειας και είμαστε σε δημογραφική αύξηση σε αντίθεση με τη Δύση (ΕΕ και ΗΠΑ) που έχουν πρόβλημα ενέργειας και τροφίμων και βρίσκονται σε δημογραφική αποδρομή».

Ερωτηθείς αν ο Ταγίπ Ερντογάν ταυτίζεται με το τουρκικό έθνος, εξήγησε πως αυτό ισχύει και δεν είναι μόνο στο φαντασιακό του, καθώς ο τροποποιητικός νόμος του Τουρκικού Συντάγματος στο άρθρο 119 ορίζει την έννοια της εκτάκτου ανάγκης και πότε μπορεί να παραταθεί η θητεία της Εθνοσυνελεύσεως, η θητεία του προέδρου.

«Έχει μέσα κάποιες προϋποθέσεις. Εκεί ορίζεται ότι το πρόσωπο του εκάστοτε προέδρου της Τουρκίας ταυτίζεται νομοθετικά με το τουρκικό έθνος. Άρα οποιαδήποτε προσβολή ακόμη και ο αντιπολιτευτικός λόγος που δεν του αρέσει μπορεί να θεωρηθεί προσβολή στο θεσμό του προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος ταυτίζεται με το τουρκικό έθνος. Άρα αυτό είναι ποινικά κολάσιμη πράξη» πρόσθεσε.

Επιπλέον ανέφερε ότι στο ίδιο άρθρο περιλαμβάνεται ότι και σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης, που έχει μέσα θέματα πανδημίας, κρίσεων. «Και βεβαίως, αν δεχτεί επίθεση η Τουρκία, τότε, χωρίς να χρειάζεται κάποια συνταγματική ερμηνεία, αυτοδίκαια, παρατείνεται σε πρώτη φάση η θητεία εθνοσυνελεύσεως και προέδρου, για έξι μήνες» συμπλήρωσε.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ