Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΣύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος: Παρέμβαση πριν είναι αργά για το ενεργειακό κόστος

Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος: Παρέμβαση πριν είναι αργά για το ενεργειακό κόστος

Σήμα κινδύνου για το ενεργειακό κόστος, που παρά την αποκλιμάκωση των τελευταίων μηνών, παραμένει υψηλό για τις παραγωγικές επιχειρήσεις έκρουσε σε δηλώσεις της την Τετάρτη στον τύπο η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ), Λουκία Σαράντη.

“Η Ελλάδα έχει υψηλό κόστος στο ρεύμα. Έχουμε ζητήσει ένα μοντέλο στήριξης, αλλά ακόμη αναμένουμε τις απαντήσεις. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε το σχετικό πλάνο στην ΕΕ, στο τελευταίο Eurogroup και αναμένουμε” τόνισε η Λουκία Σαράντη, που συμπλήρωσε ότι ο ΣΒΕ έχει καταθέσει μια πλήρη γκάμα μέτρων στην κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τα εξής

Ø Εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για την εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ από επιχειρήσεις.

Ø Κατάργηση του πλαφόν στα διμερή συμβόλαια των βιομηχανιών με παραγωγούς.

Ø Η συμμετοχή μονάδων στους επόμενους διαγωνισμούς ΑΠΕ να λαμβάνει χώρα με έως 50% της ισχύος τους.

Ø Επιτάχυνση της έγκρισης του μηχανισμού κρατικής ενίσχυσης των βιομηχανικών PPAs .

Ø Αντιστάθμιση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις, με την υιοθέτηση μιας τιμής στόχου μέσω της επικαιροποίησης της επιδότησης ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ø Επαναφορά των χρεώσεων ΥΚΩ στα προ κρίσης επίπεδα.

Ø Ειδική πρόβλεψη για προστασία των επιχειρήσεων από την πιθανή αύξηση των τιμών. 

“Ένα πρόβλημα που απασχολεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και κατ’ εξοχήν όσους δραστηριοποιούνται στο επιχειρείν, είναι οι υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια ενέργειας τα προηγούμενα χρόνια. Το υψηλό κόστος ενέργειας μπορεί να αντιμετωπιστεί με την εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ από επιχειρήσεις, την κατάργηση του πλαφόν στα διμερή συμβόλαια των βιομηχανιών με παραγωγούς, την επιτάχυνση της έγκρισης του μηχανισμού κρατικής ενίσχυσης των βιομηχανικών PPAs, την επαναφορά των χρεώσεων ΥΚΩ στα προ κρίσης επίπεδα και την ειδική πρόβλεψη για προστασία των επιχειρήσεων από την πιθανή αύξηση των τιμών” αναφέρει η διοίκηση του Συνδέσμου.

Κοινωνικός εταίρος

Να σημειωθεί ότι ο ΣΒΕ είναι πια κοινωνικός εταίρος, ο μόνος μάλιστα κοινωνικός εταίρος της περιφέρειας και βασικός εκπρόσωπος της περιφερειακής βιομηχανίας. “Δουλεύουμε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του χώρου και να βελτιώσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον. Κι αφετέρου να λαμβάνουμε μέρος στις συλλογικές διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, συμμετέχοντας γόνιμα στον δημόσιο διάλογο για την οικονομία και την κοινωνία μας. Να συν-διαμορφώνουμε, δηλαδή, την ελληνική κοινωνία” αναφέρει η διοίκησή του που τονίζει ότι:

“Σε μια εποχή όπου βιώνουμε αλλεπάλληλες κρίσεις η διαρκής αβεβαιότητα αποτελεί τη νέα κανονικότητα. Σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και ειδικότερα στη χώρα μας περάσαμε από την υγειονομική κρίση στην ενεργειακή κρίση, από τις πυρκαγιές στις πλημμύρες, ενώ τις δυσάρεστες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία διαδέχθηκαν πρόσφατα αυτές στη Μέση Ανατολή. Δυστυχώς, αυτή είναι η σύγχρονη πραγματικότητα και σε αυτή καλείται η ελληνική οικονομία, και κατ᾽ επέκταση η ελληνική βιομηχανία, να την κατανοήσει και να προσαρμοστεί το ταχύτερο δυνατό δημιουργώντας ένα πλαίσιο σταθερότητας και ανάπτυξης. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο ΣΒΕ λαμβάνει πάντα ενεργά μέρος στο δημόσιο διάλογο, καταθέτοντας προτάσεις και υλοποιώντας δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη.”

Όπως, παράλληλα, σημείωσε, η πρόεδρος του ΣΒΕ, τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε εκτεταμένη αποβιομηχάνιση της χώρας, ωστόσο, παραμένουν, ακόμη, “ηρωικές” επιχειρήσεις που συνεχίζουν σε πείσμα των καιρών να επιμένουν, κόντα σε προκλήσεις μεγάλες, όπως η έλλειψη υποδομών, το ακριβό κόστος χρήματος, η έλλειψη εργατικού δυναμικού. 

Χαρακτηριστικά, τόνισε, ότι σε μεγάλο μέρος της ελληνικής περιφέρειας, διαπιστώνονται σημαντικές ελλείψεις, ενώ η κακή ποιότητα των δικτύων και του ηλεκτρικού ρεύματος αποτελούν μόνιμο πρόβλημα, προτείνοντας την ενίσχυση της χωρητικότητας του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την αναβάθμιση των υποδομών internet υψηλών ταχυτήτων, η αναβάθμιση των υποδομών των λιμανιών της Πρέβεζας και της Αλεξανδρούπολης. “Όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη, πρέπει να εστιάσουμε ιδίως στην επιτάχυνση των διαδικασιών ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ και στα έργα επέκτασης του προβλήτα 6 του λιμένα της Θεσσαλονίκης”, εστίασε η πρόεδρος του ΣΒΕ.

Είπε, δε, ότι σε μια εποχή με αλλεπάλληλες κρίσεις η διαρκής αβεβαιότητα αποτελεί τη νέα κανονικότητα, “μια και περάσαμε από την υγειονομική κρίση στην ενεργειακή κρίση, από τις πυρκαγιές στις πλημμύρες, ενώ τις δυσάρεστες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία διαδέχθηκαν πρόσφατα αυτές στη Μέση Ανατολή”

“Δυστυχώς, αυτή είναι η σύγχρονη πραγματικότητα και σε αυτή καλείται η ελληνική οικονομία, και κατ᾽ επέκταση η ελληνική βιομηχανία, να την κατανοήσει και να προσαρμοστεί το ταχύτερο δυνατό δημιουργώντας ένα πλαίσιο σταθερότητας και ανάπτυξης” συμπληρωσε.

Δράσεις και Πρωτοβουλίες του ΣΒΕ

Στο πλαίσιο αυτό ι ΣΒΕ παρεμβαίνει δημιουργικά, συνδιαμορφώνει πολιτικές, συμμετέχει σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και προτείνει δράσεις υποστήριξης για τη βιομηχανία και την περιφέρεια.

“Στόχος μας μέσα από όλες τις δράσεις μας να παρέχουμε στα μέλη μας δυνατότητες επιμόρφωσης. Ο ΣΒΕ εκπονεί μελέτες, διοργανώνει σεμινάρια εργασίας, ενημερωτικά και εκπαιδευτικά συνέδρια, με σκοπό να παρέχει γνώση και πληροφορία στα μέλη του” αναφλερεται σχετικά και τονίζεται ότι “βήμα-βήμα, όλοι μαζί, μπορούμε να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο που θέτει ως προτεραιότητα την περιφερειακή ανάπτυξη και μπορεί να κάνει πρωταγωνίστρια την ελληνική βιομηχανία”

Οι προκλήσεις

Γι’ αυτό και ο ΣΒΕ, όπως ανέφερε η Λουκία Σαράντη, συμβάλλοντας στον κοινωνικό διάλογο έχει καταθέσει κατά καιρούς και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό προτάσεις που καλύπτουν όλα τα μεγάλα ζητήματα που προβληματίζουν τον χώρο της βιομηχανίας. Αναλυτικά, με βάση όσα αναφέρθηκαν:

Το πρώτο βασικό ζήτημα που απασχολεί το σύνολο της ελληνικής βιομηχανίας -και ιδιαίτερα την περιφέρεια λόγω δημογραφικού- είναι η αδυναμία εξεύρεσης κατάλληλου προσωπικού. Η επίλυση του ζητήματος αυτού μπορεί να συμβάλει στη μείωση της ανεργίας κάτω από 10% έως το 2027, ενώ μπορεί να αποτελέσει όχημα για την αλλαγή των προτύπων απασχόλησης και την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που πηγάζουν από την ανεργία. Υπάρχουν λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν: Η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του «Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης», η ορθή διασύνδεση της τεχνικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας με θέσπιση της υποχρεωτικότητας πρακτικής άσκησης, η χρηματοδότηση από φορείς ιδιωτικού τομέα για τεχνική εκπαίδευση, η παροχή ισχυρών κινήτρων για την ανάσχεση του κύματος αστυφιλίας, καθώς και νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε πρόσφυγες και μετανάστες να απασχοληθούν στη βιομηχανία.

Οι σύγχρονες υποδομές αποτελούν σημαντικό παράγοντα προσέλκυσης και διευκόλυνσης επενδύσεων. Όμως, σε μεγάλο μέρος της ελληνικής περιφέρειας, διαπιστώνονται σημαντικές ελλείψεις, ενώ η κακή ποιότητα των δικτύων και του ηλεκτρικού ρεύματος αποτελούν μόνιμο πρόβλημα. Έχουμε προτείνει λύσεις όπως η ενίσχυση της «χωρητικότητας» του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η αναβάθμιση των υποδομών internet «υψηλών ταχυτήτων», η αναβάθμιση των υποδομών των λιμανιών της Πρέβεζας και της Αλεξανδρούπολης. Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, πρέπει να εστιάσουμε ιδίως στην επιτάχυνση των διαδικασιών ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ και στα έργα επέκτασης του προβλήτα 6 του λιμένα της Θεσσαλονίκης.

Η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας αποτελεί αδήριτη ανάγκη, ούτως ώστε να επιταχυνθεί η μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Ο στόχος της αύξησης των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έως το 2030 εξαρτάται απολύτως από την ενίσχυση της εξωστρέφειας του παραγωγικού συστήματος της χώρας και την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων. Χρειάζεται όμως, πέρα από την ταχύτατη εξειδίκευση της «Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία», δημιουργία φιλικού νομοθετικού πλαισίου για τις επενδύσεις και κωδικοποίηση του, ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης και μείωση της φοροδιαφυγής. Είναι σημαντικό να δοθεί μια ανάσα στις επιχειρήσεις, με κατάργηση ειδικών τελών και επιβαρύνσεων -όπως π.χ. η εισφορά ποσοστού 0,6% της ΑΝΕ 128 στα δάνεια.

Το τεχνολογικό χάσμα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βόρειας Αμερικής εξακολουθεί να υφίσταται και αυτό πλήττει την πατρίδα μας. Αυξημένη χρηματοδότηση σε ερευνητικά προγράμματα σχετικά με την τεχνολογική ανάπτυξη, παροχή ειδικών και αυξημένων κινήτρων για προσέλκυση ξένων επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας, δημιουργία προγραμμάτων ανάσχεσης του brain drain και προσέλκυσης Ελλήνων του εξωτερικού και αλλοδαπών στελεχών υψηλής εξειδίκευσης, είναι προτάσεις που μπορούν να μειώσουν το «τεχνολογικό έλλειμμα» της χώρας μας.

Η έννοια του «φιλικού» ρυθμιστικού περιβάλλοντος δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων, αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη μείωση του λειτουργικού κόστους, την εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού και την προσέλκυση επενδύσεων. Για να γίνει πραγματικότητα, χρειάζεται ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, εκ των προτέρων αξιολόγηση των επιπτώσεων κάθε νέας νομοθετικής παρέμβασης στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ψηφιοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και περαιτέρω απλούστευση του ισχύοντος πλαισίου.

Απολύτως καθοριστική για το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας, όμως είναι και η έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης, σύμφωνα με τον ΣΒΕ. Όπως σημειώνεται, η ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και προσαρμογής στις αρχές της πράσινης οικονομίας, διαμορφώνουν ένα νέο επιχειρηματικό πρότυπο. Χρειάζονται καμπάνιες ενημέρωσης,  ενθάρρυνση και παροχή κινήτρων στις βιομηχανίες, αυξημένη χρηματοδότηση επενδύσεων και προγραμμάτων, για επιχειρήσεις που εφαρμόζουν τις αρχές της «κυκλικής οικονομίας».

Τέλος, αναφέρεται από τη διοίκηση του ΣΒΕ, ότι η καινοτομία μπορεί να στηρίξει την εξωστρέφεια την οποία επιδιώκουμε, να δώσει νέα ώθηση ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία, αλλά και να μας προσφέρει τις πιο ισχυρές εξασφαλίσεις έναντι κάθε πιθανής εξωγενούς κρίσης που θα μπορούσε να μας επιφυλάσσει το αύριο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την μετατόπιση πόρων από την κατανάλωση του σήμερα, στη δημιουργία πλούτου του αύριο. Και ένας τρόπος για να το επιτύχουμε αυτό είναι η χρηματοδότηση της έρευνας και της εισροής νέων διακεκριμένων επιστημόνων στα ΑΕΙ μας, καθώς και η συμμετοχή επιφανών μελών της επιχειρηματικότητας σε διοικητικά συμβούλια ΑΕΙ και ερευνητικών ιδρυμάτων. Επίσης, η διοχέτευση πόρων των Ταμείων Συνοχής και της αναμόρφωσης του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης κατά προτεραιότητα σε επιχειρήσεις που είναι σε θέση να εξάγουν υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα και υπηρεσίες θα δείξει την έμπρακτη υποστήριξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, που μπορούν να εξασφαλίσουν υψηλές απολαβές και να δημιουργήσουν νέες καλοπληρωμένες δουλειές.

“Πετυχαίνοντας μικρές και μεγάλες νίκες σε κάθε ένα από αυτά τα επίπεδα, μπορούμε να ισχυροποιήσουμε στην πράξη τις ελληνικές επιχειρήσεις, ώστε να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα του παγκόσμιου ανταγωνισμού.

Για να τα καταφέρουμε, πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να ενώσουμε δυνάμεις και να συμφωνήσουμε στην υλοποίηση, βήμα προς βήμα, ενός σχεδίου που να θέτει ως προτεραιότητα την περιφερειακή ανάπτυξη και να καθιστά πρωταγωνίστρια την ελληνική βιομηχανία” υπογραμμίζει ο ΣΒΕ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ