Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΣτο πεδίο μάχης και στον…. προγραμματισμό θα εκπαιδεύονται πλέον οι φαντάροι

Στο πεδίο μάχης και στον…. προγραμματισμό θα εκπαιδεύονται πλέον οι φαντάροι

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους αλλά και η επανεκπαίδευση των Ελλήνων για να μπορούν να αλληλεπιδρούν με το ψηφιακό κράτος και τις ψηφιακές επιχειρήσεις περιλαμβάνονται αδιαμφισβήτητα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Μια πρώτη γεύση από την μελλοντική ψηφιακή Ελλάδα πήραμε κατά την δημοσίευση της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, ένα πολυσύνθετο πλέγμα δράσεων με ψηφιακή κατεύθυνση το οποίο όταν ολοκληρωθεί θα προσθέσει πολλούς πόντους ανταγωνιστικότητας στη χώρα. Πολλές μάλιστα από τις δράσεις της Βίβλου που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό είδαμε να συμπεριλαμβάνονται και στο Σχέδιο Ανάκαμψης το οποίο ανακοίνωσε προ ημερών το κυβερνητικό επιτελείο.

Σε αυτό οι δράσεις για τα έργα του reskilling των Ελλήνων πολιτών είναι πολυάριθμες και ακουμπούν σε διάφορους τομείς της οικονομίας, από την επανεκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων και των επαγγελματιών του τουρισμού μέχρι και τους… φαντάρους.

Με στόχο την απόκτηση γνώσεων κατά την διάρκεια της στρατιωτικής θητείας το Σχέδιο Ανάκαμψης περιλαμβάνει την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων κατά την διάρκεια της στρατιωτικής θητείας.

Για την ψηφιακή εκπαίδευση των στρατιωτών, έργο που είχε προαναγγείλει και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης πριν από μερικούς μήνες διευκρινίζοντας από τότε ότι στόχος ήταν η χρηματοδότησή του από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα δαπανηθούν 32 εκατ. ευρώ.

Επί της ουσίας πρόκειται για ένα πρόγραμμα κατάρτισης ή και επανακατάρτισης σε ψηφιακές δεξιότητες των στρατεύσιμων το οποίο θα ενσωματωθεί στη στρατιωτική τους θητεία. Στόχος είναι να αξιοποιηθεί καλύτερα ο χρόνος των στρατευσίμων στη διάρκεια της θητείας, αλλά και να βελτιωθεί η προσαρμογή τους στις ψηφιακές ανάγκες των σύγχρονων ενόπλων δυνάμεων και οι δεξιότητές τους όταν θα εισέλθουν στην οικονομία μετά την λήξη της θητείας τους.

Ο ψηφιακός προσανατολισμός στον τομέα της άμυνας μάλιστα δεν σταματά στο εν λόγω πρόγραμμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Σχέδιο Ανάκαμψης περιλαμβάνεται και το έργο ΤΗ2ORAX, ένα εξελιγμένο ολιστικό υβριδικό επιχειρησιακό αυτόνομο σύστημα για την άμυνα την ασφάλεια αλλά και την πολιτική προστασία.

Με την επένδυση ύψους 50 εκατ. θα προωθηθεί η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος πληροφόρησης «επόμενης γενιάς» ονόματι Trellis Holistic & Hybrid Operational Ruggedized Autonomous eXemplary system για τη χώρα. Το σύστημα αυτό θα βασίζεται σε τεχνολογίες AI & Machine-to-Machine Learning για να «συνθέτει» διαφορετικούς τύπους και μορφές συνεργατικών υποδομών για θέματα ασφάλειας, άμυνας και πολιτικής προστασίας τα οποία θα βοηθούν στον τρόπο με τον οποίο τα θεσμικά όργανα λαμβάνουν αποφάσεις σε περιπτώσεις ανάγκης.

Νίκη Παπάζογλου

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ