Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΣκυλακάκης: Οι προσδοκίες για πτώση τιμών και τα μηνύματα στους αγρότες

Σκυλακάκης: Οι προσδοκίες για πτώση τιμών και τα μηνύματα στους αγρότες

«Μακροχρόνια οι τιμές ενέργειας θα πέσουν, αλλά η πτώση αυτή δεν θα είναι μια ευθεία γραμμή. Θα είναι βίαιες αλλαγές» τόνισε μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας κ. Θ. Σκυλακάκης, που υπεραμύνθηκε των μέτρων που ανακοινώθηκαν για μείωση του κόστους ενέργειας για τον πρωτογενή τομέα.

Ακόμη, κι έτσι βέβαια, με τις τιμές ανά κιλοβατώρα να ξεκινούν από τα 9,5 λεπτά για όσους συμμετέχουν σε συλλογικά σχήματα, την ώρα που το αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, πριν τα τελευταία μέτρα είναι στο επίπεδο των 15,2 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Προφανώς, και μετά το 10% της έκπτωσης στη ΔΕΗ αλλά και την χτεσινή παρέμβαση του Πρωθυπουργού, η επιβάρυνση είναι σημαντική μια και σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα οι τιμές είναι κατά τουλάχιστον 2- 3 λεπτά, πιο ακριβές.

«Το (ενεργειακό) κόστος το αναλαμβάνει η πολιτεία. Το άλλο που προσφέρει η πολιτεία είναι κατά απόλυτη προτεραιότητα ηλεκτρικό χώρο έτσι ώστε να δημιουργηθούν μεγάλα πάρκα ή άλλες ανανεώσιμες πηγές, μπορεί να είναι φωτοβολταϊκά ή κάτι άλλο, που θα αφιερωθούν αποκλειστικά σε αυτό το σκοπό. Τα δύο πρώτα χρόνια οι πάροχοι θα αναλάβουν το κόστος – κατά κύριο λόγο η ΔΕΗ υποθέτω, για τις χαμηλότερες τιμές και στη συνέχεια αυτό θα ενταχθεί στο μακροχρόνιο σχέδιο για τα πάρκα που ρίχνουν τις τιμές» διευκρίνισε, πάντως, ο υπουργός.

Τόνισε μεταξύ άλλων ότι «δίνουμε στους αγρότες το χαμηλότερο τιμολόγιο ρεύματος που υπάρχει» ενώ ακόμη υπογράμμισε ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών είναι εν μέρει δικαιολογημένες.

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για επιπλέον παροχές»

«Δεν υπάρχει περαιτέρω περιθώριο να δοθεί κάτι παραπάνω από την κυβέρνηση», εξήγησε ο υπουργός. Για το αν είναι εφικτό να δοθεί στους αγρότες 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα για περισσότερα από δύο χρόνια, ο κ. Σκυλακάκης είπε: «Όλο αυτό είναι συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο βασίζεται σε πραγματικές ανανεώσιμες πηγές, όχι σε φανταστικές». ΣΑν το κάναμε αυτό «θα αποκλείουμε από τον ηλεκτρικό χώρο και όλες τις άλλες επιχειρήσεις της οικονομίας, διότι οι αγρότες είναι ένα κομμάτι αξιόλογο, σημαντικό της οικονομίας, αλλά είναι ένα μικρό κομμάτι σε σύγκριση με όλο το υπόλοιπο που χρησιμοποιεί ρεύμα».

Πάντως σε ημερίδα, που διοργάνωσε η ΓΣΕΕ την Τρίτη ετέθη μετ΄ επιτάσεως το ζήτημα του κόστους ενέργειας αλλά και την ανάγκης άμεσης πρόσβασης των αγροτών σε υποδομές ΑΠΕ, αλλά και σε ατέλεια στο πετρέλαιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Θεοχάρης Λιούρης Πρόεδρος Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών» έκανε λόγο για “ολιγοπώλιο 5 ομίλων στις ΑΠΕ” και για δυσκολίες των κτηνοτρόφων, αγροτών κτλ να έχουν ανάπτυξη φωτοβολταϊκών, ενώ ο Αλέκος Βάρσος Πρόεδρος του ΑΣ Μαραθώνα τόνισε ότι “δεν μπορεί ο εφοπλιστής να μην πληρώνει ΕΦΚ και ο αγρότης να πληρώνει τα πάντα, και 20 λεπτά την κιλοβατώρα το ρεύμα την ώρα μάλιστα που υπάρχει εκτόξευση κόστους στα λιπάσματα, με τα αζωτούχα από 400 ευρώ/ τόνο να έχουν φτάσει τα 1200 ευρώ με την κρίση”

Η φορολόγηση του πετρελαίου

Σε σχέση με τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο πάντως ο κ.Σκυλακάκης ήταν προβληματισμένος σε σχέση με πιθανότητα ανάπτυξης περαιτέρω του λαθρεμπορίου. «Η φορολόγηση του πετρελαίου αφορούσε πάντα την εσωτερική κατανάλωση. Δεν είναι κομμάτι δικό μου να απαντώ για του υπουργείου Οικονομικών, αλλά το βασικό πρόβλημα που είχαμε πάντα στο αγροτικό πετρέλαιο ήταν ότι αν βάζεις σε έναν τομέα μόνο εσωτερικό, πολύ χαμηλή φορολογία, πρέπει να έχεις πολύ αυστηρούς ελέγχους, έτσι ώστε να μη δημιουργούνται φαινόμενα παρανομιών στο εσωτερικό μιας ενιαίας αγοράς. Αλλά αυτό δεν έχει και καμία ιδιαίτερη σημασία, διότι αυτό που συζητούμε σήμερα είναι στην πραγματικότητα μια επιδότηση του αγροτικού πετρελαίου πολύ σημαντική, η οποία κουβέντα δεν ήταν αυτή. Εγώ που ήμουνα στη συνάντηση, κανένας δεν έθεσε τέτοιο θέμα. Αυτό που έθεσαν οι άνθρωποι είναι αν αυτό το μέτρο μπορεί να είναι μόνιμο και τι χαρακτήρα θα έχει, αν είναι μόνιμο και πώς μπορεί να είναι πιο δίκαιο και να μη βγαίνει με έναν αλγόριθμο» πάντως, μεταξύ άλλων υπουργός Ενέργειας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ