Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣιάμισιης - HELLENiQ ENERGY: Ενδιαφέρον για τις εξορύξεις - Με αμείωτη ένταση...

Σιάμισιης – HELLENiQ ENERGY: Ενδιαφέρον για τις εξορύξεις – Με αμείωτη ένταση οι επενδύσεις στις ΑΠΕ

Σημαντικό διεθνές ενδιαφέρον καταγράφεται για τις έρευνες για τα θαλάσσια μπλοκ νότια της Κρήτης και του Ιονίου με βάση όσε είπε χθες μιλώντας με δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου HELLENiQ ENERGY Ανδρέας Σιάμισιης.

Παράλληλα σημείωσε ότι οι σεισμικές έρευνες σε όλες τις περιοχές που έχουν παραχωρηθεί προχωρούν με ταχείς ρυθμούς και στις αρχές του επόμενους έτους θα ολοκληρωθούν. Συγκεκριμένα, ήδη ολοκληρώθηκαν στα “οικόπεδα” 2 και Ιόνιο της Δυτικής Ελλάδας, ξεκινούν στον Κυπαρισσιακό κόλπο και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο στην Κρήτη. Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών θα απαιτηθεί διάστημα 12-18 μηνών για την ερμηνεία των δεδομένων από την οποία θα εξαρτηθεί η απόφαση για πραγματοποίηση ή μη ερευνητικής γεώτρησης.

Σχετικά δε με την προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των περιβαλλοντικών όρων του έργου των σεισμικών ερευνών στην Κρήτη, ο κ. Σιάμισιης τόνισε πως εφόσον προκύψει ανάγκη προσαρμογής, αυτή θα γίνει.Πάντως ευχή είναι να ολοκληρωθεί και στη δικαιοσύνη η όλη διαδικασία το συντομότερο ώστε να μην “συρθεί” η όλη προσπάθεια για αξιοποίηση του εθνικού πλούτου σε μια δύσκολη συγκυρία.

Σε σχέση με τη γενικότερη στρατηγική ο κ. Σιάμισιης σημείωσε ότι η ΗΕ συνεχίζει το δυναμικό πρόγραμμα μετασχηματισμού και ανάπτυξης που έχει εξαγγείλει. Στον τομέα των ΑΠΕ εξετάζονται εξαγορές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί η ολοκλήρωση συμφωνίας για εξαγορά έργων ΑΠΕ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

Παράλληλα ενεργά είναι τα πλάνα για το υδρογόνο, τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και την ιδιοπαραγωγή και συμπαραγωγή ηλεκτρισμού για να βελτιωθεί η αυτονομία των διυλιστηρίων.

Στους στόχους του είναι ακόμα η περαιτέρω επέκταση στο εξωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες εκτός Ελλάδος θυγατρικές του ομίλου έδωσαν το 2022 πολύ θετικά αποτελέσματα, φθάνοντας την κερδοφορία τους στα 100 εκατ. ευρώ.

Έκτακτη εισφορά

Σε σχέση με την έκτακτη φορολόγηση των εταιρειών διύλισης ο επικεφαλής της ΗΕ τόνισε ότι θα πρέπει να γίνεται βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε χώρας κι όχι οριζόντια.

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου HELLENiQ ENERGY Ανδρέας Σιάμισιης. η έκτακτη αυτή εισφορά, όπως προκύπτει από την οικονομική εικόνα του 2022 θα ανέλθει, για την HELLENiQ ENERGY, περίπου 300 εκατ. ευρώ, με ένα περιθώριο απόκλισης 30-40 εκατ. ευρώ, ανάλογα με το κλείσιμο της χρονιάς.

Εξέφρασε, δε, την άποψη ότι εάν ο τρόπος υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς ήταν ανάλογος με αυτόν που ίσχυσε για την ηλεκτροπαραγωγή με προσμέτρηση διαφόρων παραγόντων παρά το ότι ανήλθε στο 90%, τότε θα έδινε αποτέλεσμα κατά πολύ χαμηλότερο.

Σε σχέση με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε χώρας και δη την Ελλάδα ο κ. Σιάμισιης σημείωσε ότι υπάρχει το θέμα των αποθεμάτων ασφαλείας, που κρατούν τα διυλιστήρια, και η αξία των οποίων διαμορφώνεται ανάλογα με τις διεθνείς τιμές. 

Επιπλέον, ο επικεφαλής της ΗΕ στάθηκε και στον έντονα εξαγωγικό χαρακτήρα του ελληνικού κλάδου διύλισης, λέγοντας μάλιστα ότι η HelleniQ Energy αντιμετωπίζει έκτακτη φορολόγηση σε ποσοστό 50% περίπου για έσοδα που εξασφάλισε από πωλήσεις στο εξωτερικό, σημειώνοντας παράλληλα ότι στις κινήσεις για ειδικές εισφορές δεν λαμβάνονται υπόψη και οι μεγάλες επενδύσεις ύψους 2 δις για τα διυλιστήρια της Ελευσίνας και της Θεσσαλονίκης.

Υπενθύμιζε, δε, ότι οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι της ΕΕ, με παραγωγή και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων επιβαρύνονται με τον έκτακτο φόρο, μόνον για τα έσοδά τους εντός ΕΕ, σημειώνοντας ότι η διύλιση, για τους ομίλους αυτούς, αποτελεί συνήθως ένα μικρό κομμάτι σε αντίθεση με τις ελληνικές εταιρείες.

Πάντως η έκτακτη εισφορά που θα αφορά τη χρήση του 2022 και θα πληρωθεί το 2023 αναμένεται να επηρεάσει και τη μερισματική πολιτική, αν και η οικονομική εικόνα επιτρέπει τόσο την προώθηση των σχεδιαζόμενων επενδύσεων όσο και τη διανομή μερισμάτων.

Με βάση, δε, την τάση που διαμορφώθηκε στο 9μηνο και έδωσε κερδοφορία, που  σε επίπεδο προ φόρων ξεπέρασε τα 1,35 δισ, ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΕ σημείωσε ότι η εκτίμηση είναι ότι τα κέρδη  θα ξεπεράσουν τα 1,6 δισ για το σύνολο της χρονιάς. Αλλά και το 2023 εκτιμάται ότι θα είναι μια καλή χρονιά, για την ΗΕ.

Ο κ. Σιάμισιης, υπενθύμισε και το ευρύ πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου με απόδοση αξίας στις τοπικές κοινωνίες ενώ στάθηκε, ειδικά, στις ειδικές εκπτώσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, το πρόγραμμα «Κύμα ζεστασιάς» με το οποίο προσφέρει δωρεάν πετρέλαιο σε πολύτεκνες οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και τις ειδικές εκπτώσεις σε μικρά νησιά και στους ακτοπλόους τους καλοκαιρινούς μήνες. Το συνολικό κόστος των κοινωνικών παρεμβάσεων της HelleniQ Energy υπολογίζεται σε 30-50 εκατ ευρώ για το 2022.

Το πλαφόν 

Σε σχέση με το πλαφόν των 180 ευρώ/MWh στο φυσικό αέριο, που αποφάσισε χθες το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, ο CEO της HELLENiQ ENERGY σημείωσε ότι είναι μια θετική την εξέλιξη, σημειώνοντας πάντως ότι μένει να δούμε τις εξειδικεύσεις αλλά και το πώς θα οδηγήσει στη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ