Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΡεύμα: Νέο "κούρεμα" στις τιμές λιανικής τον Απρίλιο

Ρεύμα: Νέο “κούρεμα” στις τιμές λιανικής τον Απρίλιο

Με “καύσιμο” τις μειωμένες τιμές στην χονδρεμπορική αγορά οι τιμοκατάλογοι που δημοσιοποιούν από τα μεσάνυχτα οι εταιρείες προμήθειας καταγράφουν μειώσεις στις χρεώσεις λιανικής για τον Απρίλιο που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν και το 15%.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ μειώνει κατά 3,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα το βασικό της τιμολόγιο η ΔΕΗ για τον επόμενο μήνα, για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες. Έτσι διαμορφώνεται στα 16,5 λεπτά/κιλοβατώρα, μειωμένο κατά 16% περίπου σε σχέση με το τιμολόγιο Μαρτίου που είχε διαμορφωθεί στα 19,5 λεπτά/κιλοβατώρα. 

Για καταναλώσεις πάνω από 500 κιλοβατώρες η τιμή πάει στα 17,70 λεπτά/κιλοβατώρα. Το νυχτερινό τιμολόγιο διαμορφώνεται στα 12,5 λεπτά/κιλοβατώρα. Υπενθυμίζεται ότι για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, 19,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 19,9 τον Φεβρουάριο). Για υψηλότερη κατανάλωση, 20,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 21,1). Νυχτερινό τιμολόγιο: 15,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 15,8). 

Η Protergia της Mytilineos ανακοίνωσε τιμή στα 14 λεπτά ανά κιλοβατώρα χωρίς το ΦΠΑ στο πρόγραμμα Protergia Οικιακό Value, δηλαδή τελική τιμή στα 20 λεπτά. 

Η ELPEDISON ανακοίνωσε για το πρόγραμμα ELPEDISON ΣΥΝΕΠΕΙΑ DAY, δηλαδή με την έκπτωση συνέπειειας, τιμή  στα 16,77 λεπτά/ κιλοβατώρα με αρχική στα 22,77 λεπτά ανά κιλοβατώρα. 

Η ΗΡΩΝ στο πρόγραμμα ΗΡΩΝ Generous η τιμή διαμορφώνεται στα 19,6 λεπτά/κιλοβατώρα και με την έκπτωση συνέπειας πάει στα 15,68 λεπτά/κιλοβατώρα. 

Η Volterra τιμολογεί για τον Απρίλιο στα 18,8 λεπτά/ κιλοβατώρα. 

Η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας ανακοίνωσε τιμή Απριλίου 0,104€/kWh, μετά από εκπτώσεις που είναι η χαμηλότερη της αγοράς

Για την Ελίν η τιμή στο πρόγραμμα Power On! Home Comfort διαμορφώνεται ως εξής :4,90€ πάγιο, 0,148€

Σταδιακά, βέβαια, ανακοινώνουν και τα υπόλοιπα τιμολόγια και οι άλλες εταιρείες προμήθειας.  

Η  αξία της επιδότησης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες τον Μάρτιο ανήλθε σε 58,5 εκατ. ευρώ ενώ για τον Απρίλιο το συνολικό ύψος των επιδοτήσεων αναμένεται να είναι χαμηλότερο.

Πού οφείλεται η πτώση τιμών;

Ο βασικός λόγος για τη μείωση των ονομαστικών τιμολογίων ρεύματος, όπως αναφέρθηκε, είναι η πτώση της χονδρικής τιμής λόγω της πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου στα διεθνή χρηματιστήρια κατά την τρέχουσα περίοδο.

Συγκεκριμένα, οι τιμές του πετρελαίου brent στις διεθνείς αγορές έχουν πέσει σε σχέση με πέρυσι την ίδια μέρα κατά 32% περίπου, στα 67 δολάρια το βαρέλι ενώ οι τιμές φυσικού αερίου στον Ολλανδικό δείκτη TTF είναι μεωμένες κατά 59% περίπου, κάτω από τα 40 ευρώ/MWh με σταθερές καταγραφές τις τελευταίο διάσημα κάτω από τα 45-47 ευρώ/MWh.

Συγκεκριμένα, μειωμένες κατά 20% περίπου είναι οι τιμές του ρεύματος, στην προημερησία αγορά, κατά το πρώτο μισό του Μαρτίου, ενώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο η μείωση πλησιάζει το 55 %.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας το Μάρτιο (μέχρι την περασμένη Παρασκευή) διαμορφώνεται στα 125,73 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 156,24 ευρώ το Φεβρουάριο (μείωση 19,5 %) και 276,89 ευρώ το Δεκέμβριο (μείωση 55 %).

Επίσης η ειδική εισφορά των 10 ευρώ/MWh ανήκει στο παρελθόν και ήδη οι εταιρείες έχουν προγραμματίσει να περάσουν το όφελος στην τελική κατανάλωση (18 ευρώ/MWh). Σημειωτέον ότι έχει αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού. 

Επιπλέον η αγορά είναι σε αναμονή της κοινής υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τον τρόπο φορολόγησης των πρόσθετων εσόδων. Επί της ουσίας η φόρμουλα που θα οριστεί θα υπολογίζει και το περιθώριο κέρδους των εταιρειών. 

Τέλος, η αυξημένη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, πιέζει προς τα κάτω τις τιμές καθώς οι ΑΠΕ βγάζουν εκτός αγοράς τις ακριβότερες μονάδες παραγωγής σε συνδυασμό με την σχετικά χαμηλή, λόγω καιρικών συνθηκών, ζήτηση ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη με τη συμμετοχή των ΑΠΕ κοντά στο 50% στην κάλυψη του φορτίου, η τιμή χονδρικής υποχώρησε κάτω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ