Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΠότε θα "τρέξει" η Ανάπλαση του Αστικού Περιπάτου στον Πειραιά  

Πότε θα “τρέξει” η Ανάπλαση του Αστικού Περιπάτου στον Πειραιά  

Με τη χρήση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων και του Ταμείου Ανάκαμψης θα ξεκινήσει το έργο της ανάπλασης του Αστική Περιπάτου στον Πειραιά. Το έργο αποτελεί τμήμα της λεγόμενης Αθηναϊκής Ριβιέρας και εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού για την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της πρωτεύουσας.

Η ολοκλήρωση της εν λόγω ανάπλασης, θα σημάνει την ουσιαστική βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα αναμένεται η ανάδειξη μιας ενεργούς επιχειρηματικής κοινότητας για κατοίκους και επισκέπτες με πολλαπλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Το έργο, χρηματοδοτείται και από το NextGeneration EU, και αφορά στην δημιουργία ενός αναβαθμισμένου ελεύθερου δημόσιου κοινόχρηστου χώρου για πεζούς και ποδηλάτες. Οι υποδομές που πρόκειται να δημιουργηθούν θα εξυπηρετήσουν τη λειτουργία των καταστημάτων, ενώ θα αποτελέσουν διάδρομο στην ακτή. Θα διαμορφωθεί ποδηλατική διαδρομή κατά μήκος της ακτής, ανοιχτοί χώροι για ενθάρρυνση της πρόσβασης του κοινού, διαμορφώσεων για την εξασφάλιση πρόσβασης ΑΜΕΑ σε σημεία του τείχους και λοιπές εργασίες αναβάθμισης της της ακτής.

Το έργο εντάχθηκε με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη με ποσό 25 εκατ. ευρώ μέσω των δράσεων “Στρατηγικές Αστικές Αναπλάσεις”. Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι η “Πειραιάς ΣΥΝ Μονοπρόσωπη Α.Ε.- Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης”.

Η διαδικασία πρόσκλησης θα ξεκινήσει, βάσει του έως τώρα προγραμματισμού, μέσα στο 2022 και θα πρέπει να ολοκληρωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2025.

Η ακτινογραφία του έργου

Η Πειραϊκή αποτελεί την Νοτιοδυτική παραλιακή συνοικία του Πειραιά, βρίσκεται ανατολικά του κεντρικού λιμανιού του Πειραιά και κατά μήκος της παραλίας της βρίσκονται τα αρχαία Μακρά Τείχη (τείχη του Κόνωνα) που προστάτευαν τον κύριο οικισμό της Αθήνας και το λιμάνι της. Η ακτογραμμή της έχει έκταση 2,5 χιλιόμετρα και δημιουργεί τρεις κόλπους. Της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, όπου βρίσκεται ο τάφος του Θεμιστοκλή, του «Όρμου Αφροδίτης» και το «Σκαφάκι».

Στόχος του έργου είναι:
– Η δημιουργία, ενός αναβαθμισμένου ελεύθερου δημόσιου κοινόχρηστου χώρου, που θα αποδοθεί στους πεζούς και τους ποδηλάτες του Πειραιά.
– Η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών οι οποίες θα εξυπηρετήσουν τη λειτουργία των καταστημάτων, προσελκύοντας επιπλέον τουριστικό ενδιαφέρον.
– Η δημιουργία διαδρόμου στην ακτή για θέαση του τείχους από τη θάλασσα.
– Η δημιουργία ποδηλατικής Διαδρομής κατά μήκος της ακτής.
– Η αναδιάταξη των χώρων στάθμευσης.
– Η δημιουργία επιπλέον ανοιχτών χώρων και η ενθάρρυνση της πρόσβασης του κοινού.
– Η δημιουργία ραμπών για τη σύνδεση των διαδρομών και την εξασφάλιση πρόσβασης ΑΜΕΑ σε σημεία του τείχους.
– Η αποκατάσταση του δικτύου απορροής ομβρίων.

To έργο θα υλοποιηθεί μέσω προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Πειραιά και του Αναπτυξιακoύ Οργανισμού

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ