Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΠότε «ανοίγει» το Car Wallet - Τι θα περιλαμβάνει

Πότε «ανοίγει» το Car Wallet – Τι θα περιλαμβάνει

Μπορεί να έχουμε ξεχάσει το Covid Free Wallet καθώς έχει αρθεί η υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού για την είσοδο σε κλειστούς χώρους, αλλά σύντομα θα πρέπει να το ξαναθυμηθούμε. Ή έστω όχι στη γνωστή του μορφή. Και αυτό γιατί η πολυσυζητημένη εφαρμογή Car Wallet η οποία αναμένεται να λύσει τα χέρια των δυνάμεων της Τροχαίας, αλλά και των οδηγών είναι ένα βήμα πριν βγει «στον αέρα». Το Car Wallet είναι μια ψηφιακή εφαρμογή η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα έγγραφα του οδηγού και του οχήματος ώστε σε περίπτωση ελέγχου η διαδικασία να διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα. Το Car Wallet είναι σχεδιασμένο στα πρότυπα της αντίστοιχης εφαρμογής Covid Free Wallet στην οποία κανείς μπορούσε να «κατεβάσει» το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και το απαραίτητο έγγραφο ταυτοπροσωπίας.    

Η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει ένα τέλος στην καθυστέρηση των ελέγχων και βασικός λόγος δεν είναι η οικονομία του χρόνου για τον ελεγχόμενο οδηγό, αλλά η απελευθέρωση των ανθρώπινων πόρων της Τροχαίας από χρονοβόρες διαδικασίες, οι οποίες μπορούν να αντικατασταθούν από ψηφιακές εφαρμογές. Στα σκαριά είναι το λανσάρισμα της εφαρμογής Car Wallet η οποία αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης όπως διαπιστώνεται από την εκτενή αναφορά του πρωθυπουργού στη νέα εφαρμογή. «Περιορίζουμε τη γραφειοκρατία και την ενδεχόμενη μικροδιαφθορά, η οποία μπορεί να υποκρύπτεται πίσω από την υφιστάμενη διαδικασία.» είχε αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχετική κυβερνητική σύσκεψη περικλείοντας εν ολίγοις όλο το σκεπτικό της μεταρρύθμισης, η οποία θα αποτελέσει σημαντική καινοτομία για τα ελληνικά δεδομένα.

Γιατί καθυστέρησε το Car Wallet

Το Car Wallet θα περιλαμβάνει αρχικώς το δίπλωμα οδήγησης σε ψηφιακή μορφή. Η ψηφιακή μορφή του διπλώματος θα έχει νομική ισχύ σε περίπτωση ελέγχου από την Τροχαία. Πληροφορίες του FinUp αναφέρουν ότι το ψηφιακό δίπλωμα θα είναι διαθέσιμο προς όλους τον Ιούλιο παρά το γεγονός ότι ο αρχικός σχεδιασμός το ήθελε στον «αέρα» από τα τέλη Μαρτίου. Η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είχε προβλεφθεί η εξειδίκευση του Car Wallet σε περίπτωση που έχει αφαιρεθεί το δίπλωμα από τον οδηγό για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα λόγω παράβασης. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ολοκληρώνει τις τελευταίες αυτές ρυθμίσεις, ώστε εάν ο οδηγός έχει τιμωρηθεί με αφαίρεση διπλώματος αυτό να διαπιστώνεται και μέσα από το Car Wallet.

Ο μέχρι τώρα σχεδιασμός δεν είχε προβλέψει το παραπάνω ενδεχόμενο με αποτέλεσμα η αφαίρεση διπλώματος για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να μην αποτυπώνεται στην ψηφιακή εφαρμογή. Έτσι θα μπορούσε κανείς να μείνει χωρίς δίπλωμα, αλλά σε περίπτωση ελέγχου από την Τροχαία, είχε τη δυνατότητα να επιδείξει το δίπλωμα σε ψηφιακή μορφή. 

Το δίπλωμα οδήγησης θα αποτελέσει, επί του πρακτέου, το πρώτο περιεχόμενο του ψηφιακού πορτοφολιού του αυτοκινήτου. Ο προγραμματισμός θέλει το Car Wallet να εμπλουτίζεται και με άλλα δεδομένα μεταξύ των οποίων η άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, ο έλεγχος ΚΤΕΟ καθώς και το ιστορικό συντήρησης του αυτοκινήτου. Το τελευταίο αποτελεί και το πιο δύσκολο στοίχημα, καθώς προϋποθέτει την ψηφιακή καταχώρηση από πλευράς συνεργείων – αντιπροσωπειών όλων των εργασιών που πραγματοποιούνται σε ένα όχημα. Στόχος είναι να είναι απολύτως καταγεγραμμένα και προσβάσιμα όλα τα στοιχεία συντήρησης ενός οχήματος σε μια κεντρική βάση δεδομένων στην οποία θα μπορεί να ανατρέχει κάθε ενδιαφερόμενος (π.χ. υποψήφιος αγοραστής μεταχειρισμένου ΙΧ), υπό προϋποθέσεις φυσικά. 

Πέραν της διευκόλυνσης του ελεγκτή και του ελεγχόμενου στην διαδικασία τακτικών ελέγχων της Τροχαίας, το Car Wallet θα συγκεντρώσει για πρώτη φορά σε μία βάση δεδομένων όλα τα στοιχεία των κυκλοφορούντον στη χώρα οχημάτων. Όσο πιο πιστή και ακριβής είναι η χαρτογράφηση αυτή τόσο πιο στοχευμένες είναι οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται στη συνέχεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα τα δεδομένα των ΙΧ που κυκλοφορούν στη χώρα συλλέγονται αποσπασματικά, ενώ υπολογίζονται κατ΄ εκτίμηση. Μοναδική έως σήμερα αξιόπιστη βάση δεδομένων οχημάτων είναι αυτή που διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών το οποίο είναι αρμόδιο για την έκδοση των τελών κυκλοφορίας. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ