Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Πόσα εμβόλια έχουν γίνει, πόσα έρχονται και ποιες ηλικίες ξεκινούν να εμβολιάζονται...

Πόσα εμβόλια έχουν γίνει, πόσα έρχονται και ποιες ηλικίες ξεκινούν να εμβολιάζονται εντός του Απριλίου

Ολοένα και πιο κοντά  στο πλήρες άνοιγμα της αγοράς χωρίς περιορισμούς και SMS,  φτάνουμε καθώς η επιχείρηση «Ελευθερία» αρχίζει να δίνει τα πρώτα αποτελέσματα με βασικότερο τους 2.212.000 εμβολιασμούς που έγιναν έως και χθες και συνεχίζονται με γρήγορους ρυθμούς. Καθημερινά γίνονται πάνω από 56.000 εμβολιασμοί (χθες έγιναν 56.525 εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα), περισσότεροι από 1.468.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε εμβολιαστική κάλυψη 14% και 743.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 7%. Τα παραπάνω αναλυτικά στοιχεία, ανακοίνωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους μαζί με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας.

Εχει ήδη ξεκινήσει η δεύτερη φάση των εμβολιασμών με αυξημένες παραδόσεις και με βάση τις αναμενόμενες  παραδόσεις προχωράμε στο άνοιγμα των επόμενων ομάδων, σύμφωνα και με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπή Εμβολιασμών. Συγκριμένα:

-Αύριο Τετάρτη 14/4 παραλαμβάνουμε τις πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson και οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 19/4/2021.

-Ηδη από το περασμένο Σάββατο 10/4 άνοιξε την πλατφόρμα και έτσι οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 60-64 που μπορούσαν να κλείσουν ραντεβού μόνο στο εμβόλιο της AstraZeneca, τώρα πλέον μπορούν να κλείνουν ραντεβού για όλα τα εμβόλια.

-Την Παρασκευή 16 Απριλίου 2021 μέχρι τη Δευτέρα 19 Απριλίου, θα προχωρήσει σταδιακά το άνοιγμα της επόμενης ομάδας που είναι  η ομάδα με τους συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού των ηλικιών από 18-59.

Το άνοιγμα που θα γίνει σταδιακά, αφορά 800.000 συμπολίτες μας και ανάλογα με τα νοσήματα( καρδιοπαθείς, σακχαρώδη διαβήτη κλπ) θα ξεκινήσει από την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα.

-Την Τετάρτη 21 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί και οι συμπολίτες μας της ηλικιακής ομάδας 55-59.

Το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των   ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 50-54.

«Ευελπιστούμε ότι αν πάνε όλα βάσει σχεδίου και τηρηθούν οι παραδόσεις από τις εταιρείες, το επόμενο διάστημα θα ανοίξουν και άλλες ηλικιακές ομάδες, έτσι ώστε να φτάσουμε τον Ιούνιο να εμβολιάζουμε και νεότερους συμπολίτες μας δηλαδή από 49-40 και κάτω» όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Νέες παραλαβές εμβολίων

Αναφορικά με τις παραλαβές εμβολίων από τη χώρα μας ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι :«περιμένουμε 2 εκατ. δόσεις για το δεύτερο τρίμηνο, ενώ τον Απρίλιο παραλαμβάνουμε λίγες δόσεις. Η δεύτερη παραλαβή θα γίνει τη Μεγάλη Πέμπτη, οπότε θα χρησιμοποιηθεί τον Μάιο. Έτσι, τον Μάιο περιμένουμε ακόμα 300.000 δόσεις και τις υπόλοιπες περίπου 960.000 δόσεις τις περιμένουμε τον Ιούνιο».

Από την Pfizer καταγράφεται μια πολύ μεγάλη αύξηση των παραδόσεων, καθώς θα πλησιάσουμε τις 1,5 εκατ. δόσεις τον Μάιο και 1,7-1,8 εκατ. δόσεις τον Ιούνιο. Από τη Moderna παραμένει χαμηλά ο αριθμός των παραδόσεων, καθώς αναμένονται 100.000-150.000 δόσεις στις αρχές Μαΐου.

Όσον αφορά στο εμβόλιο της AstraZeneca, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι είναι κατανοητή οποιαδήποτε διστακτικότητα, καθώς τις τελευταίες 20 ημέρες υπήρχαν αλλεπάλληλα δημοσιεύματα και ανακοινώσεις Οργανισμών για την ασφάλεια του. «Αυτό προκάλεσε μια αναταραχή», είπε.

Παρόλα αυτά, σημείωσε πως τα ποσοστά συμμετοχής της χώρας μας είναι πολύ πιο αυξημένα σε σχέση με τις άλλες χώρες και οι άνθρωποι που είχαν προγραμματισμένο ραντεβού άκουσαν τις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και στη συντριπτική τους πλειοψηφία πήγαν στο ραντεβού τους. Αυτή τη στιγμή η συμμετοχή με βάση τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί ξεπερνά το 90%, που είναι λίγο πιο χαμηλά από τις υπόλοιπες εταιρείες», υπογράμμισε.

Ρ. Μελά

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ