Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ κρίση των τραπεζών και οι μνήμες του 2008

Η κρίση των τραπεζών και οι μνήμες του 2008

Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2008 έγινε η χειρότερη οικονομική κρίση, παγκοσμίως. Το πρόβλημα ξεκίνησε αρχικά, το 2007 με την ύφεση στις αγορές ακινήτων των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Οι τιμές των κατοικιών από την Καλιφόρνια μέχρι την Ιρλανδία βυθίστηκαν, οι ιδιοκτήτες των σπιτιών έμειναν πίσω στις πληρωμές των υποθηκών τους. Η κρίση εξαπλώθηκε γρήγορα σε μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τα τέλη του 2008 έως τις αρχές του 2009, περίπου 800.000 άνθρωποι έχαναν την δουλειά τους κάθε μήνα. Μέχρι το 2015, πάνω από εννέα εκατομμύρια αμερικανικές οικογένειες θα έχαναν τα σπίτια τους από κατάσχεση!

Ο γίγαντας της Wall Street, του οποίου η χρεοκοπία το 2008 πυροδότησε την παγκόσμια οικονομική κρίση, υπέκυψε όταν η χρηματοδότηση τελείωσε και άλλες τράπεζες σταμάτησαν να ασχολούνται με αυτόν. Στις 15 Σεπτεμβρίου 2008 το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα Lehman Brothers ενεργοποιεί το άρθρο 11, δηλαδή καταθέτει αίτηση πτώχευσης.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κατάθεση πτώχευσης στο ιστορικό των ΗΠΑ. Η Lehman κατείχε περιουσιακά στοιχεία άνω των 600 δισεκατομμυρίων δολλαρίων ΗΠΑ.

Η τραπεζική κρίση στην Ευρώπη

Ωστόσο, οι οικονομικές συνθήκες, στην παρούσα φάση είναι διαφορετικές. Σε αντίθεση με τη Lehman και την SVB, η Credit Suisse διαθέτει σημαντικά ρευστά περιουσιακά στοιχεία για χρήση και πρόσβαση σε δανειοδοτικές διευκολύνσεις από την κεντρική τράπεζα και είναι λιγότερο ευαίσθητη στις απότομες κινήσεις των επιτοκίων.

Σύμφωνα με τον τραπεζικό αρθρογράφο του Bloomberg Opinion, Πολ Ντέιβις, η τράπεζα έχει αρκετά ρευστά περιουσιακά στοιχεία που μοιάζουν με χρήμα για να αποπληρώσει το ήμισυ του συνόλου των υποχρεώσεών της σε καταθέσεις και δάνεια από άλλες τράπεζες,

Σε επιφυλακή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

Στην Αθήνα, η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις. Η ανησυχία βασίζεται κυρίως στην εξάπλωση ενός νέου κύματος αβεβαιότητας από την υπόλοιπη Ευρώπη στη χώρα μας.

Το οικονομικό επιτελείο περιμένει να δει αν η επικείμενη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα έχει επιπτώσεις στις επενδύσεις και στην κατανάλωση, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί ένα κλίμα ανασφάλειας και κλυδωνισμών που θα ξεκινήσει από την υπόλοιπη Ευρώπη για τις τράπεζες και θα χτυπήσει και τη δική μας πόρτα, πλήττοντας ακόμη περισσότερο την ανάπτυξη για το 2023. 

Η σκέψη ότι ετοιμαζόμαστε να ζήσουμε μια τρίτη απανωτή κρίση που θα αφορά αυτή τη φορά τις τράπεζες, αποτελεί εφιάλτης, αλλά με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών δεν είναι εφικτό αυτό το σενάριο.Η ΤτΕ διαβεβαίωσε ότι το Ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, διατηρεί υψηλά επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας και δεν υπάρχει δίαυλος μετάδοσης της όποιας κρίσης από ΗΠΑ ή Ευρώπη. Συνεπώς, το ενδεχόμενο μιας νέας τραπεζικής κρίσης, συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ