Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠολύ θετικά τα πρώτα μηνύματα από το άνοιγμα της εστίασης

Πολύ θετικά τα πρώτα μηνύματα από το άνοιγμα της εστίασης

Κάτι παραπάνω από θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα από το άνοιγμα της εστίασης και των λοιπών καταστημάτων καφέ και διασκέδασης, καθώς συνεπικουρία του εξαιρετικού καιρού και των αργιών, τα μαγαζιά γέμισαν τόσο τη Δευτέρα, όσο και την Τρίτη.

Μάλιστα, πολλά καταστήματα κυρίως σε αστικά κέντρα λειτούργησαν με λίστες αναμονής, στοιχείο που μαρτυρά τη «δίψα» του κόσμου για εξωστρέφεια και επιστροφή σε μια πιο κανονική ζωή, ύστερα από σχεδόν 14 μήνες πανδημίας και αλλεπάλληλων lockdown.

Αν και το πρώτο «μπουμ» ήταν αναμενόμενο και θα χρειαστούν περισσότερες ημέρες έως ότου βγουν πιο ασφαλή συμπεράσματα, η ουσία είναι πως οι πρώτες ενδείξεις είναι αισιόδοξες. Σε όλη την Αθήνα, στα προάστια και στις παραθαλάσσιες περιοχές ταβέρνες και καταστήματα καφέ γέμισαν, ενώ και στην επαρχία – αλλά και σε μεγάλες πόλεις όπως Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Χανιά – επικράτησε παρόμοια εικόνα

Θυμίζουμε πως ο κλάδος της εστίασης, της διασκέδασης και του καφέ έμεινε κλειστός για διάστημα έξι μηνών, κάτι που έγινε για πρώτη φορά σε καιρό ειρήνης, δηλαδή για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες!

Βεβαίως, δεν άνοιξαν όλα τα καταστήματα, καθώς η εκτίμηση τουλάχιστον για τη Δευτέρα είναι ότι σήκωσαν ρολά περίπου 40.000 καταστήματα εστίασης, ήτοι σχεδόν τα μισά από το σύνολο. Βεβαίως, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και το γεγονός ότι χιλιάδες καταστήματα δεν έχουν εξωτερικούς χώρους, άρα εκ των πραγμάτων αποκλείονταν από την απόφαση για άνοιγμα για υποδοχή πελατών.

Πάντως, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να σηκώσουν ρολά ακόμη περισσότερα καταστήματα εξ όσων δεν άνοιξαν τις πρώτες ημέρες που είχαν δικαίωμα, πάντα μιλώντας για μαγαζιά που διαθέτουν εξωτερικό χώρο.

Ο κλάδος άλλωστε θα προσπαθήσει να «μονταριστεί» τις επόμενες ημέρες, καθώς στις 15 Μαΐου ανοίγει επίσημα και ο τουρισμός. Παράλληλα, θα ανοίξουν και οι οργανωμένες παραλίες ενώ θα επιτραπούν και οι μετακινήσεις από Περιφέρεια σε Περιφέρεια, οπότε το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ κρίσιμο για τον κλάδο.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ο κλάδος άνοιξε, το πρώτο και σημαντικότερο βήμα έγινε, οπότε μένει να δούμε αν θα κερδηθούν τα επόμενα κύρια στοιχήματα, με πρώτο και κυρίαρχο το αν θα υπάρξει απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων, καθώς ο κεντρικός στόχος είναι ο κλάδος να μην υποχρεωθεί να ξανακλείσει. Δεν υπάρχει περιθώριο για κανένα πισωγύρισμα. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφή.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ