don't even ask

don't even ask

spot_img

Ο Πούτιν και η Αυστραλία, οι…θαλασσοπόροι Τούρκοι, Ποσειδωνιακά και άλλα, μουντιάλ εν τη παλάμη, το “κρυφό σχολειό”, στο top 10 το “Βενιζέλος”, οι…έξυπνοι θεσμικοί με ανοιχτές υποχρεώσεις και ένα… ανέκδοτο

*Κάτι μας λέει ο Dimon βλέπει πολύ μακριά. Μετά τα περί “τυφώνος” που επέρχεται για την οικονομία των ΗΠΑ, συμβαίνει κάτι άλλο που δείχνει καθαρά ότι οι κυρώσεις κατά του Πούτιν είναι μία “τρύπα στο νερό”. Η Αυστραλία, η μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα υγροποιημένου φυσικού αερίου με 106,2 δις κυβικά μέτρα-ακολουθούν ΗΠΑ, Κατάρ, Ρωσία και Μαλαισία (στοιχεία του ’20), κινδυνεύει να ξεμείνει από ρεύμα και φυσικό αέριο εντός της Ωκεανίας. Ο λόγος είναι ότι εξάγει όλο της το LNG κυρίως προς Ευρώπη, σε τιμές-χρυσάφι, με αποτέλεσμα μέσα οι τιμές να έχουν φτάσει… στο θεό. Οι κυρώσεις είναι προφανές ότι δημιουργούν εσωτερικές κρίσεις ακρίβειας, χωρίς διάκριση. Πόσο μάλλον για χώρες όπως η Ελλάδα.

*Η Σερβία, η Ουγγαρία (υπό την απειλή βέτο στην ΕΕ) και η Τουρκία κάνουν τη δουλειά τους. Κλείνουν μακροπρόθεσμα κοντράτα με τον Πούτιν, με γενναίες εκπτώσεις, για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Για την Τουρκία η πολιτική “και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ” βγάζει νόημα. Μεγάλο μάλιστα. Οι πληροφορίες από τη δευτερογενή αγορά αγοραπωλησιών πλοίων, λένε ότι οι Τούρκοι αγοράζουν σωρηδόν βαπόρια ξηρού φορτίου. Κάποιος πρέπει να μεταφέρει τα Ρωσικά σιτηρά, τώρα που σφίγγει ο κορσές. Τι κάνει η Αθήνα; Στέλνει όπλα στην Ουκρανία.

*Οι φόβοι για ύφεση “ρίχνουν” την Wall Street, είναι ο κίνδυνος “στασιμοπληθωρισμού” /stagflation προειδοποιεί ο David Malpass, πρόεδρος της World Bank. Από το zerohedge.com: Global Stagflation Threat Grows As World Bank Slashes Growth Forecast, Blames Putin.

*Μια χαρά τα είπε ο Γιώργος Προκοπίου στους Γερμανούς, όταν πήγε να κλείσει το deal για τα 2 LNG. “Είμαι περήφανος για την ελληνική ναυτιλία, τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Όπως είμαι περήφανος για την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία… να μην κοιτάτε με μισό μάτι την ελληνική ναυτιλία…”, εκμυστηρεύσεις στο περιθώριο του συνεδρίου της Capital Link. Ημέρες Ποσειδωνίων και αίσθηση έκαναν οι παρεμβάσεις τόσο του ιδρυτή της Dynacom Tankers Management, όσο του προέδρου της Capital Maritime & Trading, Βαγγέλη Μαρινάκη… ο οποίος σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο “Ουκρανικό” κατέληξε, πως εκείνοι έχουν τεράστια κέρδη και εμείς ως Ευρώπη πληρώνουμε το τίμημα. Και μιας ο λόγος στον πρόεδρο της CP&T επίκαιρος- ως συνήθως- ο Απόστολος Σκουμπούρης, φέρνοντας “ναυτιλιακό άνεμο στο ΧΑ”. Όταν εξομαλυνθούν οι συνθήκες στις αγορές, τότε Costamare (οικογένεια Κωνσταντακόπουλου) και Capital Maritime (οικογένεια Μαρινάκη) θα επανέλθουν με νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων. Θα έλεγα, πως με το πρόσω ολοταχώς των Greeks του Shipping και με αυτές τις συνθήκες να “έβγαιναν” στις αγορές θα ήταν πιο safe και από κρατικά ομόλογα.

*Θα μείνω λίγο στον Βαγγέλη Μαρινάκη: και στο ποδοσφαιρικό δισυπόστατο του. Ολυμπιακός με “γερό συμβόλαιο” στην Cosmote TV (από την NOVA) για 55 εκατ. 18/έτος για τις μεταδόσεις του Θρύλου. Ωστόσο, ρελάνς από την NOVA με 1+6 χρόνια Premier League (από την Cosmote TV) με την Nott’m Forest στην Πρώτη Κατηγορία. Περί τα 200 εκατ. θα βάλει στο ταμείο της η… σταχτοπούτα. Άμα σε θέλει…

*Και μιας για τα ποδοσφαιρικά, ένας χαμός με την επιπλέον συνδρομή που βάζει ο ΑΝΤ1+ στους 32 από τους 64 αγώνες του Mundial στο Κατάρ. Θυμίζω, μέχρι και το 2018- στην Ρωσία- ελεύθερη/δωρεάν μετάδοση από τα κανάλια της ΕΡΤ. Τώρα, με το κάτι τις παραπάνω.

*Μου έκανε εντύπωση που οι τραπεζίτες δεν δέχθηκαν ως πρόσθετη εγγύηση για την πληρωμή δανείων του Πρόδρομου Εμφιεμτζόγλου το “Κρυφό Σχολειό” του Νικόλαου Γύζη. Οι εξηγήσεις που δόθηκαν ελαφρώς αστείες, εκτός εάν έμμεσα αμφισβητείται η γνησιότητα του συγκεκριμένου πίνακα. Ουδόλως πειστικές, καθότι-ειδικά η Alpha Bank, από εποχής Ιωάννη Κωστόπουλου, διέθετε το εγκυρότερο team- συνεπώς σε άλλες-δευτερότριτες- σκέψεις πηγαίνει το μυαλό μου. Για αυτό και σήμερα θα έχω συνάντηση με έναν μετρ του χώρου. Για σήμερα Τετάρτη- το “σφυρί”- της οικίας Μελίνας Εμφιετζόγλου στην Κηφισιά. Τιμή εκκίνησης τα 2,9 εκατ.-όπως γράφει ο γκουρού του ρεπορτάζ, Σταύρος Γριμάνης (στο newmoney.gr).

*Για το ΤΟΡ 10 των αεροδρομίων της Ευρώπης το “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Κάθε μέρα και νέες συνδέσεις, όλο και περισσότερα δρομολόγια. Μόνο Δευτέρα-Τρίτη: αυξάνει τα δρομολόγια της η ΙΤΑ (διάδοχος της Alitalia), επιστρέφει το καλοκαιρινό δρομολόγιο Μαδρίτη-Αθήνα της Air Europa, απ’ ευθείας σύνδεση Αθήνας με Τορόντο και Μοντρεάλ από την Air Transat. To αναφέρω, καθώς Ιανουάριο-Μάϊο είχε 68.856 πτήσεις, έναντι 158.954 το 2021, 112.415 το 2020 και ρεκόρ 225.628 το 2019. Πόσο λέτε, πως θα έπιανε μία Δ.Π για το 30% του μ.κ. Το σχέδιο είχε μπει στον “πάγο” και λόγω Covid-19, θυμίζοντας πως η σχετική διαδικασία είχε φτάσει στο στάδιο των δεσμευτικών προσφορών, για να την σταματήσει το ΤΑΙΠΕΔ. Εν όψει και της ενημέρωσης, που θα κάνει η ΕΕΣΥΠ (στις 21/6) είναι ευκαιρία-νομίζω- να ανακινηθεί το θέμα. Πολύ δε περισσότερο, που ένα asset με σημαντική εισφορά εσόδων στα ταμεία ΕΕΣΥΠ/ΤΑΙΠΕΔ η ΕΥΔΑΠ περνά στο υπ.Οικ.

*Αναγνώστης, μου έστειλε τα παρακάτω ενδιαφέροντα: GLOP συνέχεια ανόδου στα 6,63$ και 7% καθώς διέσπασε πειστικά τα 6,15$ (υψηλ52εβδ).ΝΑΤ στο 3% στα 2,23$ ετοιμάζεται για κίνηση 2,60$> tms major 5 days ago! Επίτευξη στόχου για GLOP καθώς κινείται 6$> στα 6,1 και 4%.Κατοχύρωση κερδών και μείωση της θέσης κατά 50%.Σοβαρη αντίσταση στο 6,15 που αν διασπαστεί ανοίγει ο δρόμος για τα 7$. Αναμονή σε ΤSLA και ιδιαίτερη προσοχή σε ΝΑΤ.

*Πουλάνε BriQ για να μπούνε Μπλε Κέδρο, μου έλεγε φίλος. Ποιοι τον ρώτησα; Μα… έξυπνοι θεσμικοί, μου απάντησε. Ή με… ανοιχτές υποχρεώσεις ανταπάντησα. Αν είναι δυνατόν. Θα σας παραπέμψω σε ένα παλιότερο άρθρο του Ηλία Μπέλλου “Η συγχώνευση, που κόστισε στην Coco-Mat” (19/22018/ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).  Μιχ. Ευμορφίδης-Γ. Λογοθέτης/Libra- Δ. Γουλανδρής/Cycladic. Από τις έγκυρες και καλές “γραφίδες” ο Ηλίας Μπέλλος, με θητεία στην παλιά καλή ΙΣΟΤΙΜΙΑ των Παναγιώτη Μπουσμπουρέλλη, Σωτήρη Χιωτάκη με Αντώνη Σρόϊτερ, Κορίνα Σαμάρκου κ.α. Τι θυμήθηκα τώρα…μην σας κουράζω, για αυτό, σας έχω ένα…ανέκδοτο. Μετά τη Folli Follie στο κάδρο των Αρχών η Εγκληματική Οργάνωση της Creta Farms, που λήστεψε και παραπλάνησε με ψευδή και πλαστά στοιχεία τους ανυποψίαστους επενδυτές! Διερευνάται ο δόλος, οι πράξεις και παραλείψεις, καθώς και η συμμετοχή στην συμμορία που παραπλάνησε το επενδυτικό κοινό, Ορκωτών. Ελεγκτών, Δικηγόρων, Χρηματιστών, Τραπεζιτών. Αν μη τι άλλο διαθέτουν χιούμορ, οι αρμόδιοι ( ; ).

*Πακέτο 657 εκατ. από τις Βρυξέλλες για την διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και το σχέδιο για Αίγυπτο. Cenergy Holdings βλέπω και ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ κ.α ενεργειακές δυνάμεις. Καλώδια παντού.

*Το είπε και το έκανε ο Χαράλαμπος Στασινόπουλος της Profile, splitάρει το “χαρτί” σήμερα. Old School ο Μπάμπης, εγγύηση το “χαρτί”.

*VIX Index στις 25,20 μονάδες, πάνω 51,8% από την αρχή του έτους. Την θέλουν την προσοχή τους οι αγορές, αλλά ο.κ όσο είναι χαμηλότερα των 30 μονάδων.

*Όσοι έχουν στα χέρια τους καλά χαρτιά για διακράτηση και δεν πούλησαν τον Φλεβάρη με το ξεκίνημα του πολέμου, σήμερα το χαρτοφυλάκιο τους γράφει κέρδη και η άνοδος συνεχίζεται αργά και σταθερά. Τα χρήματα στο ΧΑ βγαίνουν με σωστή επιλογή χαρτιών και διακράτηση και όχι με το trading. MOH όλα τρικυματικά. Το γκαπ θα το κλείσει, έστω και με μικρή καθυστέρηση. Στόχος; 20,24 μετά έρχεται διόρθωση φυσιολογικά. ΠΛΑΘ: Διόρθωσε όλo το ανοδικό από Απρίλη του ’20 μέχρι Σεπτέμβρη του ’21 κατά 62%. Απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο. Τώρα αγοράζουμε.

*Mου έφεραν ένα MATAORA Mediterranean Dry Gin και εξεπλάγην με την φιάλη. Αναζητήστε το ελληνικό GIN, ένα από τα 4 αποστάγματα που βγάζουν Έλληνες παραγωγοί. Αλλού όμως βρήκα το ενδιαφέρον, στην σχεδιάστρια της εξαιρετικής φιάλης: δια χειρός Θέμιδος Ζουγανέλη-της διεθνούς φήμης σχεδιάστρια- Λευκό, χρυσό, μια γενναία δόση από βαθύ μπλε, και ένα συμμετρικό σχέδιο εμπνευσμένο από την πολύτιμη κληρονομιά του Ελληνικού ενδύματος. Το περιορισμένης έκδοσης μπουκάλι είναι ένα σχεδιαστικό αντικείμενο πόθου, το οποίο περιέχει την ίδια, μοναδική συνταγή του Mataroa Mediterranean Dry Gin. Απολαύστε το τζιν, κρατήστε το μπουκάλι. Η Θέμις Ζουγανέλη (Themis Zouganeli) είναι η σύζυγος του Τάκη Κανελλόπουλου (3κinvestments, TITAN etc). Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το themisz.com.

*Για να κλείσω- έρχεται και το 3-4ήμερο του Αγίου Πνεύματος με κάτι εποχικό. Η Μήλος είναι το απόλυτο ελληνικό νησί για το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με το αφιέρωμα του Conde Nast Traveller, του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού περιοδικού στον κόσμο, καθώς διαθέτει έναν απέραντο φωτεινό ουρανό, τις καλύτερες παραλίες του Αιγαίου, μοναδική γαστρονομία αλλά και εξαιρετικές επιλογές για διαμονή. Πρώτο στο διθυραμβικό άρθρο βρίσκεται το White Coast Suites, το νέο 5 αστέρων ξενοδοχείο του νησιού, όπου ο χρόνος σταματά και η πραγματική ζωή αρχίζει. Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες άρθρο του Conde Nast Traveller με το αφιέρωμα στη Μήλο εδώ: https://www.cntraveller.com/gallery/milos-greece

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask