Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΟ ΟΤΕ μέσω της payzy μπαίνει δυναμικά στις ηλεκτρονικές πληρωμές

Ο ΟΤΕ μέσω της payzy μπαίνει δυναμικά στις ηλεκτρονικές πληρωμές

Τη νέα εποχή στις ηλεκτρονικές πληρωμένες και ψηφιακές συναλλαγές φιλοδοξεί να φέρει ο όμιλος ΟΤΕ που χθες παρουσίασε επίσημα την υπηρεσία «Payzy», που θα γίνει η αιχμή του δόρατος του οργανισμού στον νέο αυτό κλάδο στον οποίο ο όμιλος κάνει σημαντικό άνοιγμα.

Η νέα υπηρεσία παρέχεται μέσω της κατά 100% θυγατρικής του Cosmote Payments, ενώ είναι μια κίνηση που δρομολογούσε πολύ καιρό η διοίκηση Τσαμάζ και αποτελεί μέρος του συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού του Ομίλου για είσοδο σε νέες αγορές, με στόχο τη διεύρυνση του επιχειρηματικού αποτυπώματος αλλά και νέες πηγές εσόδων.

Σημειώνεται ότι η Cosmote Payments έχει ήδη πάρει άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος ως ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος και έχει συσταθεί από τον Ιούνιο του 2018. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κάνει περίπου ό,τι και μία τράπεζα, με εξαίρεση την πίστωση, άρα και τα δάνεια. Μάλιστα, όπως τόνισε χθες οι επικεφαλής οικονομικών του Ομίλου ΟΤΕ Μπάμπης Μαζαράκης, «το Σεπτέμβριο του 2022 κάναμε αύξηση κεφαλαίου ύψους 18,9 εκατ. ευρώ στην εταιρεία, ώστε να την θωρακίσουμε κεφαλαιακά και πλέον ξεκινάμε την υπηρεσία».

Πλέον, η Cosmote Payments μπαίνει στην λιανική με το payzy by Cosmote. Μια καινοτόμα εφαρμογή για κινητά, εντελώς ψηφιακή, που απευθύνεται σε όλους τους καταναλωτές, για όλες τις καθημερινές ανάγκες πληρωμών και συναλλαγών.

Όπως τόνισαν τα στελέχη του ΟΤΕ, κατά την περίοδο Ιουνίου-Δεκέμβριου 2021 από τα τερματικά της Cosmote Payments, φυσικά και ηλεκτρονικά, πραγματοποιήθηκαν 9,2 εκατ. συναλλαγές, με αξία 226 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2022 έχουν πραγματοποιηθεί 25,9 εκατ. συναλλαγές, με αξία 679 εκατ. ευρώ. Πλέον η Cosmote Payments εκκαθαρίζει για όλα τα κανάλια του Ομίλου ΟΤΕ μηνιαίως πάνω από 3 εκατ. συναλλαγές.

Ο κύκλος εργασιών της από αυτή τη δραστηριότητα και μόνο θα ξεπεράσει τα 7 εκατ. ευρώ για το 2022. Αυτό επιτρέπει στον Όμιλο ΟΤΕ να επιτύχει αντίστοιχες συνέργειες μείωσης λειτουργικού κόστους.

Πως λειτουργεί το Payzy

Το Payzy αποτελεί ένα νέο ψηφιακό τρόπο πληρωμών για να καλύπτει ανάγκες και λογαριασμούς και ταυτόχρονα να δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να κάνει συναλλαγές με τα οικεία του πρόσωπα. H νέα, άυλη, χρεωστική κάρτα Payzy λειτουργεί μέσα από μία εφαρμογή για τα smartphones. Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να ανοίγουν ηλεκτρονικό λογαριασμό με την κλασσική μορφή IBAN και μέσω αυτού να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αλλά και φυσικές συναλλαγές. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για iOS και Android ενώ έχει ήδη 6.000 χρήστες.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους του ΟΤΕ, η διαδικασία εγγραφής είναι απλή, διαρκεί το πολύ δέκα λεπτά και ολοκληρώνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά με τη βοήθεια μιας βιντεοκλήσης με συνεργάτη του ΟΤΕ.

Για το άνοιγμα του ψηφιακού του πορτοφολιού μάλιστα, ο χρήστης δε χρειάζεται καν να καταχωρήσει τα προσωπικά του στοιχεία χειροκίνητα, αφού αυτά συμπληρώνονται αυτόματα με τη βοήθεια της υπηρεσίας «Συστηθείτε» του gov.gr, αφού κάνει είσοδο με τα στοιχεία του Τaxisnet.

Η αγορά e-payments στην Ελλάδα

Βάσει στοιχείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Ελλάδα το 2021 πραγματοποιήθηκαν περί το 1,5 δισ. ευρώ ηλεκτρονικές πληρωμές με τη χρήση καρτών ή ηλεκτρονικού χρήματος συνολικής αξίας περίπου 49 δισ. ευρώ. Ο αριθμός των συναλλαγών αυτών έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με τα νούμερα του 2017, ενώ η αντίστοιχη αξία των συναλλαγών έχει υπερδιπλασιαστεί. Από αυτές τις συναλλαγές, μόλις το 3% έχει γίνει με ηλεκτρονικό χρήμα (δηλαδή eWallets), όταν τα αντίστοιχα νούμερα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι πάνω από 11%, κάτι που δείχνει τα περιθώρια ανάπτυξης που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Αντίστοιχα, με εσωτερική έρευνα του Ομίλου ΟΤΕ, τον περασμένο Δεκέμβρη για τα e-payments, έχει διαπιστωθεί ότι οι υπηρεσίες ψηφιακού πορτοφολιού έχουν περιορισμένη χρήση. Από την άλλη, όπως ήταν αναμενόμενο, διαπιστώθηκε η σχεδόν καθολική χρήση των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, του web banking και μικρότερη του mobile banking. Οι εκτιμήσεις λένε ότι η διείσδυση του ηλεκτρονικού χρήματος θα αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια και η αύξηση αυτή θα προκύψει αντικαθιστώντας τη χρήση μετρητών.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ