don't even ask

don't even ask

spot_img

Οι… midterm σέρνουν τον χορό, αποτελέσματα για δέκα, προεκλογικά με Motorhead και Metallica, ευρω-ενδοτραπεζικές αντιπαραθέσεις, το ΧΑ και η ENERGEAN, η… ταχύτητα της Porsche και η ΤΕΝΕΡΓ προ των πυλών (MSCI)

*Σήμερα οι σημαντικές- για πολλά θέματα- ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. Ωστόσο, εάν τα αποτελέσματα θα είναι τελικά, κατά πόσον θα επικυρωθούν κ.λ.π, κ.λ.π… Πάντως μία αίσθηση θα την έχουν οι “αγορές”, με τα futures στην Wall Street να προεξοφλούν την επικράτηση των Ρεπουμπλικανών σε (τουλάχιστον) ένα από τα δύο σώματα. Αυτά στις ΗΠΑ, γιατί στην Ευρώπη ακόμη ένα Eurogroup χθες (όπου συζητήθηκαν και θέματα, που είχαν πρωτοτεθεί τον Μάιο για να ξανασυζητηθούν τον Δεκέμβριο κ.ο.κ-σε δουλειά να βρισκόμαστε) και ένα Ecofin σήμερα. Οι Βρυξέλλες επιμένουν να εστιάζουν στα της “πράσινης μετάβασης”.

*Των Ταξιαρχών σήμερα, Μιχαήλ και Γαβριήλ, ημέρα της Αεροπορίας μας. Τιμή στους “αετούς των αιθέρων”.

*Αλλά και της Alpha Bank, όπως και της Coca Cola, με την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου 3μηνου.

*Συνέχεια μεθαύριο, Πέμπτη, με πλουσιότερο μενού: Εθνική, Eurobank, OTE, AEGEAN, Helleniq Energy, TITAN και Παρασκευή η σειρά της Πειραιώς.

*Πολύ σωστά μας τα έλεγε ο Απόστολος Σκουμπούρης, πως οι τράπεζες κρίνουν το momentum του ΧΑ. Επιδόσεις ρεκόρ θα ανακοινώσουν οι 4 συστημικοί σωματοφύλακες. Αυξημένα έσοδα από την εξαιρετική επίδοση της οικονομίας, της συνακόλουθης αύξησης χορήγησης δανείων, αλλά και από την άνοδο των επιτοκίων. Πρόσθετα έσοδα 200 εκατ. ανά 0,25% αύξηση του επιτοκίου από την ΕΚΤ. Ωστόσο, η προσοχή στρέφεται-ήδη- στο 2023 και δη το πρώτο 6μηνο καθότι εκλογικό. Κρίνοντας δε και από τα “οπαδικά” μετά την λήξη του ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού η προεκλογική περίοδος θα διεξαχθεί υπό τους ήχους των Motorhead, Metallica κ.α. hard rock καταστάσεων.

*Μία ιδέα τι διακυβεύεται, γενικότερα μιλώντας. Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, μετά από χρόνια η πιστωτική επέκταση (χορηγήσεις προς επιχειρήσεις) “έτρεξε” και με διψήφιο ποσοστό μάλιστα. Στο 12,5% κατά κύριο λόγο χάρη στην ώθηση από τα κονδύλια, χορηγήσεις και δάνεια πολύ χαμηλού επιτοκίου/κόστους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Προφανώς υπάρχει και η άλλη-αθέατη-όψη: τα υψηλότερα/ακριβότερα επιτόκια είναι “παγίδα”-κίνδυνος για την αύξηση των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

*Και μιας η αναφορά στα τραπεζικά, στην ΤτΕ, έκανε αίσθηση (κυρίως) εκτός η παρέμβαση του Γιάννη Στουρνάρα (Politico), αν μη τι άλλο βγήκε-ευθαρσώς και τεκμηριωμένα- με αντί πρόταση, που αν μη τι άλλο απηχεί ένα πολύ ευρύ φάσμα της ευρωπαϊκής επιχειρηματικότητας.

*Ενδοτραπεζικές αντιπαραθέσεις στους κόλπους του ευρωσυστήματος. Από τη μία η ΕΚΤ που πιέζει να μην προσμετρηθούν στο δημόσιο χρέος οι κρατικές εγγυήσεις που χορηγήθηκαν από κυβερνήσεις χωρών στο πλαίσιο τιτλοποιήσεων “κόκκινων” δανείων, από την άλλη η Στατιστική Αρχή. Από τη μία ο Εποπτικός Μηχανισμός που πιέζει για αυστηρότερη τήρηση των κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας (Βασιλεία ΙΙ κ.λ.π), από την άλλη τραπεζικοί κολοσσοί που εύλογα (για το επενδυτικό κοινό τους) σχεδιάζουν να διανείμουν έσοδα/κέρδη χρήσεως 2022 σε μέρισμα.

*Αρκετά, ως προς τα της ΕΚΤ, θα κριθούν Πέμπτη-Παρασκευή οπότε ανακοινώνονται στοιχεία πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Θα διαβαστούν ως η κορύφωση του πληθωρισμού (στις ΗΠΑ) να αφήνεται πίσω, οπότε το σενάριο “λέει” αύξηση 50 μ.β τον Δεκέμβριο και 2 από 25 μ.β στις πρώτες 2 συνεδριάσεις του 2023.

*Σε κάποια από τις παλαιότερες αναρτήσεις η DeA αναφερόταν στη χαμένη ευκαιρία εισαγωγής της ENERGEAN στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Και σε παραδοχή υψηλόβαθμου στελέχους της διοίκησης, Μαθιού Ρήγα, πως ουδέποτε και ουδεμία Αρχή του ΧΑ πρότεινε (επισήμως/εγγράφως) ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ούτε και ως λύση dual listing, αφότου η εταιρεία είχε κάνει την (κύρια) εισαγωγή των μετοχών της στο City. Προς τι η αναφορά/υπενθύμιση; με αφορμή την ανακοίνωση της διοίκησης για 4ο εμπορικό εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα φυσικού αερίου στη θάλασσα του Ισραήλ. Μάλιστα ο ceo της εταιρείας Μαθιός Ρήγας αναφέρθηκε σε 5 στις 5 επιτυχημένες γεωτρήσεις.

*Που να ασχοληθούν με τα… επουσιώδη οι καθ’ ύλην αρμόδιοι. Ετοιμάζονται πυρετωδώς για το Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο, που συνδιοργανώνουν Morgan Stanley και Χρηματιστήριο Αθηνών στις 28 και 29 Νοεμβρίου στο Λονδίνο. Τα ουσιώδη για τη διοίκηση είναι η παρουσία του Πρωθυπουργού και του Οικονομικού Συμβούλου του, ευκαιρία για δημόσιες σχέσεις κ.λ.π, κ.λ.π… Γιατί από… τηγανίτα, άλλη μία συνεδρίαση αποκαρδιωτική τόσο συναλλακτικά όσο ουσιαστικά. Εάν ο Γιάννος Κοντόπουλος είναι ικανοποιημένος με το γεγονός των μόλις 50,8 εκατ. (τα 4,2 εκατ με πακέτα) και μάλιστα κάτι παραπάνω από το 50% να πραγματοποιείται σε μόλις 5 μετοχές (Εθνική, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank και Alpha Bank) τι να πει η αγορά. Αλλά και στο Μαξίμου, ο Σύμβουλος Αλέξης πως την αποτιμά αυτή την εικόνα; Όλα Καλά; Όμως έτσι δεν μπορούμε να μιλάμε για αγορά που επιδιώκεται να επανενταχθεί στις αναπτυγμένες.

*Πάντως η αποτίμηση της ΕΧΑΕ συρρικνώθηκε κι άλλο, σε λιγότερα των 200 εκατ. στα 191,9 εκατ. για την ακρίβεια.

*Στην κεκτημένη ταχύτητα της Porsche φαίνεται να ποντάρει για τη ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ του ο Πάρης Κυριακόπουλος. Η ΜΟΤΟ αύξησε τον δανεισμό της το πρώτο 6μηνο 2022 προκειμένου να ενισχύσει τον στόλο της SIXT προσβλέποντας σε ισχυρό τουριστικά 2023. Όσον αφορά τον γερμανικό όμιλο ρίσκαρε τεράστια αμκ, του βγήκε, προχώρησε ένα άκρως επιτυχημένο ΙΡΟ.

*Και μιας ο λόγος για τη μία του κλάδου, στα της άλλης-Autohellas- η αγορά περιμένει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της AEGEAN μεθαύριο, Πέμπτη. Το τρίτο τρίμηνο είναι “όλα τα λεφτά” για την εισηγμένη, θέλω να τα δω γιατί αποτίμηση 439,1 εκατ. δεν μου προκύπτει. Εκτός και εάν συντρέχει το ενδεχόμενο η διοίκηση να ασκήσει το 2023 το δικαίωμα επαναγοράς της συμμετοχής του Δημοσίου (που είχε δοθεί έναντι της επιδότησης των 120 εκατ.). Σε μία τέτοια περίπτωση-εάν φυσικά υφίσταται- τότε μετράει και το μέγεθος.

*Την Πέμπτη ανακοινώνει αποτελέσματα και ο ΟΤΕ. Ρώτησα σημαντική πηγή εάν έχουν βάση δημοσιεύματα (radar) για σχεδιασμό της Deutsche Telekom αποεπένδυσης από τον Οργανισμό. “Ούτε μία στο εκατομμύριο…”, ήταν η απάντηση, σας τη μεταφέρω ως έχει.

*Προς το νήμα, με βραχεία κεφαλή Cenergy Holdings με 552,4 εκατ. vs Autohellas με 548,5 εκατ.

*Άλλη μία αρνητική συνεδρίαση για τη μετοχή της Lamda Development, σταθερά χαμηλότερα των 6 ευρώ. Πάντως λάβαμε Δ.Τ για δενδροφύτευση. Σαν το ΣΚΑΪ ένα πράγμα και το “Όλοι μαζί μπορούμε…”. Εντάξει, το καταλαβαίνει η αγορά πως η διοίκηση θέλει να περάσει το κοινωνικό μήνυμα και καλώς. Αλλά όταν είσαι το μεγαλύτερο ever project της χώρας δεν γίνεται να διαφημίζεις την φύτευση 2.000 όσων κ.λ.π δένδρων.

*Κι άλλο limit up για Galaxy Cosmos Mezz και Sunrise Mezz. Εάν προχωρήσουν οι ανακτήσεις (από την πλευρά των διαχειριστών), τότε θα δικαιολογούνται αποτιμήσεις μεγαλύτερες των 12,35 και 15,81 εκατ. Σε πρώτη φάση η DeA είχε αναφερθεί σε (τουλάχιστον) 20-25 εκατ.

*“Τσίμπησαν” και οι REDS, στα 2,44 ευρώ με 4,27%. Σιγά-σιγά θα πειστεί η αγορά για τον φιλόδοξο σχεδιασμό της Reggeborgh/Holterman. Ο Ευθύμιος δεν είναι χθεσινός.

*ΟΠΑΠ, είπαμε Μουντιάλ έρχεται. Άλλη μία συνεδρίαση με θετικό πρόσημο και αυξημένες συναλλαγές. Ένα πακέτο για 25.000 τμχ στα 12,99 ευρώ πέρασε στις 17.13΄. Περιμένω μεγαλύτερα (πακέτα), όσο πλησιάζουμε προς την έναρξη των αγώνων. Έτσι θα βγει και το Δώρο Χριστουγέννων για Έλληνες και ξένους διαχειριστές. Θα… καούν τα μηχανάκια.

*Στα 17,73-17,95 η διακύμανση για τη μετοχή της Motor Oil. Τα 2 μεγάλα πακέτα, που έγιναν με θεαματικό prenium προφανώς παραπέμπουν σε εξέλιξη προστιθέμενης αξίας.

*Εκτός πλάνου αποκρατικοποιήσεων το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Σε ανύποπτο ( ; ) χρόνο το είχε υπονοήσει ο George James Tsunis. Έμαθε γρήγορα το “παίγνιο” ο Ναυπάκτιος, να υποθέσω.

*Ανάλογου ενδιαφέροντος όσα είπε ο Κώστας Σκρέκας για το project GR.EGY στο πλαίσιο της COP27 στην Αίγυπτο. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε το GReece-EGYpt Interconnector, που θα συνδέει τα ηλεκτρικά συστήματα της Ευρώπης με την Αφρική μέσω Ελλάδας. Προϋπολογισμός 3,6 δισ. με μεταφορική δυναμικότητα 3.000 MW καθαρής ενέργειας.

*Σε νέο τοπικό υψηλό 3μηνών το ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη στις 885,30 μονάδες.

*Μεθαύριο, Πέμπτη, η ανακοίνωση της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI, το ενδιαφέρον στο ενδεχόμενο εισόδου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στο “ελληνικό καλάθι των 8”.

*Σταθερή η αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Στο 4,13% το US10Y, στο 4,69% του US2Y και στο 4,705% του GR10Y. Καλοδεχούμενες “ανάσες”.  

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask