Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟι τράπεζες κρίνουν το momentum του Χρηματιστηρίου

Οι τράπεζες κρίνουν το momentum του Χρηματιστηρίου

Πολύ πλούσια και «γεμάτη» εξελίξεις θα είναι χρηματιστηριακά και η νέα εβδομάδα, καθώς από αύριο ξεκινούν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 9μήνου των τραπεζών αλλά και κορυφαίων εταιρειών της πραγματικής οικονομίας, που αναμένεται να δώσουν το στίγμα και το νέο «ζύγισμα» στις αποτιμήσεις.

Παράλληλα, μένει να δούμε πως θα αντιδράσει η αγορά στην επάνοδο του σκανδάλου των υποκλοπών μετά τα δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου, ενώ την Τετάρτη το απόγευμα αναμένονται οι ανακοινώσεις του οίκου MSCI για την εξαμηνιαία αναδιάρθρωσή του, με το ενδιαφέρον από την Ελλάδα να εστιάζεται στην πιθανή είσοδο της Τέρνα Ενεργειακή στο συγκεκριμένο δείκτη.

Πάντως, ο τραπεζικός κλάδος είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής των ημερών και αυτός που οριοθετεί το momentum στο χρηματιστήριο πλέον ακόμη πιο εμφατικά. Ο κλάδος ενισχύθηκε κατά 16,60% τον Οκτώβριο αποτελώντας τον κυριότερο λόγο που ο Γ.Δ. είχε άνοδο 10,14%, ενώ κέρδη καταγράφει και το Νοέμβριο.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο τραπεζικός κλάδος που έφτασε φέτος να υποχωρεί περί το22%, όχι μόνο έχει γυρίσει θετικά το έτος, αλλά κερδίζει πλέον 7,17%. Την ίδια ώρα, ο Γ.Δ. μείωσε τις απώλειές του, μετά την άνοδο και της προηγούμενης εβδομάδας στο -1,59%, ο FTSE 25 χάνει μόλις 0,59%, ενώ ο Mid Cap υποχωρεί κατά 11,20%.

Την εβδομάδα που παρήλθε ο Γ.Δ. ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,13%, ο FTSE 25 κέρδισε 2,54%, ο Mid Cap έκλεισε στο +0,50% συνεχίζοντας να υστερεί, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχώρισε με νέα άνοδο 3,45%. Παράλληλα, το κλείσιμο του τραπεζικού δείκτη στις 616,13 μονάδες είναι το υψηλότερο από τις 3 Ιουνίου 2022, που σημαίνει ότι ο τραπεζικός δείκτης διαπραγματεύεται πλέον σε υψηλά πέντε μηνών!

Ξεκινούν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τραπεζών και blue chips

Αυτή την εβδομάδα το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 3ου τριμήνου και 9μήνου τόσο των τραπεζών όσο και σημαντικών ομίλων της πραγματικής οικονομίας, οπότε η αγορά θα έχει ισχυρό σημείο αναφοράς. Μέχρι στιγμής και με βάση τα εξάμηνα, τα αποτελέσματα έχουν προσφέρει ασφάλεια στους αγοραστές και έχουν βοηθήσει στην ανάκαμψη της αγοράς.

Αύριο Τρίτη δημοσιεύει αποτελέσματα η Alpha Bank και η Coca Cola HBC, την Πέμπτη 10/11 ανακοινώνουν οι Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Aegean, Τιτάν, ΟΤΕ και Helleniq Energy, ενώ στις 11/11 η Πειραιώς.

H JPMorgan για τις τράπεζες

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει ένα μπαράζ θετικών εκθέσεων – αναλύσεων για τις ελληνικές τράπεζες, που μετά την αύξηση των επιτοκίων βλέπουν ότι τα περιθώρια αύξησης κερδοφορίας τους ενισχύονται αισθητά. Την περασμένη Παρασκευή ήταν η σειρά της JP Morgan να συστήσει overweight για τις τέσσερις συστημικές, αναμένοντας ισχυρή κερδοφορία στο τρίμηνο. Ο αμερικανικός οίκος τοποθετεί την τιμή – στόχο για την Alpha Bank στα 1,4 ευρώ, για τη Eurobank στα 1,5 ευρώ, για την Εθνική στα 4,5 ευρώ και για την Πειραιώς στα 2,20 ευρώ.

Οι αναλυτές αναμένουν ένα ακόμη ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων (με ορατές βελτιώσεις στις λειτουργικές τάσεις για τρίτο συνεχές τρίμηνο φέτος), λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης του κύκλου εργασιών και του ακόμη ευνοϊκού περιβάλλοντος κινδύνου. Εκτιμάται ότι οι γενικές τάσεις θα είναι εξίσου ισχυρές και στις τέσσερις τράπεζες.

Η πιο ενθαρρυντική εξέλιξη είναι η συνεχιζόμενη βελτίωση του εσόδων από τόκους (ΝΙΙ) αυτό το τρίμηνο, η οποία έρχεται παρά την απώλεια της συσσώρευσης του bonus από τα TLTRO, καθώς και την εποχικά χαμηλότερη δραστηριότητα όγκου κατά την καλοκαιρινή περίοδο, επωφελούμενη από τη συνεχιζόμενη επέκταση των εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και εμφανίζοντας μια πρώτη, αν και ακόμη περιορισμένη, επίδραση των επιτοκίων.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ