Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΝ. Τσάκος στο finupnews: Η ναυτιλία μεγαλώνει όταν υπάρχουν «ανοιχτές θάλασσες»

Ν. Τσάκος στο finupnews: Η ναυτιλία μεγαλώνει όταν υπάρχουν «ανοιχτές θάλασσες»

Η εξαιρετική πορεία της Tsakos Energy Navigation συνεχίστηκε και στο πρώτο τρίμηνο του 2023, σημειώνοντας θεαματική αύξηση εσόδων και κερδών

Είναι η πρώτη φορά στα τελευταία τριάντα χρόνια που η αγορά της ενέργειας έχει καλή ισορροπία ζήτησης και προσφοράς. Αυτό τονίζει αποκλειστικά στο finupnews, ο CEO της Tsakos Energy Navigation (ΤΕΝ), Νίκος Τσάκος.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της ΤΕΝ μιλά για την τωρινή κατάσταση της ναυτιλιακής αγοράς και πόσο επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας την ανάγκη για «ανοιχτές θάλασσες», ενώ αναφέρεται και στην επόμενη ημέρα της ναυτιλίας.

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, μας μεταφέρει την εικόνα που έχουν οι ξένοι επενδυτές για την χώρα μας, ενώ ακόμα σχολιάζει και τα δεδομένα της παγκόσμιας οικονομίας.

Σημειώνεται πως η TEN γιορτάζει φέτος τα 30 χρόνια επιτυχημένης ρότας στις χρηματιστηριακές αγορές. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1993, εισήχθη στο χρηματιστήριο του Όσλο και από το 2002 είναι εισηγμένη στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η εξαιρετική πορεία της εταιρείας συνεχίστηκε και στο πρώτο τρίμηνο του 2023, σημειώνοντας θεαματική αύξηση εσόδων και κερδών. Ειδικότερα, τα έσοδα της ναυτιλιακή ανήλθαν στα 261,2 εκατ. δολάρια, από 149,7 εκατ. δολάρια την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα λειτουργικά έσοδα κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σκαρφάλωσαν στα 199 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία περιλαμβάνουν κέρδη 81 εκατομμυρίων δολαρίων από την πώληση έξι MR δεξαμενόπλοιων πρώτης γενιάς και δύο δεξαμενόπλοιων μεταφοράς πετρελαϊκών προϊόντων handysize σε τιμές που αντανακλούν την ισχυρή ζήτηση για μεταχειρισμένο τονάζ. Τα καθαρά κέρδη που προέκυψαν και τα οποία περιλαμβάνουν κέρδη 81 εκατ. δολάρια ανήλθαν σε 177 εκατ. δολάρια.

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για το επόμενο διάστημα στην αγορά και που θα βασιστεί η πορεία της;

Οι αγορές στη ναυτιλία είναι πολλές, εμείς ασχολούμαστε με τις τρεις, ή θα μπορούσαμε να πούμε και με τέσσερις. Όσον αφορά την αγορά της ενέργειας, είναι η πρώτη φορά που στα τελευταία τριάντα χρόνια έχει καλή ισορροπία ζήτησης και προσφοράς. Οι περισσότεροι συνάδελφοί μας έχουν αποφύγει τις παρορμήσεις τους για παραγγελίες, γεγονός το οποίο μας δίνει την ελπίδα ότι σε 2-3 χρόνια, ώσπου να κτιστούν καινούρια πλοία, η αγορά θα είναι σε ένα καλό επίπεδο, άσχετα με τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία.

Πόσο επηρεάζει η κατάσταση στην Ουκρανία;

Οποιαδήποτε ανωμαλία δημιουργεί θετικό περιβάλλον στους ναύλους. Εμείς όμως ως εταιρεία και ως οικογένεια προτιμούμε να έχουμε μια σταθερή κερδοφορία χωρίς να είναι εκπληκτική σε έναν κόσμο ειρηνικό. Το σημαντικό είναι να μην υπάρχουν όρια στη ναυτιλία, η οποία μεγαλώνει όταν υπάρχουν «ανοιχτές θάλασσες» και χωρίς να υπάρχει εμπάργκο.

Η ισορροπία στο θαλάσσιο εμπόριο, αλλά και την παγκόσμια αγορά εν γένει, πόσο επηρεάζεται από τα υψηλά επιτόκια και τον πληθωρισμό;

Οπωσδήποτε τα επιτόκια κοντά στο 5%-6% είναι κάτι που αν διατηρηθεί μακροχρόνια, θα βάλει φρένο στην παγκόσμια ανάπτυξη. Εύχομαι να χρησιμοποιείται τώρα ως μοχλός για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός ώστε να μπορέσουμε να γυρίσουμε σε υγιή επίπεδα, 2%-4%. Άμα τα μεγέθη ξεφύγουν πάνω από αυτό το ποσοστό, πιστεύω ότι μέσα στους επόμενους 18 μήνες, ιδίως στην αγορά του ξηρού φορτίου, θα δούμε ένα αρνητικό αποτέλεσμα.

Οι επενδύσεις στην ξηρά πόσο σας ενδιαφέρουν και σε ποιους τομείς αφορούν;

Εμείς πάντα κοιτάμε για δουλειές-ευκαιρίες, όχι τόσο πολλές στην πατρίδα μας, αλλά διεθνώς. Κοιτάμε τα εναλλακτικά καύσιμα, την εναλλακτική ενέργεια… Είναι πράγματα που μας ενδιαφέρουν γιατί όλοι οι πελάτες μας ασχολούνται με αυτά. Αλλά η προσοχή μας είναι κυρίως σε διεθνές περιβάλλον παρά στο ελληνικό.

Αναφορικά με την μετάβαση της ναυτιλίας σε καθαρά καύσιμα;

Πρόκειται για την “six million dollar question” αυτή τη στιγμή. Προσπαθούμε όλοι να βρούμε την λύση για την επόμενη ημέρα.

Η ΤΕΝ γιορτάζει φέτος τα 30 της χρόνια. Πως κρίνετε την πορεία της αυτά τα χρόνια;

Η ΤΕΝ είναι πλέον 30 ετών, με 20 χρόνια στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και αυτήν την επέτειο την γιορτάζουμε με ρεκόρ κερδών, το οποίο είναι πάντοτε κάτι ωραίο. Είχαμε εκδηλώσεις στην Αμερική για τα 20 μας χρόνια, θα έχουμε τον Σεπτέμβριο στο Λονδίνο για τα 30 χρόνια.

Πως βλέπετε το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας και ποια η εικόνα της διεθνώς;

Η Ελλάδα μετά από μια περίοδο κρίσης έχει περάσει σε μια πολύ θετική στιγμή με τους ξένους επενδυτές να βλέπουν την χώρα μας ως μια πολύ σταθερή, σοβαρή, αλλά και επιτυχημένη χώρα. Εύχομαι αυτό να συνεχιστεί.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ