Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΝ. Μηλαπίδης: Σε 12 μήνες η εκκαθάριση των επικουρικών- Αφορολόγητα τα εφάπαξ...

Ν. Μηλαπίδης: Σε 12 μήνες η εκκαθάριση των επικουρικών- Αφορολόγητα τα εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων


Για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, την απασχόληση των συνταξιούχων, τις επικουρικές συντάξεις, καθώς και για τα επαγγελματικά ταμεία, μίλησε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νικόλαος Μηλαπίδης σε συνέντευξή του στην ERTNews.

Συγκεκριμένα, για την απασχόληση των συνταξιούχων, ο κ. Μηλαπίδης σημείωσε ότι, με τη νέα διάταξη, από 1/1/2024, κάθε συνταξιούχος ο οποίος επιθυμεί να εργαστεί δεν θα υφίσταται περικοπή 30% στη σύνταξή του. Όπως είπε, «υπήρχε η εξής ανισορροπία – είτε ο συνταξιούχος δούλευε μία ώρα είτε δούλευε 25 ημέρες, γινόταν περικοπή του 30% της σύνταξής του. Από 1/1/2024, όποιος επιθυμεί να εργαστεί, να τονώσει το εισόδημά του και να προωθηθούν στην πράξη οι πολιτικές ενεργού γήρανσης, θα μπορεί να εργαστεί και θα λαμβάνει ακέραιη τη σύνταξή του. Στη θέση της παρακράτησης εισάγεται ένας πόρος μη ανταποδοτικός, μόλις 10% στο ακαθάριστο εισόδημα από την εργασία του. Είναι μία κατάσταση αμοιβαίου οφέλους και για τον εργαζόμενο συνταξιούχο, προκειμένου να τονώσει το εισόδημά του, αλλά και για τα ασφαλιστικά ταμεία, που προσδοκούν περισσότερα έσοδα από τον πολλαπλασιασμό της δηλωμένης εργασίας».

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναφέρθηκε και στις μεταρρυθμίσεις που εισάγει το νομοσχέδιο σχετικά με τα επαγγελματικά ταμεία και ξεκαθάρισε πως δεν φορολογούνται τα εφάπαξ της υποχρεωτικής ασφάλισης. «Τα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων εδώ και πάρα πολύ καιρό είναι αφορολόγητα και, έτσι, θα παραμείνουν» τόνισε και προσέθεσε: 

«Ο θεσμός της συμπληρωματικής, προαιρετικής ασφάλισης, που υπηρετείται από τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος επικουρικής ασφάλισης στην Ευρώπη. Ο θεσμός στην Ελλάδα, για πολλούς λόγους, την προηγούμενη εικοσαετία, δεν μπόρεσε να αναπτυχθεί. Υπάρχουν μόνο 28 ταμεία, που έχουν συγκεντρώσει περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Με το νέο πλαίσιο, το οποίο μεταρρυθμίζουμε, απλοποιούμε τη διαδικασία ίδρυσής τους και επιχειρούμε την τόνωση του θεσμού. Θέλουμε τη μαζικότερη είσοδο ασφαλισμένων στα Επαγγελματικά Ταμεία, πάντα σε προαιρετική βάση, ούτως ώστε να έχουν προσδοκία να απολαύσουν μία συμπληρωματική παροχή στο τέλος του εργασιακού βίου τους.

Η φορολογία μπαίνει για τους δύο λόγους. Πρώτον, για λόγους εξομοίωσης με κάτι ομοειδές, που είναι τα ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια, τα οποία δίνονται από τις ασφαλιστικές εταιρίες. Δεύτερον, γιατί υπηρετεί λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης. Δηλαδή, κάποιος που παραμένει πολλά χρόνια στο Ταμείο θα έχει έναν πολύ μικρό φόρο, όταν θα λάβει την εφάπαξ παροχή ή τη σύνταξη. Δίνουμε λελογισμένα κίνητρα, προκειμένου ο ασφαλισμένος να αποταμιεύσει και να απολαύσει μία παροχή και κάποιος που επιθυμεί να βγει πολύ γρήγορα, θα υπόκειται σε μεγαλύτερο φόρο».

Ερωτηθείς για τις επικουρικές συντάξεις, ο κ. Μηλαπίδης απάντησε: «Οι επικουρικές συντάξεις μπορούν να εκκαθαριστούν μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο. Το ασφαλιστικό σύστημα υπέφερε από κατακερματισμό και διαφορετικούς κανόνες. Η διάταξη, η οποία θα έρθει, υπηρετεί την ενοποίηση κανόνων τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στον δημόσιο τομέα. Με 15 χρόνια ασφάλισης και μόνο θα παρέχεται επικουρική ασφάλιση. Οι σημερινές επικουρικές, που εκκρεμούν, είναι περίπου 43.000. Με τη διάταξη αυτή, αναμένεται να αποκλιμακωθούν εντός του έτους και να φτάσουν τις 13.000».

Τέλος, σχετικά με τις συντάξεις χηρείας, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία ρύθμιση στο παρόν νομοσχέδιο τον Νοέμβριο. Ωστόσο, όπως τόνισε, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει εναλλακτικά σενάρια, ώστε να υπάρχει ισονομία και δικαιοσύνη. «Θα ληφθεί σχετική πρωτοβουλία σε απώτερο χρόνο» υπογράμμισε ο ίδιος.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ