Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜη μου τους κύκλους (ανάκαμψης) τάραττε

Μη μου τους κύκλους (ανάκαμψης) τάραττε

Μπορεί το συσσωρευμένο ιδιωτικό χρέος να ανακόψει την επιστροφή στην ανάκαμψη; Μπορεί οπότε θα γίνει καλύτερη διευθέτηση του συσσωρευμένου ιδιωτικού χρέους. Μπορεί η αύξηση των αντικειμενικών αξιών να πλήξει την κτηματαγορά η οποία με τη σειρά της μπορεί να αναδειχθεί σε «ελατήριο» για το ΑΕΠ την επόμενη 4ετία; Μπορεί. Οπότε θα διευθετηθεί με τον πλέον ομαλό τρόπο και το θέμα των αντικειμενικών αξιών. Μπορεί η γραφειοκρατία να «φρενάρει» την οικονομία; Προφανώς και μπορεί άρα η καταπολέμησή της καθίσταται επίσης προτεραιότητα.

Στο οικονομικό επιτελείο έχουν καταλήξει ότι η νούμερο ένα προτεραιότητα αυτή τη στιγμή για τη χώρα είναι να αυξηθεί το ΑΕΠ. Διότι η αύξηση του ΑΕΠ θα φέρει περισσότερες θέσεις εργασίας, περισσότερα φορολογικά έσοδα και θα καταστήσει το ελληνικό χρέος ακόμη πιο «βιώσιμο» στα μάτια των ξένων επενδυτών ώστε και αυτοί με τη σειρά τους να συνεχίζουν να μας δανείζουν φτηνά. Με αυτό το δεδομένο λοιπόν θα χαραχτούν και οι επιμέρους πολιτικές.

Ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, άφηνε ορθάνοικτο χθες το ενδεχόμενο καλύτερης ρύθμισης του συσσωρευμένου ιδιωτικού χρέους. Πάνω από 7 δις. ευρώ έχουν μαζευτεί από τις αναστολές των φόρων και τις επιστρεπτέες προκαταβολές που κάποια στιγμή θα πρέπει να αποπληρωθούν. Δεδομένου ότι αυτή η υποχρέωση θα συμπέσει χρονικά με τις τρέχουσες υποχρεώσεις του 2022 (που θα επανέλθουν και πάλι σε κανονικούς ρυθμούς) αλλά την επιστροφή στην κανονικότητα για την αποπληρωμή των δανείων, είναι δεδομένο ότι θα χρειαστεί μια καλύτερη ρύθμιση ώστε το συνολικό ποσό να «σπάσει» σε περισσότερες δόσεις και να αποπληρωθεί σε βάθος χρόνου.

Τα ακίνητα, είναι μια ολόκληρη ενότητα από μόνη της. Με προαναγγελία των νέων αντικειμενικών αξιών (από το καλοκαίρι με ορίζοντα εφαρμογής τον Ιανουάριο του 2022) αλλά και με σωστή μελέτη των επιπτώσεων στον ΕΝΦΙΑ από το 2022, θα αποφευχθεί ένα φορολογικό «σοκ» την επόμενη χρονιά. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και άλλες αλλαγές όπως η απλοποίηση της διαδικασίας μεταβίβασης του ακινήτου. Θεωρείται μάλιστα πολύ πιθανό να δοθεί παράταση στην ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου ώστε η έκδοσή της να μην καταστεί υποχρεωτική για τις μεταβιβάσεις ακινήτων από την 1η Ιουλίου όπως είναι προγραμματισμένο.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ