Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΚόμβο αεροπορικής βιομηχανίας και εκπαίδευσης κάνει την Ελλάδα η Aegean

Κόμβο αεροπορικής βιομηχανίας και εκπαίδευσης κάνει την Ελλάδα η Aegean

Ένα νέο ολοκληρωμένο οικοσύστημα υποστήριξης της αεροπορικής βιομηχανίας με ολοκληρωμένο κέντρο προσομοιωτών πτήσεων και εκπαίδευσης πληρωμάτων αλλά και συντήρησης αεροσκαφών σε όλη την «αλυσίδα» της ζωής ενός αεροπλάνου δημιουργεί η Aegean Airlines στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, καθιστώντας πλέον τη χώρα μας αεροπορικό κόμβο για όλη τη ΝΑ Ευρώπη.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο εγχείρημα της δημιουργίας του πρώτου οικοσυστήματος υπηρεσιών υποστήριξης για την αερομεταφορά στην Ελλάδα, που στόχο έχει όχι μόνο να καλύψει τις δικές της ανάγκες επισκευής και συντήρησης αεροσκαφών, αλλά να ελκύσει και δουλειές για τρίτους, πρωτίστως από το εξωτερικό, στοχεύοντας να δημιουργήσει ένα διεθνές κέντρο επισκευής αεροσκαφών αλλά και εκπαίδευσης νέων πιλότων.

Το εγχείρημα της Aegean στοχεύει να δημιουργήσει μια «καινούρια» βιομηχανία που θα λειτουργήσει ως κράχτης για εκατοντάδες Έλληνες αλλά και ξένους υποψήφιους πιλότους ή τεχνικούς αεροσκαφών, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την υπεραξία που θα δώσει στη χώρα, αλλά και στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

Το πρώτο οικοσύστημα υπηρεσιών υποστήριξης για την αερομεταφορά στην Ελλάδα αναμένεται να λειτουργήσει έως τα τέλη του 2023, ενώ θα υλοποιηθεί μέσω σύμπραξης (joint venture) της Aegean με την καναδική CAE, που αποτελεί τον μεγαλύτερο «παίκτη» παγκοσμίως στον κλάδο της αεροπορικής εκπαίδευσης για πιλότους και πληρώματα καμπίνας, με κύκλο εργασιών 3,5 δισ. δολάρια το 2022.

Το hub που δημιουργείται αποτελεί μια επένδυση που στην ωρίμανσή της, σε ορίζοντα πέντε έως εφτά ετών θα φτάσει τα 140 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει έως 500 νέες άμεσες και συνολικά περισσότερες από 1.100 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean κ. Δημήτρης Γερογάννης (φωτό πάνω) σε εκδήλωση κατά την επίσκεψη εκπροσώπων ελληνικών ΜΜΕ στο κέντρο της CAE στη Μαδρίτη, «το νέο Κέντρο της Αθήνας, ενισχύει τη θέση της εταιρείας, την ευελιξία των προγραμμάτων εκπαίδευσης αλλά και την εξωστρέφειά της.

Στόχος σύμφωνα με τον ίδιο είναι «το νέο Κέντρο να γίνει ένα εκκολαπτήριο στελεχών για την εταιρεία και τη χώρα. Να “μπολιάσουμε” με την κουλτούρα της Aegean τους νέους εργαζόμενους, πιλότους αλλά και το πλήρωμα καμπίνας. Ήταν κάτι που ήλθε μετά από μια μεγάλη προσπάθεια και αρκετό χρόνο ωρίμανσης» ανέφερε ο κ. Γερογιάννης, που προσέθεσε ότι το νέο Κέντρο Εκπαίδευσης οφείλεται στην πίστη και την επιμονή του κάπτεν Παναγιώτη Σίσκου, επικεφαλής της εκπαίδευσης στην αεροπορική». «Επέμεινε από την αρχή ο κάπτεν Παναγιώτης και του αξίζει η απόλυτη αναγνώριση» ανέφερε ο CEO της Aegean συγκινημένος.

Από την πλευρά του ο κ. Σίσκος τόνισε ότι η εκπαίδευση αποτελεί «ακρογωνιαίο λίθο ασφαλείας. Με το κέντρο θα είμαστε πιο ευέλικτοι στην εκπαίδευση και προσδοκούμε να επεκτείνουμε τις συνέργειες μας για να έρθουν πληρώματα κι άλλων εταιρειών για εκπαίδευση».

Τι περιλαμβάνει η επένδυση

Η επένδυση περιλαμβάνει το τίμημα για την παραχώρηση από τον ΔΑΑ έως το 2046 κτηριακών εγκαταστάσεων συνολικής στεγασμένης επιφάνειας 85.000 τ.μ. και αφορά τρία κτήρια, καθώς επίσης την επισκευή, λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμισή τους και φυσικά την αγορά σύγχρονου εξοπλισμού για την επί δεκαετίας και πλέον αδρανή Τεχνική Βάση της παλαιάς Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Το έργο θα έχει δύο κυρίες παράλληλες δραστηριότητες:

* Τη λειτουργία συντήρησης πτητικών μέσων, με την ανάπτυξη και σταδιακή στελέχωση της τεχνικής βάσης, τελικής χωρητικότητας έως δέκα θέσεων βαριάς συντήρησης, επισκευών και ελέγχων για πτητικά μέσα διαφόρων τύπων.

* Την ανάπτυξη Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων, με επένδυση σε συνολικά έως και εφτά προσομοιωτές πτήσης τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίοι θα καλύπτουν ανάγκες εκπαίδευσης για αεροσκάφη τύπου Airbus, ATR και Boeing, καθώς και εγκαταστάσεων για τη διενέργεια ειδικής εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας.

Στο ίδιο οικοσύστημα θα ενταχθεί και η ήδη υπάρχουσα Σχολή Εκπαίδευσης Μηχανικών της Olympic Air, με ισχυρή παράδοση λειτουργίας, αλλά και ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός πιλοτών της AEGEAN, που λειτουργεί ήδη.

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο θα έχει χωρητικότητα έως και εφτά προσομοιωτών πλήρους πτήσης, ενώ στο πρώτο στάδιο θα διαθέτει τέσσερις προσομοιωτές πτήσης, συμπεριλαμβανομένων δύο Airbus A320neo, ενός Boeing 737NG και ενός ATR 72-600, καθώς και εξοπλισμό εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας, ενώ προβλέπει την εγκατάσταση τριών επιπλέον προσομοιωτών. Στην πλήρη του ανάπτυξη, το κέντρο θα είναι σε θέση να εκπαιδεύει έως και 3.500 πιλότους το χρόνο (42.000 ώρες εκπαίδευσης) και πολλαπλάσιο αριθμό πληρωμάτων καμπίνας.

Οι εργασίες αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων της νέας τεχνικής βάσης αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τον προσεχή Σεπτέμβριο, οπότε σταδιακά θα έρχονται οι προσομοιωτές, με τη λειτουργία να προσδιορίζεται για το τέλος του ‘23. Έτσι, από τον προσεχή χειμώνα θα μπορεί να δέχεται αεροσκάφη και τρίτων εταιρειών από το εξωτερικό για συντήρηση και επισκευή.

Η AEGEAN, μεταξύ Δευτέρας 8/5 και Τετάρτης 10/5 οργάνωσε δημοσιογραφική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της CAE στη Μαδρίτη, προκειμένου να αποκτήσουν όλοι μια καλύτερη εικόνα για τις εγκαταστάσεις, την τεχνολογία αλλά και την εκπαιδευτική εμπειρία που θα παρέχεται στο νέο κέντρο στο Ελ. Βενιζέλος. Τα μέλη της δημοσιογραφικής αποστολής ξεναγήθηκαν στους χώρους και απέκτησαν μια πραγματική εμπειρία προσομοίωσης πτήσης “πιλοτάρωντας” έναν από τους προσομοιωτές του κέντρου ενώ συμμετείχαν ενεργά και σε ασκήσεις εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας.

Ποια είναι η CAE

Όπως προαναφέρθηκε, η CAE είναι η κορυφαία εταιρεία στον κόσμο στον τομέα της εκπαίδευσης στελεχών για την αεροπορική βιομηχανία, έχοντας εμπειρία 75 ετών, ενώ σε όλο τον κόσμο διαθέτει περισσότερους από 13.000 υπαλλήλους σε 200 και πλέον τοποθεσίες, ενώ διαθέτει εγκαταστάσεις εκπαίδευσης σε περισσότερες από 40 χώρες.

Το κέντρο εκπαίδευσης CAE Madrid βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το αεροδρόμιο Barajas της Μαδρίτης και ετησίως εκπαιδεύει περισσότερους από 5.000 πιλότους και περισσότερα από 15.000 άτομα πληρώματος καμπίνας. Συνολικά, το CAE Madrid παρέχει περισσότερες από 50.000 ώρες εκπαίδευσης προσομοιωτών ετησίως.

Το κέντρο φιλοξενεί έντεκα προσομοιωτές πλήρους πτήσης για τους ακόλουθους τύπους αεροσκαφών: A320, A330, A340, A350, DASH8 Q-300, CRJ200/900/1000, ATR72-600 και B787. Υπάρχουν τρεις συσκευές APT για τα A320, A330 και A340, καθώς και μία IPT για τα αεροσκάφη CRJ200 και CRJ900, μία για DASH8 και μία για B787.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ