Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΚλειδώνουν οι ελαφρύνσεις για τεκμήρια και ηλεκτρονικές πληρωμές- Γράφει ο Εμμ.Νότης

Κλειδώνουν οι ελαφρύνσεις για τεκμήρια και ηλεκτρονικές πληρωμές- Γράφει ο Εμμ.Νότης

Διπλή ελάφρυνση για τους πληττόμενους από την πανδημία φορολογούμενους προκειμένου να μην μπλέξουν με τα τεκμήρια διαβίωσης αλλά και τα πρόστιμα για την ελλιπή –συγκριτικά με το εισόδημά τους- πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πληρωμών μέσα στην πανδημία προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν με το άνοιγμα της πλατφόρμας για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων η οποία τοποθετείται για μέσα στον Απρίλιο.

Οι ελαφρύνσεις θα είναι στοχευμένες και θα αφορούν μόνο σε όσους έχουν πληγεί από την πανδημία. Δηλαδή, δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι θα πρέπει να καλύψουν κανονικά τα τεκμήρια διαβίωσης του 2020 αλλά και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που θα πρέπει να αντιστοιχούν στο 30% του ετήσιου εισοδήματός τους.

Από την άλλη, μισθωτοί σε καθεστώς αναστολής, επαγγελματίες που έκλεισαν οι επιχειρήσεις τους κλπ, θα μπορούν να έχουν «εκπτώσεις» και στα τεκμήρια αλλά και στο ύψος των ηλεκτρονικών τους πληρωμών.

Όπως ξεκαθάρισε αρμόδια κυβερνητική πηγή, οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που δόθηκαν μέσα στο 2020 θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως «όπλο» για την κάλυψη των τεκμηρίων ενώ το ίδιο θα συμβεί και με μέρος της επιστρεπτέας προκαταβολής. Αυτό όμως δεν αρκεί. Λόγω του ότι πολλοί επαγγελματίες έχουν χάσει τα κέρδη τους, θα έρθουν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να φορολογηθούν για εισόδημα που ουδέποτε απέκτησαν.

Η λήψη μέτρων ανακούφισης προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Άλλωστε, το οικονομικό επιτελείο περιμένει ελάχιστα έσοδα από την εφαρμογή των τεκμηρίων.

Το ζήτημα είναι οι αποφάσεις να ληφθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επηρεαστεί η «φορολογική δικαιοσύνη».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ