Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΙταλία: Παραμονή Ντράγκι στη πρωθυπουργία ή πρόωρες εκλογές;

Ιταλία: Παραμονή Ντράγκι στη πρωθυπουργία ή πρόωρες εκλογές;

Σημαντική είναι η σημερινή ημέρα για την Ιταλία, αναφορικά με το πολιτικό αδιέξοδο των τελευταίων ημερών, καθώς σήμερα αναμένεται η ομιλία του Μάριο Ντράγκι στο Ιταλικό Κοινοβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντράγκι παρέδωσε την παραίτησή του την προηγούμενη εβδομάδα, αφού ένα από τα πολιτικά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, αρνήθηκε να υποστηρίξει την κυβέρνηση στη διάρκεια μιας ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του Ντράγκι και του ζήτησε να απευθυνθεί στο κοινοβούλιο μέσα στη νέα εβδομάδα, ελπίζοντας ότι θα επιτύχει κάποιο συμβιβασμό για την αποτροπή της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών σε με περίοδο διεθνούς αστάθειας και οικονομικών πιέσεων.

Δήμαρχοι, επιχειρηματικές ενώσεις και ηγέτες εργατικών συνδικάτων στην Ιταλία παρότρυναν τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, να ξανασκεφτεί την απόφασή του να παραιτηθεί, προειδοποιώντας ότι τίθεται σε κίνδυνο, η σταθερότητα στη γειτονική χώρα, εξαιτίας του μεγάλου εξωτερικού της χρέους. Πιο συγκεκριμένα, οι Ιταλοί επιχειρηματίες φοβούνται ότι αν πέσει η κυβέρνηση δεν θα μπορέσουν να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την επίλυση των ενεργειακών προβλημάτων. Και ότι θα υπάρξει, παράλληλα, πρόβλημα με την καταβολή των χρημάτων του Ιταλικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Oι δε περιφερειάρχες της Ιταλίας υπογραμμίζουν ότι «η πτώση της κυβέρνησης θα αποτελούσε μεγάλο κίνδυνο για τις επενδύσεις και τα κονδύλια με τα οποία στηρίχθηκαν οι πιο αδύναμοι πολίτες».

Στο μεταξύ, αναμένεται η απόφαση του Κινήματος Πέντε Αστέρων, σχετικά με το αν θα αποσύρει, τελικά, τους υπουργούς του από την κυβέρνηση, ή αν θα επιχειρηθεί μια επαναπροσέγγιση με τον Ιταλό τεχνοκράτη πρωθυπουργό. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica δεκάδες βουλευτές και γερουσιαστές των Πέντε Αστέρων διαφωνούν με την σκληρή γραμμή του Τζουζέπε Κόντε και είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν το κίνημα. Για να προσχωρήσουν, πιθανότατα, στην νέα κοινοβουλευτική ομάδα που δημιούργησε ο υπουργός Εξωτερικών και πρώην στέλεχος των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, δε, συνεχίζει να ζητά από τον Μάριο Ντράγκι να συνεχίσει την πρωθυπουργική αυτή εμπειρία, και να παρουσιαστεί, την Τετάρτη στην γερουσία, δίνοντας βάρος στους επόμενους, βασικής σημασίας στόχους της κυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά την κεντροδεξιά παράταξη, η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι τάσσονται υπέρ μιας δεύτερης κυβέρνησης Ντράγκι, αλλά χωρίς την συμμετοχή των «πεντάστερων», τους οποίους θεωρούν αφερέγγυους.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, «ο Ντράγκι δεν είναι διατεθειμένος να επανεξετάσει την απόφασή του να εγκαταλείψει την κυβέρνηση και επί του παρόντος αναμένεται να επαναλάβει αυτή τη θέση όταν απευθυνθεί σε νομοθέτες στη Ρώμη την Τετάρτη», ανέφεραν πηγές στο Bloomberg.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ