Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΙταλία: Ελεύθερος ο μαφιόζος Τζιοβάνι Μπρούσκα, υπεύθυνος για 150 δολοφονίες

Ιταλία: Ελεύθερος ο μαφιόζος Τζιοβάνι Μπρούσκα, υπεύθυνος για 150 δολοφονίες

Από σήμερα ο Τζιοβάνι Μπρούσκα (Giovanni Brusca) είναι ένας ελεύθερος πολίτης. Ο γνωστός μαφιόζος εξέτισε την 25ετή ποινή κάθειρξής του, κι έτσι στα 64 του χρόνια κλείνει τον ‘λογαριασμό’ του με την δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ Κρίστιαν Μαυρή, ο Μπρούσκα υπήρξε ένας από τους πιο αδίστακτους εκτελεστές της μαφίας μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ‘90 και ήταν ο πιστός άνθρωπος του Τοτό Ριίνα (Totó Riina), του τότε αρχηγού της μαφίας. Ο ίδιος παραδέχθηκε πως παρήγγειλε συμβόλαια θανάτου και τα εκτέλεσε σκοτώνοντας προσωπικά περισσότερους από 150 ανθρώπους κατά την διάρκεια της μαφιόζικης καριέρας του.

Ανάμεσα στις αποτρόπαιες πράξεις του, τρείς είναι αυτές που ξεχωρίζουν και που σόκαραν την κοινή γνώμη: το τρομοκρατικό χτύπημα του Καπάτσι της Σικελίας, η απαγωγή και ανθρωποκτονία ενός 13χρονου αλλά και μιας 23χρονης εγκύου.

Η τρομοκρατική επίθεση, γνωστή και ως ‘σφαγή του Καπάτσι’ ήταν μια μαφιόζικη πράξη που πραγματοποιήθηκε στη Σικελία στις 23 Μαΐου 1992 στην εθνική οδό Α29, κοντά στη διασταύρωση του Capaci. Τότε χρησιμοποιήθηκαν 400 κιλά εκρηκτικών για να ανατιναχτεί μέρος του αυτοκινητόδρομου. Κατά την διάρκεια της επίθεσης έχασαν τη ζωή τους ο γνωστός εισαγγελέας αντιμαφίας Τζιοβάνι Φαλκόνε (Giovanni Falcone), ο οποίος ήταν και ο στόχος της επίθεσης, η σύζυγός του και τρεις αστυνομικοί της συνοδείας του, ενώ μόλις τέσσερις άνθρωποι επέζησαν από το τραγικό συμβάν.

Λίγο αργότερα, ο Σαντίνο Ντι Ματέο πέρασε με το μέρος των ‘μετανοούντων’ (pentíti) της μαφίας και αποκάλυψε όλες τις λεπτομέρειες της τρομοκρατικής επίθεσης αλλά και το γεγονός πως ο τότε αρχηγός της μαφίας Τοτό Ριίνα παρήγγειλε σαμπάνια για να γιορτάσει το τρομοκρατικό χτύπημα. Αυτή η πράξη “μετανόησης” οδήγησε στην απαγωγή του γιού του Ντι Ματέο, Τζουσέπε, τον οποίο στη συνέχεια και δολοφόνησε ο Μπούσκα λιώνοντάς τον σε οξύ.

Δεν αποτελεί έκπληξη πως το παρατσούκλι του Μπρούσκα είναι ‘σκανακριστιάνι’, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει ‘ο σφάχτης χριστιανών’, λόγω της φήμης του ως αδίστακτου και άγριου δολοφόνου.

Ο Μπρούσκα συνεργάστηκε με την δικαιοσύνη για πολλά χρόνια, και συνέφερε σημαντικά στην σύλληψη εκατοντάδων μελών της μαφίας, φέρνοντας στην επιφάνεια την αρχική της δομή και ουσιαστικά προκαλώντας σημαντικό πλήγμα στην ίδια τη δομή της οργάνωσης. Μεταξύ άλλων, οι πληροφορίες που μετέφερε αποκάλυψαν και τον δαίδαλο της «διαπραγμάτευσης» μεταξύ του κράτους και της μαφίας. Γι’ αυτό το λόγο, τα αναμενόμενα οφέλη για “αξιόπιστους” συνεργάτες της δικαιοσύνης αποτελούνται από μια – συχνά γενναία – μείωση της αρχικής ποινής, όπως και έγινε στην περίπτωση του Μπρούσκα.

Αν και η είδηση δεν αποτελεί καθόλου νέο, τα σχετικά σχόλια στην Ιταλία είναι πικρά.

“Ανθρώπινα, είναι ειδήσεις που με πονάνε, αλλά αυτός είναι ο νόμος, ένας νόμος που ήθελε και ο αδερφός μου και επομένως πρέπει να γίνει σεβαστός” είπε η Μαρία Φαλκόνε, αδελφή του νεκρού δικαστή.

“Ο υπεύθυνος της σφαγής του Capaci, ο δολοφόνος, μεταξύ άλλων, του μικρού Τζουζέπε Ντι Ματέο, λιωμένος στο οξύ επειδή ήταν γιος ενός μετανοημένου. Μετά από 25 χρόνια φυλάκισης, ο μπος της μαφίας Τζιοβάνι Μπρούσκα επιστρέφει στην ελευθερία. Αυτή δεν είναι η “δικαιοσύνη” που αξίζει στους Ιταλούς” δήλωσε ο επικεφαλής της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι.

Τώρα που ο Μπρούσκα είναι ελεύθερος, ανοίγει ένα περίπλοκο κεφάλαιο σχετικά με την διαχείριση της ελευθερίας του αλλά και της ακεραιότητας της οικογένειάς του. Οι υπηρεσίες επιτήρησης, αλλά και οι υπηρεσίες προστασίας που προβλέπονται από το νόμο, θα πρέπει να λάβουν υπόψη το μέγεθος των εγκλημάτων και των σφαγών που ο ίδιος ο Μπρούσκα έχει ομολογήσει αλλά και τις πιο θερμές και αναμενόμενες αντιδράσεις.

Τόσο χαρακτηριστικό όπως και αναμενόμενο είναι το σχόλιο του Ματέο Ντι Σαντίνο, πατέρα του άτυχου 13χρονου Τζουζέπε. Στα Ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Ντι Σαντίνο ονόμασε των Μπρούσκα “απάνθρωπο” εφόσον “δεν δίστασε να σκοτώσει μια 23χρονη έγκυο αφού βασάνισε το αγόρι της” και πως ”ο Μπρούσκα έπαιζε με τον γιό του Τζουζέπε με το Playstation από μικρό, και παρόλα αυτά τον σκότωσε στο οξύ” ώστε να παροτρύνει τον Ντι Σαντίνο να μην μιλήσει. Τέλος, πρόσθεσε: “Ελπίζω να μην τον συναντήσω ποτέ, ζητάω στον Κύριο. Εάν συμβεί αυτό, δεν ξέρω τι μπορεί να συμβεί”.

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ