Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΘέρμανση: Πιο φτηνό κατά 20% το φυσικό αέριο

Θέρμανση: Πιο φτηνό κατά 20% το φυσικό αέριο

Το φυσικό αέριο εκτιμάται ότι θα είναι κατά 20% πιο φτηνό,  σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης, με βάσητουλάχιστον τα σημερινά δεδομένα για τον Οκτώβρη.  

Συγκεκριμένα  εν όψει της εκκίνησης  τα επόμενα 24ωρα της διάθεσης  του πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή που οριστικά θα κλείσει  σήμερα, εκτιμάται ότι θα κινηθεί μεταξύ 1,42 – 1,46. Είναι ένα επίπεδο, βέβαια, που έχει ενσωματώσει και τις κρατικές επιδοτήσεις της τάξης των 0,25 ευρώ το λίτρο. Έτσι, εάν δεν υπήρχε η επιχορήγηση τότε οι τιμές θα ήταν ανάμεσα στα 1,65 με 1,75 ευρώ το λίτρο. Να σημειωθεί, ότι το εύρος που εκτιμάται ότι θα βγει στην αγορά είναι σε υψηλότερα επίπεδα σε περιοχές εκτός Αττικής, όπου τα μεταφορικά είναι πιο υψηλά. Και πάντα βέβαια είναι κομβική και η ποσότητα αγοράς για την τελική διαμόρφωση της τιμής.

Στο φόντο αυτό, το φυσικό αέριο “βγαίνει” στο συγκριτικό τεστ, ως πιο φθηνό καύσιμο, μετά και τις “ασκήσεις” διαμόρφωσης τιμών που έκαναν οι μεγάλοι προμηθευτές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικοί “παίκτες” στην αγορά “εκλεισαν” τα τιμολόγια Οκτωβρίου στα επίπεδα των 0,11 ευρώ ανά κιλοβατώρα, τιμή που είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Η τιμή αυτή είναι τελική, μετά τις επιδοτήσεις και τους φόρους. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ δίνει ενίσχυση  0,09 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Εάν δεν υπήρχε βέβαια η στήριξη αυτή η κιλοβατώρα θα ήταν 0,21 ευρώ.

Τούτων δοθέντων είναι προφανές ότι η εικόνα “ασανσέρ” κυριαρχεί στις τιμές. Έτσι με δεδομένη τη μεταβλητότητα θα πρέπει όσοι χαράσουν πολιτική να απέχουν από “νευρικές” κινήσεις και να εστιάζουν σε παραμέτρους όπως η ενεργειακή αναβάθμιση η βέλτιστη αξιοποίηση τεχνολογιών για υψηλές αποδόσεις των καυστήρων κτλ. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ