don't even ask

don't even ask

spot_img

Η Λαγκάρντ και η νέα αύξηση επιτοκίων, (εκλογικός) “Κωδικός 10η Μαρτίου”, η συνάντηση Τσίπρα–Στουρνάρα, Mytilineos και Motor Oil, τα… μεγάλα παιδιά με… χοντρά πορτοφόλια και ο φιλόδοξος Πάρης

*Καλή Εβδομάδα και μία εύλογη απορία για το πως ακριβώς θα “τιμήσει” η Μόσχα τον ένα χρόνο από την εισβολή στην Ρωσία, την διαισθάνεσαι στις αγορές. Παρότι η Wall Street αργεί σήμερα Δευτέρα. Για αυτό, Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου… κοντή “γιορτή”. Ασύνδετα μεταξύ τους; όχι και τόσο: απλά τα παραθέτω, α) να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, επιμένει ο Ρίσι Σούνακ (πιο επικίνδυνος από την προκάτοχο του ο Βρετανός πρωθυπουργός; ), β) μαχητικά F-16 ζητά η Ουκρανία από τις ΗΠΑ, γ) ευρωπαϊκή επίθεση στις ΗΠΑ για τις νέες “πράσινες” επιδοτήσεις. Συμπεράσματα και εκτιμήσεις δικά σας…

*Για ακόμη μία ισχυρή αύξηση επιτοκίων/κόστους χρήματος προϊδέασε η Κριστίν Λαγκάρντ τους ευρωβουλευτές (την Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο). Που το πηγαίνει η Γαλλίδα, εμμονικά στην γραμμή του να θυσιάζει την ανάπτυξη προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Πολιτική, κόντρα στην οικονομική λογική που ωστόσο “δείχνει” ήδη ποιος θα είναι ο (κυρίως) κερδισμένος το Βερολίνο. Εύλογο το ερώτημα το Παρίσι γιατί ακολουθεί ασμένως.

*Είναι ωστόσο και το άλλο: το θέμα με την Γερτρούδη-Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Αλμπερτ Μπουρλά την υπόθεση γνωστότερη ως PfizerGate. Για ομερτά των μεγάλων δυνάμεων της Ευρωβουλής για την Ούρσουλα, κάνει λόγο η Όλγα Μαύρου στο slpress, του Σταύρου Λυγερού. Δισέλιδο, στο Πρώτο Θέμα, του Βασίλη Τσακίρογλου: γιατί οι ΝΥΤ μήνυσαν την φον ντερ Λάιεν για τα SMS με τον Μπουρλά. Επιπρόσθετα, ποια μπορεί να είναι η “δεύτερη” ανάγνωση της επίθεσης των NYTimes κατά της Κομισιόν. Από τον Απρίλιο του 2021 το ψάχνει το θέμα η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα. Κρατήστε το “Stevi and The New York Times vs Commision, Case T-36/23. Θυμίζω η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά στην fast track συμφωνία για την προμήθεια εμβολίων κατά της Covid-19 από την Pfizer, ύψους 35 δισ.

*“Κωδικός 10η Μαρτίου”, η Παρασκευή των οριστικών ανακοινώσεων του Μαξίμου-χθεσινό κύριο θέμα του Βήματος της Κυριακής- και τα ημερολογιακά όρια για το στήσιμο της “πρώτης κάλπης” στις 9 Απριλίου, Κυριακή των Βαΐων. Εάν, τελικά, επιβεβαιωθούν τα ρεπορτάζ και η πρώτη εκλογική αναμέτρηση διεξαχθεί 9 Απριλίου και εάν δεν σημειωθούν εκπλήξεις, τότε η δεύτερη πηγαίνει ( ; ) για 21 ή 28 Μαΐου; Πρακτικά για την οικονομία σημαίνει τρίμηνη εκλογική περίοδος. Μέχρι τώρα οι αγορές δεν δείχνουν να ανησυχούν από το “πολιτικό/εκλογικό”. Και πως, όταν μετά το 1,02% στις 1.102,76 μονάδες την Παρασκευή συμπληρώθηκαν 9 σερί εβδομάδες με θετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη, στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ένα ρεκόρ- θυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης- που κρατούσε από τον Νοέμβριο 2003-Ιανουάριο 2004, δηλαδή 18 χρόνια ( ! ) Και μάλιστα με σερί 5 εβδομάδων που η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται από 90 εκατ. και πάνω, αδιάψευστη ένδειξη πως στην αγορά εισρέουν ξένα κεφάλαια, είτε βραχυπρόθεσμα είτε (κυρίως) με πιο μακροπρόθεσμο προσανατολισμό.

*Θα πάω λίγες μέρες πίσω, στην Πέμπτη, γιατί από την επίσκεψη Τσίπρα στην Τράπεζα της Ελλάδος προέκυψαν τινά ενδιαφέροντα. Σημαντικός-γεφυροποιός- ο ρόλος του Γιώργου Χουλιαράκη (ex αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επί ΣΥΡΙΖΑ- νυν σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα αλλά και συνεργάτης του Γιάννη Στουρνάρα). Φέρεται να συνέβαλε στα της συνάντησης. Έτοιμος- από καιρό- ο Κεντρικός-με πλήρη σύνθεση ομάδος 13 στελεχών (υποδιοικητές, διευθυντές κ.λ.π της ΤτΕ) έδωσαν κατατοπιστικά στοιχεία, διευκρινίσεις κ.λ.π. Θέλω να πιστεύω, πως ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ (και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης) συνειδητοποίησε το πόσο εκτός λογικής και συστημικά επικίνδυνη ήταν εκείνη την φορτισμένη περίοδο η επίθεση του στον Δκτή. Για το προσωπικό, δεν τίθεται θέμα καν. Ωστόσο, 2 παρατηρήσεις από την πλευρά Τσίπρα, με ενδιαφέρον καθότι ακριβείς. Οι τράπεζες έλαβαν 51,8 δισ. μέσω TLTROs για τις ΜμΕπιχειρήσεις (με αρνητικό επιτόκιο), αποκόμισαν κέρδος 518 εκατ. δίδοντας ελάχιστα στις επιχειρήσεις. Εδώ “κολλάει” το… αμίμητο non bankable του Βασίλη Ράπανου, επικεφαλής της ΕΕΤ. Έχουν αποκομίσει 2,2 δισ. από το πρόγραμμα ΡΕΡΡ-μέσω αγορών/πωλήσεων ελληνικών ομολόγων μέσω swap με τον ΟΔΔΗΧ, έχουν καταγράψει κέρδη 3,8 δισ. από τη διαφορά επιτοκίων χορηγήσεων-καταθέσεων (στο 9μηνο), αλλά από την άλλη να είναι ιδιαίτερα φειδωλοί με χορηγήσεις, επιτόκια καταθέσεων κ.λ.π. Αυτό το σκεπτικό- επαρκώς τεκμηριωμένο- ο Αλέξης Τσίπρας σίγουρα δεν το σκέφτηκε, ούτε η Έφη (Αχτσιόγλου), ούτε ο έτερος Αλέξης (Χαρίτσης) και δύσκολα θα το “πίστωνα” στον Ευκλείδη (Τσακαλώτο). Μάλλον στον Γιώργο (Χουλιαράκη). Τέλος πάντων, ο μεν Τσίπρας συμπλήρωσε την παράσταση προς το συστημικό ακροατήριο (επιχειρηματίες, οικονομικούς παράγοντες και λοιπούς), ο δε Στουρνάρας επιβεβαίωσε γιατί έχαιρε της προσωπικής εκτίμησης του Μάριο Ντράγκι και γιατί-σήμερα- επί Λαγκάρντ θεωρείται-στην Φρανκφούρτη- εκ των πλέον συνεπών της “κοινωνικής” τάσης της ΕΚΤ. Κάτι, που επιβεβαιώσαμε και όσοι παρευρεθήκαμε- λίγο αργότερα- στο ετήσιο δείπνο του ΕλληνοΓερμανικού Επιμελητηρίου, όπου ο Γιάννης Στουρνάρας εκφώνησε μία μεστή ομιλία με μηνύματα κυρίως προς τα Ευρωπαϊκά κέντρα.

*Θα μείνουμε στις τράπεζες, καθώς με άνοδο 35% (από αρχή έτους) είναι ο κλάδος που οδηγεί το ΧΑ στις 1.100 μονάδες-υψηλά σχεδόν 9ετίας- με την προσοχή των επενδυτών να επικεντρώνεται-πλέον- στην ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων 2022. Η Πειραιώς κάνει την αρχή, Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, ακολουθεί η Eurobank στις 9 Μαρτίου και έπονται Εθνική, Alpha Bank. Λογικά και οι 4 θα συμμετάσχουν στο road show της Morgan Stanley (14-16 Μαρτίου), ενώ με την επίσκεψη του Αντρέα Ενρια-αρχές Μαρτίου- στο πλαίσιο της Εσωτερικής Διαδικασίας Αξιολόγησης Κεφαλαιακής Επάρκειας θα δοθεί- πιθανότατα- και το “τύποις” πράσινο φως για τη διανομή εσόδων (μερίσματος). Εάν επιβεβαιωθεί η πληροφορία, τότε Φωκίων Καραβίας (κατά κύριο λόγο) και Παύλος Μυλωνάς στο πλαίσιο της παρουσίασης της M.S θα ανακοινώσουν και την διανομή μερίσματος (2022). Τα αποτελέσματα του ICAAP εκτιμάται, πως θα παραδοθούν στον SSM έως το τέλος Μαρτίου.  

*Με-σχεδόν- 19% μεταβολή για τον ΓΔ του ΧΑ, συνεκτιμώντας την δολαριακή απόδοση (ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου) πάνω από 20% το ελληνικό Χρηματιστήριο είναι το δεύτερο πιο αποδοτικό bet (από αρχή έτους) μετά το bitcoin (46%).

*Την Πέμπτη ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα 2022 ο ΟΤΕ, πριν την συνεδρίαση. Μετά, η διοίκηση θα ενημερώσει (μέσω τηλεδιάσκεψης) τους αναλυτές.

*Στα 25,08 ευρώ με νέα άνοδο 1,95% την Παρασκευή, η μετοχή της Mytilineos σε νέο all year high. Αποτίμηση στα 3,58 δισ., ακόμη undervalue σε σχέση με αντίστοιχες ευρωπαϊκές.

*Στα 25,30 με νέα άνοδο 1,12% η Motor Oil, ποια από τις 2 θα υπερβεί πρώτη το 30άρι;

*Συναλλαγές στα τραπεζικά χαρτιά: 11,5 εκατ. τμχ στην Alpha Bank που ενισχύθηκε 2,55% στα 1,388 ευρώ, 4,17 εκατ. τμχ στην Πειραιώς που ανέβηκε 3,04% στα 2,236 ευρώ, 1,75 εκατ. τμχ στην Εθνική που με 2,16% ενισχύθηκε στα 4,776 και 5,28 εκατ. στην Euroibank που αντέδρασε 5,16% στα 1,375 ευρώ. Προφανώς δεν αγοράζουμε… εγώ και εσείς, αλλά μεγάλα παιδιά με χοντρά πορτοφόλια. Σημαντικό μερίδιο εντολών/εισροών γίνεται από τη Morgan Stanley, που θυμίζω πως προ 2 εβδομάδων είχε βγει πολύ bullish για τον κλάδο.

*ΜΟΤΟδυναμική, συνεχίζει με evo ταχύτητες, στα 3,04 ευρώ με 9,75% και αποτίμηση 88,92 εκατ. Όμως ο άσπονδος του Πάρη Κυριακόπουλου και μέρισμα διανέμει στους μετόχους/επενδυτές και σε placement προχωρά κάθε 3-4ετία. Καιρός να αποφασίσει να μοιράσει μέρισμα και ο φιλόδοξος Πάρης.

*Mevaco: για τους “ιχνευτές” ευκαιριών τα νέα υψηλά 52 εβδομάδων (3,18 ευρώ) παραπέμπουν σε ενδεχόμενο ενδιαφέρον μεγαλύτερου παίκτη του κλάδου.

*Για Intralot, η DeA κινδυνεύει να… υπερεκτεθεί. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς όμως, οφείλει να παρουσιάζει έγκαιρα (και αρκετά πριν αναφερθούν άλλοι) για το τι μέλλει γενέσθαι.

*Και κλείνω, με μία σύντομη ματιά στα κρατικά ομόλογα και τα ασφάλιστρα κινδύνου, καθώς η συγκεκριμένη αγορά λειτουργεί σαν προπομπός. Στα 4,266% το Ελληνικό 10ετές, έναντι 4,276% του αντίστοιχου Ιταλικού. Θυμίζω, τρίτη σερί μέρα το GR10Y “τιμολογείται” καλύτερα από το IT10Y. Στο 0,92% το premium των GR CDS έναντι 0,90% των IT CDS. Θυμίζω, η Ιταλία έχει την επενδυτική βαθμίδα. Η Ελλάδα προεξοφλείται, πως θα την αποκτήσει μέσα στο 2023. Και για το συγκεκριμένο η Societe Generale επιμένει να την “βλέπει” ακόμη και στο πρώτο 6μηνο. Θυμίζω: στις 10 Μαρτίου βαθμολογεί η DBRS (BB High), στις 17 η Moody’s (Βα3), στις 21 Απριλίου η Standard & Poor’s και στις 9 Ιουνίου η Fitch (για δεύτερη φορά). Θυμίζω, η Fitch ήταν ο (αμερικανικός) οίκος, που προχώρησε στην αναβάθμιση-έκπληξη (27/1) σε απόσταση μόλις μίας κλίμακας από την Επενδυτική Βαθμίδα. Δηλαδή, αυτή την περίοδο αγοράζουν ξένα σπίτια που προβλέπουν σταθερή κυβέρνηση- από την δεύτερη κάλπη- (21ή28/5 ; ) και λίγες ημέρες αργότερα (9/6) το Ο.Κ της Fitch; Πως σας φαίνεται;           

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask