Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Ευπαθή ομάδα 18-59 ετών: Μετά τις 20 Απρίλιου ανοίγει η πλατφόρμα για...

Ευπαθή ομάδα 18-59 ετών: Μετά τις 20 Απρίλιου ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού

Η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών ραντεβού για τον εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας 18-59 ετών, που ανήκουν στην ομάδα αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσηση από COVID-19, θα ανοίξει το τελευταίο δεκαήμερο του Απρίλιου. Αυτό ανακοίνωσε ο ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας  Μάριος Θεμιστοκλέους σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Καθημερινή.

Στην ομάδα αυτή ανήκουν τα άτομα που πάσχουν από νοσήματα, όπως:

-νοσογόνος παχυσαρκία

-σακχαρώδη διαβήτη

-ασθενείς με ιστορικό καρκίνου

-ηπιότερη ανοσοκαταστολή

-χρόνια νεφρική νόσος

-αιμοσφαιρινοπάθειες

-φροντιστές ανοσοκατεσταλμένων ατόμων κλπ.

Σημειώνεται ότι ο εμβολιασμός αυτής της κατηγορίας των ασθενών θα γίνει με ηλικιακή προτεραιότητα σε  αντίθεση με τα άτομα που πάσχουν από νοσήματα πολύ αυξημένου κινδύνου, όπου ο εμβολιασμός πραγματοποιείται ανεξαρτήτως ηλικίας.

Οι αρχές έθεσαν εξαρχής ως άμεση προτεραιότητα τον εμβολιασμό όλων των ατόμων άνω των 60 ετών (που το επιθυμούν), καθώς η ηλικία αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα παράγοντα κινδύνου για βαριά νόηση, νοσηλεία σε ΜΕΘ και θάνατο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 90% των θανάτων και σχεδόν το 80% των εισαγωγών σε μονάδες εντατικής θεραπείας, αφορούν ασθενείς ηλικίας 60 ετών και άνω.

Έχουμε τα πρώτα οφέλη από τον εμβολιασμό

Ο  κ. Θεμιστοκλέους, είπε μεταξύ άλλων, ότι τεκμηριώνεται πόσο αποτελεσματικός είναι ο εμβολιασμός και πως πράγματι το εμβόλιο είναι το κύριο μέσο εξόδου από την κρίση.

Στην ηλικιακή ομάδα 80-84 ετών, έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση το 50% των συμπολιτών μας, ενώ το άλλο 50% παραμένει ανεμβολίαστο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία σε αυτή την ηλικιακή ομάδα έχουν καταγραφεί συνολικά 6.351 κρούσματα covid-19 από την 1η Ιανουαρίου του 2021 μέχρι σήμερα. Τα 5.027 από αυτά δεν είχαν εμβολιαστεί, ενώ 1.324 κρούσματα είχαν εμβολιαστεί αλλά δεν είχαν προλάβει να κάνουν τη δεύτερη δόση.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα καταγράφηκαν 1.039 θάνατοι από Covid-19 , εκ των οποίων οι 925 (πάνω από το 90%) αφορούσε ανθρώπους που δεν είχαν εμβολιαστεί!

Από τους 114 θανάτους σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, οι 86 είχαν κάνει μόνο την πρώτη δόση και 28 είχαν κάνει και τις δύο δόσεις. Θυμίζουμε ότι πλήρης ανοσία από τον εμβολιασμό επέρχεται σε 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση.

Ρ. Μελά

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ