Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑΝίκος Μηλαπίδης: Πρόσκληση σε ιατρούς να ενταχθούν στο Ειδικό Σώμα ιατρών των...

Νίκος Μηλαπίδης: Πρόσκληση σε ιατρούς να ενταχθούν στο Ειδικό Σώμα ιατρών των ΚΕΠΑ 

Για την προσπάθεια αναβάθμισης των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), με στόχο τη μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών, αλλά και για τη νέα πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας, μίλησε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκος Μηλαπίδης, στο talk radio 98,9.

   Ειδικότερα, σχετικά με τα ΚΕΠΑ, ο κ. Μηλαπίδης σημείωσε τα εξής: «Αυτή τη στιγμή, τα ΚΕΠΑ καλούνται να εξυπηρετήσουν περίπου 160.000 αιτήματα συμπολιτών μας ετησίως. Λόγω έλλειψης προσωπικού, δηλαδή λόγω έλλειψης γιατρών, οι συνεδριάσεις έχουν μεγάλη καθυστέρηση, είτε στα ΚΕΠΑ, είτε στις κατ’ οίκον αξιολογήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε δύο υπουργικές αποφάσεις που δίνουν τη δυνατότητα ενίσχυσης του Ειδικού Σώματος ιατρών των ΚΕΠΑ. Τώρα υπηρετούν περίπου 500 γιατροί και σύντομα αναμένεται προκήρυξη με νέες ειδικότητες, με στόχο να φτάσουμε τους 1.200 ιατρούς, που μπορεί να προέρχονται, εκτός από το Δημόσιο, και από τον ιδιωτικό τομέα, προσφέροντάς τους αυξημένες οικονομικές απολαβές κατά 50%».

   Όπως τόνισε ο γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, «το κίνητρο δεν θα πρέπει να είναι αποκλειστικά οικονομικό, αλλά αυτό της προσφοράς, που βρίσκεται στο DNA των ιατρών που ασκούν λειτούργημα, ειδικά σε περιπτώσεις πιστοποίησης αναπηρίας, καθώς αφορά ένα ευάλωτο τμήμα της κοινωνίας. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή εξυπηρέτηση κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

   «Στόχος είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πιστοποίησης, να μειωθούν στο ελάχιστο οι χρόνοι ανταπόκρισης και να δημιουργηθεί μία ψηφιακή πλατφόρμα για τα ραντεβού, βάζοντας τέλος στις χειροκίνητες διαδικασίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

   Για το επίδομα μητρότητας, ο κ. Μηλαπίδης υπογράμμισε: «Για μέχρι εννέα μήνες, μπορεί μία γυναίκα από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023, αν έχει γεννήσει ή αν έχει υιοθετήσει παιδί, να απολαύσει του επιδόματος μητρότητας στο πλαίσιο της ενίσχυσης του θεσμού της οικογένειας, αλλά και της ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Η άδεια αυτή είναι μεταβιβάσιμη κατά επτά μήνες στον πατέρα. ‘Αρα, είτε θα την πάρει ο ένας γονέας, είτε ο άλλος, με αντίστοιχη πρόβλεψη και για τα ομόφυλα ζευγάρια, με στόχο ένας γονιός να είναι στο σπίτι με το παιδί τους πρώτους μήνες της ζωής του. Η σχετική ασφαλιστική διάταξη πέρασε με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο, έχει αναπτυχθεί η διαλειτουργικότητα μεταξύ του ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και, πολύ σύντομα, πριν από το Πάσχα, ευελπιστούμε να είναι έτοιμη η πλατφόρμα, στην οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να κάνουν την αίτησή τους».

   Αναφορικά με την πληρωμή του επιδόματος μητρότητας, ο κ. Μηλαπίδης τόνισε ότι η διαδικασία είναι ηλεκτρονική και, με την υποβολή των δικαιολογητικών, το σύστημα ενημερώνει τον δικαιούχο, δίνοντας του 830 ευρώ, που είναι ο κατώτατος μισθός. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ