Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΕΚΤΕΡ: Το ράλι στο χρηματιστήριο και το αθόρυβο χτίσιμο έργων

ΕΚΤΕΡ: Το ράλι στο χρηματιστήριο και το αθόρυβο χτίσιμο έργων

Ανήκει στον ευρύτερο κλάδο των κατασκευών και των υποδομών που βρίσκεται στην κορυφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος, ενώ με συνετό και προσεκτικό management, καταφέρνει να έχει περιορισμένα ανοίγματα, χτυπώντας έργα στα μέτρα της, που μπορεί να διεκπεραιώσει. Ο λόγος για την εταιρεία ΕΚΤΕΡ, την πιο «μαζεμένη» και χαμηλών τόνων εισηγμένη κατασκευαστική εταιρεία (έκτης εργοληπτικής τάξης), η οποία έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου τα προηγούμενα χρόνια, ενώ πλέον φαίνεται πως βαδίζει σε αναπτυξιακή τροχιά, όπως όλος ο κλάδος.

Δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή της ΕΚΤΕΡ καταγράφει ράλι +159% φέτος, κλείνοντας την περασμένη Παρασκευή στα 3,99 ευρώ, ενώ πρόσφατα, στις 6 Δεκεμβρίου, βρέθηκε στα 4,11 ευρώ, επίπεδα που είχε από τον Απρίλιο του 2001, που σημαίνει ότι βρέθηκε σε υψηλό 22,5 ετών! Αξίζει να σημειωθεί πως έβγαλε το μήνα Οκτώβριο στην κορυφή των αποδόσεων όλου του Χ.Α. με άνοδο 26,20%, το Νοέμβριο έκλεισε με άνοδο 23,50%, επίσης μέσα στις κορυφαίες σε απόδοση μετοχές, ενώ τον Δεκέμβριο ενισχύεται σε ποσοστό 11,76%.

Οι εξελίξεις για την κατασκευαστική εταιρεία είναι καλές, όπως και για τις περισσότερες αυτού του κλάδου, όπως και του τομέα ενέργειας και υποδομών. Τα έργα είναι πολλά, υπάρχει χώρος για όλους, ενώ μάλιστα δεν αρκούν οι εργολάβοι, τα μηχανήματα, αλλά κυρίως οι εργαζόμενοι.

Όπως προαναφέρθηκε, η ΕΚΤΕΡ αναλαμβάνει έργα που μπορεί να διεκπεραιώσει και δεν μπαίνει σε… φαραωνικούς διαγωνισμούς που υπόσχονται τεράστια κέρδη, αλλά διέπονται και από πολλές και δύσκολες προκλήσεις. Μέσα στις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, η εταιρεία έχει ανακοινώσει την ανάληψη δύο νέων έργων, που πλέον ανέβασαν το ανεκτέλεστο στα 120 εκατ. ευρώ.

Στις 28 Νοεμβρίου υπέγραψε με το Δήμο Κορινθίων, σύμβαση έργου σχετικά με την κατασκευή του έργου «Ανέγερση Μουσικού Σχολείου Κορίνθου», με συμβατική αμοιβή 7,55 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α. 24%), ενώ η συνολική προθεσμία για την περαίωση του αντικειμένου της σύμβασης ορίστηκε στους είκοσι τέσσερεις μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Επίσης, στις 30 Νοεμβρίου ανέλαβε την κατασκευή του έργου «Επέκταση Κτιριακών Εγκαταστάσεων του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών με το ΕΚΕΦΕ / Δημόκριτος, με συμβατική αμοιβή 6,02 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α. 24%), ενώ η προθεσμία για την ολοκλήρωση του έργου είναι 23 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Με αυτό το έργο, το ανεκτέλεστο της εταιρείας έφτασε στα 120 εκατ. ευρώ.

Εισαγωγή στο Γενικό Δείκτη

Η μετοχή της ΕΚΤΕΡ, μαζί με αυτήν της AustrianCard (πρώην Inform Λύκος) από τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου συμμετέχουν στη διαμόρφωση της τιμής του Γενικού Δείκτη, με συντελεστές στάθμισης 67% για την ΕΚΤΕΡ και 23% για την AustrianCard.

Τα αποτελέσματα εξαμήνου

Ο κύκλος στο α’ εξάμηνο του 2023 ανήλθε στα 35,9 εκατ. ευρώ έναντι 6,88 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022, ενώ τα αποτελέσματα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 6,95 εκατ. ευρώ από 508.000 ευρώ το 2022. Η αλματώδης αύξηση του κύκλου εργασιών, σύμφωνα με την εταιρεία, οφείλεται στην εξέλιξη ή στην ολοκλήρωση κατασκευαστικών συμβολαίων, των οποίων οι προθεσμίες αποπεράτωσης δεν ξεπερνούν το χρονικό διάστημα του ενός έτους. Πέραν των κατασκευαστικών συμβολαίων που υπεγράφησαν την προηγούμενη χρήση, η εταιρεία ανέλαβε νέα κατασκευαστικά συμβόλαια σημαντικού προϋπολογισμού, τα οποία επηρεάζουν θετικά τον κύκλο εργασιών.

Το ιστορικό της εταιρείας

Η εταιρεία ΕΚΤΕΡ είναι από τις ελάχιστες που διασώθηκαν από τον κλάδο στις τεκτονικές αλλαγές και μεταλλάξεις του χώρου την τελευταία 20ετία, που συμπαρέσυραν κατασκευαστικούς κολοσσούς και πάλαι ποτέ κραταιούς ομίλους. Θεωρείται η πιο νοικοκυρεμένη από τις μικρές κατασκευαστικές εταιρείες, με σχεδόν ανύπαρκτο δανεισμό και γενικώς προσεκτικό και συγκρατημένο management χωρίς υπερβολικά και «τυφλά» ανοίγματα.

Δεν επιδόθηκε στο κυνήγι δημοσίων έργων όπως άλλοι κατασκευαστικοί όμιλοι, αλλά επικεντρώθηκε σε έργα ΣΔΙΤ και συνεργασίες με ιδιώτες, ενώ τα τελευταία χρόνια έκανε άνοιγμα στα τουριστικά projects.

Η εταιρεία ΕΚΤΕΡ ιδρύθηκε ως προσωπική εταιρεία το 1959, το 1962 έγινε εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ), ενώ το 1973 μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρεία. Το κατώφλι του ελληνικού χρηματιστηρίου το πέρασε στις 23 Νοεμβρίου του 1994, ενώ ένα χρόνο μετά, το 1995 απέκτησε πτυχίο 6ης Τάξης. Έχει υλοποιήσει έργα υποδομών, (δρόμους, γέφυρες κ.λπ.), νοσοκομεία, κτήρια αεροδρομίων, μουσεία, ανακαινίσεις, ξενοδοχεία κ.α.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ