Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΕ: Η οικονομική πολιτική πρέπει να παραμείνει υποστηρικτική τόσο το 2021 όσο...

ΕΕ: Η οικονομική πολιτική πρέπει να παραμείνει υποστηρικτική τόσο το 2021 όσο και το 2022

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα το εαρινό πακέτο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, που επικεντρώνεται στην παροχή δημοσιονομικής καθοδήγησης στα κράτη μέλη καθώς συνεχίζουν τη διαδικασία να ανοίξουν σταδιακά τις οικονομίες τους.

«Αυτή η καθοδήγηση στοχεύει να βοηθήσει τα κράτη μέλη να ενισχύσουν την οικονομική τους ανάκαμψη, κάνοντας την καλύτερη δυνατή χρήση του μέσου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης (RRF), το βασικό όργανο του Ταμείου Ανάκαμψης (NextGenerationEU), ύψους 750 δισεκ. ευρώ», τονίζει η Επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά τη γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η Επιτροπή τονίζει ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζεται το 2022 και αναμένεται να απενεργοποιηθεί από το 2023. «Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να παραμείνει υποστηρικτική το 2021 και το 2022. Τα κράτη μέλη πρέπει να αποφύγουν την πρόωρη άρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας και να αξιοποιήσουν πλήρως τη χρηματοδότηση του RRF», συνιστά η Επιτροπή. Σημειώνει, δε, ότι η ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής το Μάρτιο του 2020, επέτρεψε στα κράτη μέλη να αντιδράσουν γρήγορα και να λάβουν επείγοντα μέτρα για τον μετριασμό των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ