Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΕγγύτερα πλέον η επενδυτική βαθμίδα

Εγγύτερα πλέον η επενδυτική βαθμίδα

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η αντίδραση που θα έχουν όλα τα επενδυτικά assets της χώρας, ομόλογα αλλά και μετοχές στο χρηματιστήριο, ύστερα από τον εκλογικό θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη στις χθεσινές εθνικές εκλογές. Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που σε καμιά περίπτωση δεν ήταν προεξοφλημένο, άρα, ενδέχεται να πυροδοτήσει ένα νέο κύκλο ανόδου στο χρηματιστήριο, ενώ και στα ομόλογα αναμένεται περαιτέρω πτώση των αποδόσεων, η οποία αντανακλά τη μείωση του συστημικού κινδύνου.

Μένει να δούμε ποια θα είναι η ένταση της ανόδου σήμερα στο ταμπλό του χρηματιστηρίου, όπου ίσως υπάρξει μεγάλο ξέσπασμα, με αύξηση όγκων, τζίρων και πονταρισμάτων, από επενδυτές που πλέον θα είναι… λυμένοι, χωρίς το φόβο εκλογικού και πολιτικού ρίσκου, ή το φόβο ακυβερνησίας.

Η αγορά αναμένεται να επιδοκιμάσει τη συνέχιση των φιλοεπενδυτικών πολιτικών, των πολιτικών υπέρ των επιχειρήσεων, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της μείωσης της φορολογίας και της προαγωγής της οικονομικής πολιτικής που έχει φέρει τη μεγάλη δημοσιονομική βελτίωση της τελευταίας 4ετίας.

Πλέον, η αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές θεωρείται εξασφαλισμένη, συνθήκη που με τη σειρά της ενδέχεται να επισπεύσει την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας. Κάθε ημέρα πλέον είναι κέρδος, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η επίσπευση των επόμενων εκλογών από τις 2 Ιουλίου στις 25 Ιουνίου.

Κυρίως, μετά τη συντριπτική και πέρα από κάθε προσδοκία επικράτηση της παράταξης που ηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σύντομα, ίσως και πιο σύντομα απ’ ό,τι θα αναμένονταν αν το αποτέλεσμα ήταν λιγότερο ξεκάθαρο προς τη διαμόρφωση κυβέρνησης αυτοδυναμίας.

Μια ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδα, θα αναβαθμίζει αμέσως όλα τα assets της χώρας, εντός και εκτός χρηματιστηρίου και θα βάλει την Ελλάδα ξανά στη μεγάλη κατηγορία των επενδυτικών κεφαλαίων.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ