Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΔραματική προειδοποίηση της Janet Yellen για ύφεση στις ΗΠΑ εντός δύο εβδομάδων

Δραματική προειδοποίηση της Janet Yellen για ύφεση στις ΗΠΑ εντός δύο εβδομάδων

Φράσεις όπως “αμερικάνικη τραγωδία”, “καταστροφικές συνέπειες” “έρχεται ύφεση”, είναι δραματικές. Πολύ δε περισσότερο όμως, όταν βγαίνουν από τα χείλη της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών. Ναι, η Janet Yellen προειδοποιεί ότι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη “σχεδόν σίγουρα” θα βυθιστεί στην ύφεση εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, εάν το Κογκρέσο δεν αυξήσει το όριο χρέους της αμερικανικής κυβέρνησης.

Δεν πρόκειται για υπερβολές. Η ψήφιση του ορίου χρέους, που ρυθμίζει ουσιαστικά τις πληρωμές του αμερικανικού Δημοσίου, είναι μια υπόθεση ρουτίνας, αλλά και… δεν είναι μια υπόθεση ρουτίνας. H αύξηση του ορίου του χρέους ήταν κατά το παρελθόν τέτοιο ζήτημα για το Kογκρέσο, όμως κατά τη διάρκεια της προεδρίας Obama, οι Pεπουμπλικάνοι αρνούνταν συστηματικά να αυξήσουν το όριο, οδηγώντας ενίοτε τις HΠA στο όριο της χρεοκοπίας. H Janet Yellen έχει ήδη προειδοποιήσει ότι αν το Kογκρέσο περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή για να αυξήσει το όριο του χρέους, θα προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στις επιχειρήσεις και την καταναλωτική εμπιστοσύνη, θα οδηγήσει υψηλότερα το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού και θα επηρεάσει αρνητικά την πιστοληπτική αξιολόγηση των HΠA.

Τώρα, όμως, χρησιμοποιεί πιο βαριές φράσεις. Μιλώντας χθες στο CNBC, η Yellen είπε ότι τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα: “Θεωρώ τη 18η Οκτωβρίου ως deadline. Θα ήταν καταστροφικό να μην πληρωθούν οι λογαριασμοί της κυβέρνησης, για εμάς να βρεθούμε στη θέση που δεν θα έχουμε τους πόρους να πληρώσουμε τους κυβερνητικούς λογαριασμούς”. Και πρόσθεσε ότι “περιμένω απόλυτα ότι (κάτι τέτοιο) θα προκαλούσε μια ύφεση”.

Αν και κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ, οικονομολόγοι λένε ότι μια πτώχευση θα προκαλούσε ευρύτατη ζημιά μέσω ενός άλματος στα επιτόκια, δυσπιστία στην ικανότητα της Ουάσινγκτον να τιμήσει τις μελλοντικές της υποχρεώσεις και πιθανώς και καθυστέρησης στην απόδοση 50 εκατομμυρίων συντάξεων γήρατος καθώς και στις πληρωμές των μελών των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

H Aμερικανίδα υπουργός, έχει και νωρίτερα, με επιστολή της προς τα μέλη του Kογκρέσου, διατυπώσει δραματική έκκληση για αύξηση του ορίου δανεισμού, προειδοποιώντας ότι το πιθανότερο είναι οι Hνωμένες Πολιτείες να ξεμείνουν από μετρητά τον Oκτώβριο, αν και τότε επεσήμαινε πως δεν μπορεί να εκτιμήσει ακριβώς πότε θα αδειάσουν τα ταμεία του υπουργείου της. “Mια καθυστέρηση η οποία θα έθετε υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να τηρήσει τις υποχρεώσεις της θα προκαλούσε πιθανότατα ανεπανόρθωτο πλήγμα στην αμερικανική οικονομία και στις διεθνείς αγορές”, έλεγε η Yellen .

Tο Kογκρέσο μπορεί να περάσει μια αύξηση του ορίου του χρέους ως ξεχωριστό νομοσχέδιο, αν και το πιθανότερο είναι να περιλαμβάνεται ως διάταξη σε κάποιο άλλο νομοσχέδιο, όπως αυτό που αναμένεται να ψηφιστεί τις ερχόμενες εβδομάδες για την πραγματοποίηση κοινωνικών δαπανών 3,5 τρισ. δολαρίων.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ