don't even ask

don't even ask

spot_img

Διόρθωση με “βουτιά” TESLA, τα “πολεμικά” ανακοινωθέντα της ΕΚΤ, τα μπόνους του CVC Capital, ξεπούλησε ο Μάριος, ο Ευάγγελος αγοράζει και θεαματική άνοδος για Cenergy Holdings

*Διόρθωση στην Wall Street, “βουτιά” για την μετοχή της TESLA. H αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 2,51 δισ.$, μειωμένα κατά 24% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Ο Elon Musk επανέλαβε πως θα συνεχίσει τις μειώσεις των τιμών. Σε “ελεύθερη πτώση” 22% η μετοχή της Bed Bath & Beyond.

*Για όσους καθεύδουν σχετικά με τις σχέσεις Ευρώπης-ΗΠΑ, ας ρίξουν μια ματιά στα “πολεμικά” ανακοινωθέντα της ΕΚΤ για την υποχρέωση μεταφοράς 1,3 τρισ$ από αμερικανικές τράπεζες (με έδρα το Λονδίνο) στην Φρανκφούρτη.

*Σημειώναμε χθες– και με την… βούλα του ΔΝΤ- ποιος είναι ο μεγάλος χαμένος των κυρώσεων ΗΠΑ-Ευρώπης κατά της Ρωσίας. Είναι και το αντιπληθωριστικό IRA της κυβέρνησης Biden που πλήττει την ευρωπαϊκή οικονομία. Αυτά για την ώρα, απλά για υπενθύμιση…

*Χοντραίνει η κατάσταση στην Γαλλία: διαδηλωτές εισέβαλαν στα γραφεία του χρηματιστηρίου Euronext- στην La Defence- καθώς οι αντιδράσεις για τις μεταρρυθμίσεις Macron συνεχίζονται και μετά τη μετατροπή τους σε νόμο του κράτους.

*Διόρθωση στα ευρωπαϊκά με βαρίδι-εχθές Πέμπτη- κυρίως στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ισχυρές πιέσεις σε Renault, σημαντικές απώλειες για Volvo. Κατά τ’ άλλα επιμένουν οι hawkish της Φρανκφούρτης για ακόμη ακριβότερα κόστη χρήματος. Στις 4 Μαΐου το δ.σ της ΕΚΤ, θα αποφασισθεί νέα αύξηση κατά 25 ή 50 μ.β όπως “βολεύει” το Βερολίνο. Παρεμπιπτόντως είναι κάθετα αντίθετο στην προωθούμενη πρωτοβουλία των Βρυξελλών για ενιαίο σχέδιο διάσωσης των μικρών τραπεζών. Είναι οι Sparkassen και το όχι και τόσο διαφανές περιβάλλον λειτουργίας του- για 10ετίες- που το Βερολίνο δεν θέλει την “κεντρική” εποπτεία τους.

*Σήμερα η βαθμολόγηση της Standard & Poor’s. Ακόμη και “σιγή ασυρμάτου” να σημάνει ο αμερικανικός οίκος η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι μονόδρομος. Πρακτικά το investment grade σημαίνει διεύρυνση της επενδυτικής βάσης με συνακόλουθη αποκλιμάκωση του κόστους χρηματοδότησης τόσο του ελληνικού Δημοσίου (κρατικού χρέους), όσο και των επιχειρήσεων. Η είσοδος- οψέποτε έρθει- στο club των “ομολόγων επένδυσης” θα οδηγήσει στην αναβάθμιση και του αξιόχρεου των τραπεζών. Δηλαδή θα μπορεί να δανείζεται με πιο χαμηλά επιτόκια (κόστος) από την διατραπεζική αγορά και με εγγύηση ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, που θα “τιμολογούνται” στην πραγματική τους αξία. Αυτό με την σειρά του θα καταστήσει φθηνότερο τον δανεισμό για τις τράπεζες, άρα και δυνατότητα φθηνότερου δανεισμού σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Με την επενδυτική βαθμίδα τα ελληνικά ομόλογα καθίστανται επιλέξιμα χρεόγραφα για επενδύσεις από μεγάλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, μακροχρόνιους επενδυτές και συντηρητικά (και ασφαλιστικά ταμεία) αυξάνοντας σημαντικά την ρευστότητα στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά. Για το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως εχέγγυα έναντι δανεισμού, επίσης δύνανται (κρατικά και εταιρικά ομόλογα) να είναι επιλέξιμα από την ΕΚΤ σε προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, χωρίς να απαιτείται ειδική εξαίρεση (όπως ισχύει σήμερα).

*Ολίγον από πολιτικό-εκλογικά: Τσίπρας: μόνο ως πρώτο κόμμα μπορούμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση. Μέτρησα πόσους “αδειάζει” από το ίδιο του το κόμμα, πρόχειρα αναφέρω Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιάννη Δραγασάκη, με εννοείτε νομίζω.

*Τα θεαματικά κέρδη της (σουηδικών συμφερόντων) Intrum εξηγούν το “ράλι” στους ειδικού σκοπού τίτλους των mezzanines. Σύμπαν το “καρέ” με τις μεγαλύτερες αποδόσεις στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Εχθές ήταν η σειρά των SunriseMezz, CairoMezz χωρίς να υστερήσουν τα άλλα δύο. Πρακτικά η πρωταθλήτρια των πλειστηριασμών (Intrum Hellas) υπερδιπλασίασε τα κέρδη της. Στα 84,452 εκατ. από 39,438 εκατ. (2021) τα καθαρά κέρδη της.

*Δέσποινα Ηλιοπούλου, η πραγματικά μεγάλη κερδισμένη του αντάρτικου της SeaJets κατά της Πειραιώς. Είμαι περίεργος να έβλεπα έναν ισολογισμό της Ratio Holdings.

*Συνεχίστηκε η θεαματική άνοδος για την μετοχή της Cenergy Holdings, σε νέα ιστορικά υψηλά. Δεν μπόρεσα να επιβεβαιώσω πληροφορία που ήθελε τον Μιχάλη Στασινόπουλο να έχει συναντηθεί με τον Στέλιο Παπαδόπουλο. Το ψάχνω ωστόσο, γιατί εάν ευσταθεί εξηγούνται αρκετά από την ομολογουμένως εντυπωσιακή πορεία της εισηγμένης. Άλλωστε, μια χαρά τα ανέλυε ο Απόστολος Σκουμπούρης για την προοπτική ένταξης στον δείκτη FTSELarge Cap.

*Άλλοι πωλούν, αλλά ο Ευάγγελος αγοράζει. Ανακοίνωση για αγορά 10.000 ίδιων μετοχών, στην τιμή (μεσοσταθμικά) των 27,3141 συνολικά 273.141 ευρώ. Αυτά είναι, όταν έχεις εμπιστοσύνη στο δημιούργημα σου το (υπό) στηρίζεις έμπρακτα.

*Είδα την έκθεση της Goldman Sachs για Helleniq Energy-sell και Motor Oil-Out of List. ΟΚ, μάλλον θα έχουν μεγάλο “ανοιχτό” short, δεν εξηγείται αλλιώς. Τελικά, με αυτά και με εκείνα η Goldman Sachs έχει καταντήσει…αντιδείκτης.

*Συνεχίζονται τα μπόνους που λαμβάνει το CVC Capital από την Εθνική Ασφαλιστική. Πρόγραμμα διάθεσης δικαιωμάτων προαίρεσης απόκτησης μετοχών θέσπισε η ασφαλιστική για τα στελέχη και το προσωπικό της. Stock options έως το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Θυμίζω πως, από τα πρώτα μέτρα που προχώρησε το fund-όταν απέκτησε την Εθνική Ασφαλιστική- ήταν η διανομή κερδών εις νέον και αποθεματικών 91,7 εκατ. ευρώ. Όλα έχουν την εξήγηση τους, όπως και η πιεστικότατη παρέμβαση των Βρυξελλών να πουληθεί η μεγαλύτερη ελληνική ασφαλιστική σε “ξένα χέρια”.

*Απέκτησε και το υπόλοιπο 19,5% της Sixt/Lion Rental η Μοτοδυναμική, έναντι 7,7 εκατ., δηλαδή σε equity value 39,5 εκατ. Θυμίζω ότι, η εισηγμένη είχε αποκτήσει το 80,5% το 2018 (μέσω αμκ 15 εκατ.). Μάλιστα οι τράπεζες (πιστώτριες προς τον Θεοχαράκη) είχαν προχωρήσει σε προκλητικά υψηλό “κούρεμα” που είχε συζητηθεί τότε. Μία από τις πολλές-σχεδόν- χαριστικές ρυθμίσεις των τραπεζιτών προς συγκεκριμένους επιχειρηματίες, συμφέροντα κ.λ.π Θα πει κάποιος τι τα “σκαλίζουμε”…σωστά, για λεφτά (κυρίως) των φορολογουμένων πρόκειται, δικά σας και δικά μου.

*Για τα SunriseMezz και GalaxyCosmosMezz σε νέα ιστορικά, έχω παραπέμψει πλειστάκις στις αναλύσεις του ΟΑΚ στο the-stock-partners.blogspot.com.

*Βιοκαρπέτ, στρώνουν τα χαλιά για τα αλουμίνια, μου είπε γνωστός από τους παλιούς του “κάγκελου”. Ψάχνοντας το, το αποκωδικοποίησα… στην Exalco αναφερόταν, το asset χάρη στο οποίο “αλλάζει πίστα” η Βιοκαρπέτ.

*Στα 81,2 εκατ. η αξία συναλλαγών στην χθεσινή συνεδρίαση. Τα 37 εκατ. σε μόλις 3 χαρτιά: MIG, Πειραιώς και ΟΤΕ. Άλλες 80.976.720 τμχ πραγματοποιήθηκαν χθες, θα πρέπει να ξεπούλησε το σύνολο της θέσης του ο Μάριος Ηλιόπουλος και το block. Για ακόμη μία-πολλοστή- συνεδρίαση με στοχευμένες εντολές πώλησης “καρφώνουν” τη μετοχή του ΟΤΕ. Κάποιος θέλει χαμηλά την τιμή της μετοχής. Κοινό μυστικό, πλέον, στην αγορά.

*Πέρασα μια βόλτα χθες από τον “Φάρο” του Νιάρχος. Εκδήλωση της ΑΜΒΥΞ για το promo της αποκλειστικής διανομής, εμπορίας και μάρκετινγκ των premium mixers Fever-Tree για την Ελλάδα. Πολύς κόσμος, από τα θέματα συζήτησης ο “πόλεμος” με την Coca Cola/3E. Για τα Three Cents, που πήρε η Coca Cola/3E μέσω της Ideal Holdings κάτι πήρε το αυτί μου σε ένα “πηγαδάκι”. Και κάτι brandες βότκα, σαμπάνιες σε παραδίπλα. Δεν είναι αμελητέος ο τζίρος, κάθε άλλο. Μόνο τα Bacardi έφερναν τζίρο 20 εκατ. Στην κόντρα έχει μπλεχτεί και η Αθηναϊκή Ζυθοποιϊα. 

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask