Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΓιατί δεν είναι λυμένο το θέμα με τα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας

Γιατί δεν είναι λυμένο το θέμα με τα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας

Το χθεσινό +30% στην χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου που επανέφερε την τιμή του πάνω από τα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα έσπασε την αυγουστιάτικη… ξεγνασιά και θύμισε σε όσους το είχαν ξεχάσει ότι τις τιμές της ενέργειας δεν πρέπει κανείς να τις παίρνει αφήφιστα. Είχε προηγηθεί άλλωστε το ράλι στην τιμή του πετρελαίου το οποίο και χθες κινήθηκε ανοδικά με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί πάνω από τα 87 δολάρια το βαρέλι.

Άρχισαν λοιπόν να μαζεύονται τα «σύννεφα» ενόψει του φετινού χειμώνα. Διότι ουδείς γνωρίζει που θα βρίσκεται η τιμή του φυσικού αερίου –κατά συνέπεια και του ηλεκτρικού ρεύματος- πόσο θα κοστίζει το πετρέλαιο (το οποίο θα καθορίσει και το κόστος της θέρμανσης για πάνω από 2 εκατομμύρια νοικοκυριά)αλλά και ποιες θα είναι οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν.

Ένα είναι βέβαιο. Ότι δεν υπάρχουν πλέον τα περιθώρια για μέτρα στήριξης αντίστοιχα με αυτά της περυσινής χρονιάς. Δύσκολα θα δούμε οριζόντια επιδότηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης (εκτός και αν υπάρξει και πάλι παρέμβαση από τα διυλιστήρια) και ακόμη πιο δύσκολα θα δούμε παράταση του μηχανισμού επιδοτήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος για όλα τα νοικοκυριά και μετά την 1/1/2024.

Συμπέρασμα; Το κοκτέιλ του φετινού χειμώνα θα είναι εκρηκτικό. Υψηλότατες τιμές στα τρόφιμα, αβεβαιότητα λόγω καιρικών συνθηκών, ανασφάλεια για τις τιμές της ενέργειας και ρεκόρ 20ετίας στο κόστος του χρήματος. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ