Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΈρχεται placement για το 10% της ElvalHalcor

Έρχεται placement για το 10% της ElvalHalcor

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σε placement για τη διάθεση έως και 10% των μετοχών της ElvalHalcor θα προχωρήσει αυτές τις ημέρες ο όμιλος Viohalco σύμφωνα με πληροφορίες του FinUpNews.gr. Στόχος είναι να αυξήσει τη διασπορά της μετοχής και να διεθνοποιήσει περαιτέρω το μετοχολόγιό της, άρα και το εν γένει εκτόπισμά της. Το placement ήταν να γίνει έως τέλη Μαρτίου, όμως δεν αποκλείεται τελικά να πραγματοποιηθεί τις πρώτες ημέρες του Απριλίου.

Στόχος είναι η αύξηση του free float της ElvalHalcor, που θα ανοίξει και το δρόμο για την εισαγωγή της μετοχής στον FTSE 25, άρα θα αυξήσει και την αγανγωρισιμότητα του ομίλου, ελκύοντας περαιτέρω επενδυτικά κεφάλαια. Άλλωστε, η συγκυρία κρίνεται ιδανική, όπως έδειξε η πρόσφατη εμπειρία από τις εμφατικές υπερκαλύψεις που πέτυχαν διαδοχικά αρχικά η ΔΕΗ (έξι φορές) και κατόπιν η Motor Oil (πέντε φορές).

Η ElvalHalcor αποτελεί το «διαμάντι» του ομίλου Viohalco, του μεγαλύτερου βιομηχανικού ομίλου της χώρας με τις δεκάδες θυγατρικές, τους χιλιάδες εργαζόμενους και τα 28 εργοστάσια σε Ελλάδα και Ευρώπη. Με αποτίμηση 885 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στη 18η θέση της κατάταξης στο Χ.Α., ξεπερνώντας πολλές εταιρείες του Large Cap όπως ΕΥΔΑΠ, Σαράντης, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Πειραιώς Financial, Aegean Airlines, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ και Fourlis.

Όμως, ο σκόπελος του περιορισμένου free float είναι μεγάλος καθώς ο όμιλος Viohalco ελέγχει περίπου 91,5% των μετοχών, οπότε στόχος είναι μέσω του placement να μειωθεί το ποσοστό της μητρικής. Χθες Τρίτη, η μετοχή της ElvalHalcor έκλεισε στα 2,36 ευρώ με άνοδο 5,36%, ενώ τη Δευτέρα είχε κάνει ράλι +10,34%.

Σύσσωμος ο όμιλος Viohalco βρίσκεται στις επάλξεις όλο το τελευταίο διάστημα, εν μέσω καλών αποτελεσμάτων, ανάληψης σημαντικότατων έργων διεθνώς και χρηματιστηριακής ανάτασης. Η μετοχή της Viohalco χθες έκανε ράλι σε ποσοστό +8,07% κλείνοντας στα 4,82 ευρώ που είναι νέα υψηλά 7ετίας, καθώς υψηλότερα είχε να βρεθεί από τις 20 Μαρτίου 2014.

Ακόμη καλύτερη «κούρσα» έχει κάνει η άλλη εισηγμένη θυγατρική του ομίλου η Cenergy Holdings, που χθες ενισχύθηκε κατά 9,66% με κλείσιμο στα 2,44 ευρώ, που επίσης είναι ιστορικά υψηλά από τότε που ενώθηκαν υπό κοινή μετοχική σκέπη οι Ελληνικά Καλώδια και Σωληνουργεία Κορίνθου. Ο τίτλος κερδίζει από την αρχή του χρόνου 41%. Η Cenergy Holdings αποτιμάται πλέον στα 464 εκατ. ευρώ και βρίσκεται στην 24η θέση της κατάταξης στο σύνολο του Χ.Α.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ