Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑΡεβυθούσα: Ο ρόλος της στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης

Ρεβυθούσα: Ο ρόλος της στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης

Στον σημαντικό ρόλο της Ρεβυθούσας για την ενεργειακή επάρκεια της ΝΑ Ευρώπης, αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Handelsblatt, στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας προσβλέπουν και μια σειρά άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, ακόμα και η Ουκρανία». Με τον τίτλο “Γιατί ένα νησάκι δίνει ελπίδα για ενεργειακή επάρκεια στην ΝΑ Ευρώπη», η γερμανική εφημερίδα υπογραμμίζει την σπουδαιότητα της Ρεβυθούσας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης.

Δημοσίευμα της Deutsche Welle αναφέρει ότι ο μοναδικός τερματικός σταθμός για υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ελλάδα επεκτείνεται σήμερα με ταχείς ρυθμούς. Όλο και περισσότερα τάνκερ προσεγγίζουν τη Ρεβυθούσα προκειμένου να παραλάβουν από εκεί το πολύτιμο φορτίο τους.

Η Handelsblatt σημειώνει: «Η Ρεβυθούσα, μια βραχονησίδα 180 στρεμμάτων δυτικά της Αθήνας, ήταν ακατοίκητη μέχρι τη δεκαετία του 1980. Οι Έλληνες θα το χρωστούν στη Ρεβυθούσα αν όλα πάνε καλά φέτος τον χειμώνα στο μέτωπο της διασφάλισης ενεργειακής επάρκειας.

Στις εγκαταστάσεις προσβλέπουν και μια σειρά άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, ακόμα και η Ουκρανία. Για το λόγο αυτό η διαχειρίστρια εταιρία ΔΕΣΦΑ επεκτείνει ήδη τις χωρητικότητες στην Ρεβυθούσα, ενώ την ίδια στιγμή ιδιώτες επενδυτές σχεδιάζουν νέους τερματικούς σταθμούς. Στόχος της Ελλάδας είναι να γίνει με αυτόν τον τρόπο ενεργειακός κόμβος στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο μεγαλύτερος προμηθευτής είναι σήμερα οι ΗΠΑ, ενώ ακολουθούν Αλγερία, Νιγηρία, Αίγυπτος, Ομάν και Ινδονησία. «Ο τερματικός σταθμός διαδραματίζει βασικό ρόλο στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ελλάδας», λέει ο εκπρόσωπος της εταιρίας ΔΕΣΦΑ Φερνάντο Καλλιγάς για να προσθέσει: «Eπιτρέπει τη διαφοροποίηση στην παροχή φυσικού αερίου, διασφαλίζει ευελιξία στο δίκτυο μεταφοράς και μας βοηθά να ανταποκρινόμαστε στη ζήτηση».

Ωστόσο οι εγκαταστάσεις στη Ρεβυθούσα έχουν φθάσει ήδη στα όριά τους. Για το λόγο αυτό η Ελλάδα δρομολογεί την κατασκευή νέων περαιτέρω πλωτών τερματικών σταθμών LNG.

Η ελληνοβουλγαρική κοινοπραξία Gastrade σχεδιάζει δύο από αυτούς τους τερματικούς σταθμούς κοντά στην Αλεξανδρούπολη, για την τροφοδοσία κυρίως βαλκανικών χωρών, αλλά και της Ουκρανίας. Η πρώτη μονάδα θα μπορούσε να συνδεθεί στο δίκτυο στα τέλη του 2023»

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ