Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSWITSIDE: Πρωτοπορία στην τεχνητή νοημοσύνη στη χώρα μας με μεγάλους πελάτες

WITSIDE: Πρωτοπορία στην τεχνητή νοημοσύνη στη χώρα μας με μεγάλους πελάτες

Σε μια συγκυρία που διεθνώς καταγράφεται… παράκρουση με την τεχνητή νοημοσύνη, οδηγώντας μετοχές εταιρειών – κολοσσών στη Wall Street σε ιστορικά υψηλά και σε αποτιμήσεις που ουδέποτε έχουν εμφανιστεί ξανά στις αγορές της υφηλίου από καταβολής των χρηματιστηρίου, μια ελληνική – σχετικά μικρή – εταιρεία, καταγράφει μια αξιοσημείωτη πορεία στο χώρο.

Ο λόγος για την εταιρεία Witside, την οποία ίδρυσε το 2010 ο Χρήστος Παπαδόπουλος (κεντρική φωτό) και σήμερα έχει φτάσει να απασχολεί 48 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 41 εξειδικευμένοι μηχανικοί και επιστήμονες της πληροφορικής, αποτελώντας μια startup στην τεχνητή νοημοσύνη, που όμως έχει δεκάδες έργα παραδώσει, έχοντας παράλληλα ένα πελατολόγιο από τους πλέον ισχυρούς ομίλους της χώρας, εισηγμένους και μη.

Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια χθεσινής παρουσίασης που έγινε στο χώρο της έκθεση τέχνης “I’mnotarobot” που οργανώνει από 2-11 Φεβρουαρίου στην Αθήνα ο κ. Παπαδόπουλος, το 2023 η Witside, ενίσχυσε το δυναμικό της κατά 20%, ενώ ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 27% φτάνοντας στα 4,05 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) να ανέρχονται στις 780 χιλ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 60% έναντι του 2022.

Για το 2024 εκτίμησε ότι θα ξεπεραστούν κατά πολύ τα 5 εκατ. ευρώ σε τζίρο, ενώ σημείωσε πως η εταιρεία έχει δραστηριότητα και στο εξωτερικό, με συμβόλαια στην Κύπρο, στη Μάλτα και στα δυτικά Βαλκάνια. Παράλληλα, η εταιρεία παραμένει με μηδενικό δανεισμό και με υψηλή ρευστότητα. Την περασμένη χρονιά, η Witside ενίσχυσε την πελατειακή της βάση και ολοκλήρωσε με επιτυχία σημαντικά έργα στις περιοχές του Business Intelligence, του Data Management και των Advanced Analytics, ενώ ιδιαίτερη ανάπτυξη γνώρισαν οι λύσεις που αξιοποιούν Big Data και ΑΙ.

Όπως τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, «ο προβληματισμός για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης έχει γενικευτεί, ενώ αυξάνονται οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι οργανισμοί που επενδύουν σε λύσεις ΑΙ για να βελτιώνουν διαδικασίες και αποτελέσματα». Παράλληλα εκτίμησε πως αυτή η τάση θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, με αυξημένους ρυθμούς μάλιστα, δεδομένου ότι η τεχνητή νοημοσύνη δίνει δυνατότητες και ξεκλειδώνει αξίες που η συμβατική γνώση και η συμβατική τεχνολογία δεν μπορεί να δώσει.

Στη διάρκεια της συνέντευξης, παρουσιάστηκαν ενδεικτικά έργα σε εταιρείες όπως οι Alpha Bank, ΔΕΗ, Motor Oil, Ελληνικά Γαλακτοκομεία και Κρι Κρι, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε έργα που αξιοποιούν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και σε λύσεις πρόβλεψης ζήτησης και αναπλήρωσης αποθεμάτων. Ξεχωριστό ενδιαφέρον, προκάλεσε το έργο AI-Patholab που αναλύει ιατρικές εικόνες για να εντοπίσει και να διαγνώσει περιπτώσεις καρκίνου στον προστάτη και το θυρεοειδή.

Η εταιρεία, ξεκίνησε το 2024 με σημαντικό αριθμό νέων συμβάσεων και στοχεύει να ενισχύσει το δυναμικό της και να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τη νέα χρονιά με την ενίσχυση της παρουσίας της στην Ελλάδα και την είσοδο σε νέες αγορές.

Πολύ δυνατό πελατολόγιο

Μεταξύ των μεγάλων πελατών της εταιρείας είναι όμιλοι όπως Motor Oil, Alpha Bank, ΔΕΔΔΗΕ, Σκλαβενίτης, ΕΥΔΑΠ, Ήρων, Πλαστικά Κρήτης, Παπαδοπούλου, Γαλαξίας, Αλουμύλ, Roussas, Quest Συμμετοχων, ΙΚΕΑ, Cosmote, Intralot, Παπουτσάνης, Pharmathen, Danaos, Μασούτης, SoftOne, Ασφάλειες Μινέττα κ.α.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ