Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSUnibios – Watera: Οι μονάδες αφαλάτωσης, το πράσινο άλμα και η «επιστροφή»

Unibios – Watera: Οι μονάδες αφαλάτωσης, το πράσινο άλμα και η «επιστροφή»

Έχοντας περάσει από μια υπερδεκαετή περίοδο τεράστιων δυσκολιών με ορατό το φάσμα του αδιεξόδου, η εταιρεία Unibios Συμμετοχών, αρχής γενομένης από τη χρήση του 2019, αλλά και σ’ αυτή του 2020 – που ήταν χρονιά πανδημίας – έδειξε ανθεκτικότητα και πλέον βλέπει το μέλλον από διαφορετική αφετηρία. Το 2019 ήταν το έτος που η εταιρεία επέστρεψε σε κέρδη ύστερα από μια μεγάλη περίοδο διαδοχικών ζημιογόνων χρήσεων, ενώ διατήρησε και το δύσκολο λόγω πανδημίας 2020 τη θετική τροχιά στα προ φόρων αποτελέσματα, μολονότι ο κύκλος εργασιών μειώθηκε.

Θυμίζουμε πως το 2019 η εταιρεία αύξησε τα ίδια κεφάλαιά της και περιόρισε τις τραπεζικές της υποχρεώσεις, ύστερα από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 3,7 εκατ. ευρώ που ολοκλήρωσε. Εκείνο το έτος επίσης ολοκληρώθηκε η οργανική αναδιάρθρωση, με διακοπή ζημιογόνων δραστηριοτήτων και ενίσχυση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας στον κλάδο επεξεργασίας νερού.

Έχοντας αλλάξει αυτή τη δεκαετία εντελώς το μείγμα των δραστηριοτήτων της, καθώς πλέον η κύρια πηγή εσόδων δεν είναι οι σκαλωσιές και οι άλλες παρεμφερείς δραστηριότητες αλλά ο κλάδος της επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης νερού μέσω της Watera International – τομέας με τεράστιες προοπτικές – η εταιρεία αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον.

Όπως τόνισε σε συνάντηση με δημοσιογράφους την Δευτέρα το βράδυ η διοίκηση της εταιρείας, «για δεύτερη συνεχή χρονιά ο όμιλος ήταν κερδοφόρος, μολονότι υπήρξε υστέρηση των διεθνών δραστηριοτήτων λόγω ανάσχεσης επενδύσεων και περιορισμού μετακινήσεων».

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ορφέας Μαυρίκιος, επισήμανε χαρακτηριστικά πως «είμαστε μια μικρή εταιρεία σε μια τεράστια αγορά διεθνώς. Στην Ελλάδα έχουμε τις περισσότερες εγκαταστάσεις αφαλάτωσης και επεξεργασίας νερού, ενώ είμαστε η μεγαλύτερη εταιρεία σ’ αυτόν τον τομέα».

Η εταιρεία απασχολεί συνολικά σε όλους τους τομείς περίπου 80 εργαζόμενους, ενώ πλέον εστιάσει σε δύο κύριους άξονες το στρατηγικό της σχεδιασμό για το 2020 αλλά και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

Πρώτον, στην ανάπτυξη και επέκταση δραστηριοτήτων στις εφαρμογές περιβαλλοντικών τεχνολογιών και λύσεων, όπου διαβλέπει πως οι ραγδαίες αλλαγές στο παγκόσμιο περιβάλλον, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για αναζήτηση νέων λύσεων και διαμορφώνουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες. Δεύτερον, στην αξιοποίηση των εγκαταστάσεων που διαθέτει στην Α’ ΒΙΠΕ Βόλου. Το ακίνητο αξιοποιείται μόνο μερικώς, οπότε επιβαρύνει τα οικονομικά αποτελέσματα

Οι μεγάλες προοπτικές του κλάδου διεθνώς

Δεδομένου ότι σχεδόν 1 στους 7 κατοίκους του πλανήτη δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ο τομέας της επεξεργασίας και της ανακύκλωσης του νερού, της αφαλάτωσης και όλων αυτών των διαδικασιών, έρχονται στο προσκήνιο με μεγάλη έμφαση σε όλο τον κόσμο. Ο συγκεκριμένος κλάδος θα γνωρίσει τεράστια ανάπτυξη παγκοσμίως τα επόμενα χρόνια, ενώ ήδη υπάρχει μια «επανάσταση» ολιστικής αλλαγής του επιχειρηματικού, οικονομικού και επενδυτικού συστήματος.

Σύμφωνα με έρευνες της ΠΑ.Κ.Ο.Ε (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών) και άλλων φορέων το ύψος των επενδύσεων αυτών για την επόμενη πενταετία θα πλησιάσει τα 180 δισ. δολάρια με τα 75 δισ. δολάρια να κατευθύνονται σε μονάδες αφαλάτωσης και φιλτραρίσµατος του νερού.

Μέσα σ’ αυτό το τοπίο, η Unibios μέσω της Watera International διεκδικεί και αναλαμβάνει σημαντικά έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχοντας αποκτήσει καλή εξειδίκευση. Οι κύριοι στόχοι της εταιρείας είναι να διευρύνει την παρουσία της στη διεθνή αγορά επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης νερού, καθώς και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται στην Ελλάδα λόγω των σημαντικών επενδύσεων που αναμένονται στις πράσινες υποδομές από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σημειώνεται πως η Unibios – Watera έχει ολοκληρώσει έργα επεξεργασίας νερού σε εκατοντάδες ξενοδοχεία της χώρας μας, θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, εταιρείες επεξεργασίας μετάλλων, παραγωγής τσιμέντου, γαλακτοβιομηχανίες, κονσερβοποιίες, δημοτικά δίκτυα, χημικές βιομηχανίες, φαρμακοβιομηχανίες, νοσοκομεία κ.α.

Οι επιδόσεις του 2020

Ο κύκλος εργασιών της Unibios το 2020 διαμορφώθηκε στα 7,29 εκατ. ευρώ έναντι 8,34 εκατ. ευρώ το 2019, μια μείωση που μεταφράζεται σε ποσοστό 12,5%. Το μεικτό κέρδος περιορίστηκε στα 2,7 εκατ. ευρώ έναντι 3,43 εκατ. ευρώ το 2019 (-21,4%), ενώ το περιθώριο του μεικτού κέρδους διαμορφώθηκε στο 37% έναντι 41,2% το 2019.

Τα κέρδη προ φόρων το 2020 έφτασαν στα 41,2 χιλ. ευρώ έναντι κερδών προ φόρων 304,6 εκατ. ευρώ, ενώ το EBITDA διαμορφώθηκε στα 809,8 χιλ. ευρώ, έναντι 1,14 εκατ. ευρώ το 2019, μια μείωση 29%. Σημειώνεται πως η χρήση του 2019 ήταν η καλύτερη της εταιρείας τουλάχιστον για την τελευταία 10ετία. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2016 ο κύκλος εργασιών ήταν μόλις 4,56 εκατ. ευρώ, το 2017 ανήλθε στα 5,43 εκατ. ευρώ, το 2018 στα 8,02 εκατ. ευρώ και το 2019 στα 8,34 εκατ. ευρώ. Το σύνολο του ενεργητικού το 2020 ήταν στα 23 εκατ. ευρώ, έναντι 21,7 εκατ. ευρώ το 2019, μια αύξηση 5,9%.

Θυμίζουμε πως το 2019 η εταιρεία αύξησε τα ίδια κεφάλαιά της και περιόρισε τις τραπεζικές της υποχρεώσεις, ύστερα από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 3,7 εκατ. ευρώ που ολοκλήρωσε. Εκείνο το έτος επίσης ολοκληρώθηκε η οργανική αναδιάρθρωση, με διακοπή ζημιογόνων δραστηριοτήτων και ενίσχυση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας στον κλάδο επεξεργασίας νερού.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ