Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSScope Ratings: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας

Scope Ratings: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας

Σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας αναβάθμισε το βραδύ της Παρασκευής (4/8) την ελληνική οικονομία ο γερμανικός οίκος Scope Ratings, αναγνωρίζοντας τα βελτιωμένα μακροοικονομικά στοιχεία της χώρας, συνδυαστικά με την πολιτική σταθερότητα.

Παρ’ ότι ο συγκεκριμένος οίκος δεν περιλαμβάνεται στους τέσσερις που αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (S&P, Moody’s, Fitch, DBRS), εντούτοις η κίνησή του θεωρείται προάγγελος αντίστοιχων κινήσεων από τους τέσσερις αναγνωρισμένους οίκους το προσεχές φθινόπωρο. Επίσης, η Scope Ratings δεν αποκλείεται σύντομα να λάβει και αυτή το… χρίσμα από την ΕΚΤ και να μπει στην ελίτ των οίκων αξιολόγησης, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη αξία στη χθεσινοβραδινή ετυμηγορία.

Οπως αναφέρει, η αναβάθμιση αντανακλά μεταξύ άλλων τη συνεχιζόμενη ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα, τόσο με τις κινήσεις της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων όσο και με την χαλάρωση των κριτηρίων για τα εχέγγυα, που έχει επιτραπεί να γίνονται αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα χωρίς να έχουν επενδυτική αξιολόγηση. 

Σύμφωνα με την έκθεση, τα μέτρα της κεντρικής τράπεζας, σε συνδυασμό με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και την πιθανότητα περαιτέρω μέτρων για το χρέος επιδεικνύουν μια πιο βιώσιμη ευρωπαϊκή στήριξη μετά τις πρόσφατες κρίσεις.   

Επίσης ο οίκος στέκεται στη σταθερή πτωτική τροχιά για το δημόσιο χρέος.

Υπενθυμίζεται ότι το Σεπτέμβριο, είναι προγραμματισμένες δύο αξιολογήσεις. Η πρώτη στις 8 Σεπτεμβρίου από την DBRS και η δεύτερη από τη Moody’s στις 15 του μήνα. Ο οίκος DBRS έχει κατατάξει την Ελλάδα στη βαθμίδα BB (High) ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική, αλλά με αξιολόγηση σταθερή, από τον περασμένο Μάρτιο. Από την άλλη, ο οίκος Moody’s μάλλον θα είναι και ο τελευταίος που θα δώσει ξανά την επενδυτική βαθμίδα, αφού έχει κατατάξει την Ελλάδα στη βαθμίδα Ba3, τρεις θέσεις κάτω από την επενδυτική. 

Επίσης, κρίσιμο θεωρείται σύμφωνα με τους αναλυτές η προγραμματισμένη αξιολόγηση της Standard & Poor’s για τις 20 Οκτωβρίου, ενώ η Fitch θα κάνει το δικό της ζύγισμα την 1η Δεκεμβρίου του ‘23.

Θυμίζουμε πως η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια έχει υποβαθμιστεί, πέφτοντας στη μικρή… λίμνη των παγκοσμίων επενδυτικών κεφαλαίων, οπότε μια αλλαγή και μια ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, θα «σφραγίσει» την επιστροφή της χώρας στη μεγάλη κατηγορία.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ