Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSH γενναία μερισματική πολιτική του ΟΠΑΠ και η ανθεκτικότητα στο ταμπλό

H γενναία μερισματική πολιτική του ΟΠΑΠ και η ανθεκτικότητα στο ταμπλό

Αξιοσημείωτη ήταν η ανθεκτικότητα της μετοχής του ΟΠΑΠ στη χθεσινή συνεδρίαση, όπου μολονότι ότι «έκοψε» μέρισμα 0,70 ευρώ ανά μετοχή, άρα εύλογα θα μπορούσε να υποχωρήσει, εντούτοις έκλεισε αμετάβλητος! Μια συμπεριφορά καθόλου συνηθισμένη, που ασφαλώς δείχνει το «μέταλλο» του ΟΠΑΠ, αλλά και επιβεβαιώνει παράλληλα το έντονα ανοδικό momentum της ελληνικής αγοράς.

Η μετοχή του ΟΠΑΠ χθες έφτασε στο ξεκίνημα της συνεδρίασης να υποχωρεί έως 3,63% όταν κατήλθε στα 15,42 ευρώ, όμως γρήγορα ανέκτησε δυνάμεις κλείνοντας στα 16 ευρώ, χωρίς μεταβολή! Το μέρισμα των 0,70 ευρώ αντιστοιχούσε σε μερισματική απόδοση 4,4%, άρα η μετοχή κάλλιστα χθες να μπορούσε να υποχωρήσει περί το 4%.

Μάλιστα, ο ΟΠΑΠ διακίνησε χθες τον κορυφαίο τζίρο στην αγορά με 19,13 εκατ. ευρώ, μέσω όγκου 1,2 εκατ. τεμαχίων, που σημαίνει ότι αρκετοί «σκούπισαν» τη μετοχή όταν αυτή υποχωρούσε έως και 3,63%.

Πρόκειται για αξιοσημείωτη συμπεριφορά, για μια μετοχή που παραδοσιακά ανήκει στις 3-4 κορυφαίες από πλευράς μερισματικής πολιτικής διαχρονικά. Η μετοχή φέτος κερδίζει 21% ενώ διακρίνεται για το συντηρητικό της προφίλ, ασχέτως κλίματος, χωρίς υπέρμετρους ενθουσιασμούς και εξαλλοσύνες, αλλά και χωρίς βίαια αδειάσματα.

Ο ΟΠΑΠ συνδυάζει μια από τις υψηλότερες μερισματικές πολιτικές της αγοράς, σταθερά ανοδική κερδοφορία με καλό growth, μικρό τραπεζικό δανεισμό για τα μεγέθη και το εκτόπισμά του, άρα έχει και μικρή επίπτωση από τα υψηλά επιτόκια.

Θυμίζουμε πως εντός του Ιουνίου, εκτός από το μέρισμα των 0,70 ευρώ, προγραμματίζεται και επιστροφή κεφαλαίου 0,45 ευρώ ανά μετοχή με ημερομηνία αποκοπής τη 19η Ιουνίου, διανέμοντας έτσι 1,15 ευρώ ανά μετοχή. Επίσης, ο ΟΠΑΠ είχε διανείμει προμέρισμα τον Νοέμβριο του 2022, που ουσιαστικά ανεβάζει πολύ τη μερισματική του απόδοση.

Το πρώτο τρίμηνο του 2023, τα καθαρά έσοδα προ εισφορών του Οργανισμού ανήλθαν στα 527,4 εκατ. ευρώ (+15,4% σε ετήσια βάση). Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 196,5 εκατ. ευρώ (+16,4% ετησίως), ενώ τα καθαρά κέρδη τριμήνου έφτασαν τα 118 εκατ. ευρώ (+33,6% σε ετήσια βάση). Θυμίζουμε πως η διοίκηση έχει δώσει εκτίμηση για EBITDA 740-760 εκατ. ευρώ το 2023.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ