Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑΓΟΡΕΣEuroxx: Οι κορυφαίες επιλογές από το Χ.Α. και η αισιοδοξία για το...

Euroxx: Οι κορυφαίες επιλογές από το Χ.Α. και η αισιοδοξία για το 2ο εξάμηνο

Τρεις μετοχές του ευρύτερου ενεργειακού τομέα επιλέγει στις έξι κορυφαίες επενδυτικές προτιμήσεις της από το ελληνικό χρηματιστήριο η Euroxx Χρηματιστηριακή, η οποία είναι θετική για την πορεία του Χ.Α. το 2021, στην ετήσια στρατηγική ανάλυσή της.

Πιο αναλυτικά, η Euroxx Χρηματιστηριακή έχει ως κορυφαίες επιλογές της για το 2021 από το Χ.Α. τις Μυτιληναίος, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή, όλες του ενεργειακού τομέα, ενώ η εξάδα συμπληρώνεται από τις ΟΤΕ και ΟΠΑΠ που έχουν καλά θεμελιώδη και την Εθνική την οποία προτιμά από τις άλλες τρεις τραπεζικές μετοχές. Μάλιστα, με βάση τις τιμές στόχους που δίνουν οι αναλυτές της ΑΧΕ, η η Εθνική και η ΔΕΗ έχουν τα καλύτερα περιθώρια ανόδου, 65% και 63%, αντίστοιχα.

Για την Εθνική δίνει στόχο τα 3,40 ευρώ, για τη ΔΕΗ τα 13 ευρώ, για τον ΟΠΑΠ τα 14,50 ευρώ (περιθώριο ανόδου 43%), για τον ΟΤΕ τα 16,50 ευρώ (περιθώριο ανόδου 40%), για τη Μυτιληναίος τα 14 ευρώ (+16%) και για την Τέρνα Ενεργειακή τα 15,80 ευρώ (+12%).

Οι αναλυτές της Euroxx εκτιμούν ότι στο 2ο μισό του 2021 θα υπάρξει βελτίωση της εικόνας του Χ.Α. σε συνάρτηση με την εξομάλυνση της κρίσης λόγω του Covid-19, την πρόοδο της οικονομίας και τη σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα.

Οι τρεις καταλύτες

Τρεις είναι οι κύριοι καταλύτες σύμφωνα με την ΑΧΕ που θα επιδράσουν θετικά στην ελληνική αγορά το 2ο εξάμηνο του 2021. Πρόκειται για την πρόοδο στους εμβολιασμούς, τη συνεχιζόμενη επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και τη διανομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και τη βελτίωση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

H Euroxx εκτιμά ότι η σταδιακή βελτίωση της ταχύτητας διάθεσης των εμβολίων θα ενισχύσει τις τουριστικές ροές και θα αυξήσει την ιδιωτική κατανάλωση. Σημειώνει πως αν όλα εξελιχθούν ομαλά με τον εμβολιασμό έως τα μέσα του 2021, η επιστροφή στην ανάπτυξη άνω του 3% το 2021 είναι εφικτή, λόγω της αυξημένης ιδιωτικής κατανάλωσης, της αύξησης των επενδυτικών δαπανών και της επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, η ΑΧΕ σημειώνει πως τα κεφάλαια αυτά είναι μια ευκαιρία χωρίς προηγούμενο για την Ελλάδα και αποτελούν τον παράγοντα – κλειδί, ώστε να υπάρξει η μετάβαση στην επόμενη ημέρα και στη μετά Covid-19 εποχή.

Τέλος για τον τραπεζικό κλάδο σημειώνει πως μολονότι η κατάσταση θα επιδεινώσει την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, εντούτοις ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Ηρακλής» και ενδεχομένως η ίδρυση μιας bad bank, είναι παράγοντες που θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και να οδηγήσουν γρηγορότερο «καθαρισμό» των χαρτοφυλακίων των τραπεζών.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ