Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19E.E: Κάθε χώρα εμβολιάζει διαφορετική ηλικία με το Astrazeneca

E.E: Κάθε χώρα εμβολιάζει διαφορετική ηλικία με το Astrazeneca

Νέες κατευθυντήριες οδηγίες δίνουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις ηλικίες που επιτρέπεται να εμβολιάζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) ότι τελικά, υφίσταται: “πιθανή σχέση με πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια”. Πάντως η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ, Εμερ Κουκ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης δήλωσε ότι : “Κανένας συγκεκριμένος παράγοντας κινδύνου δεν εντοπίστηκε”. Η νέα απόφαση όμως, όπως ήταν αναμενόμενο, ενέτεινε την ανησυχία στους πολίτες και προκάλεσε τις πρώτες αντιδράσεις σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.  Σημειώνεται ότι χθες το βράδυ ο Έλληνας υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας για το θέμα του εμβολίου της AstraZeneca, ότι :“δεν πρέπει να υπάρχει πολυφωνία στην Ευρώπη, γιατί το μόνο που καταφέρνουμε είναι να προκαλούμε μεγαλύτερη σύγχυση”. Όμως  πολλοί συνάδελφοί του είχαν άλλη άποψη, γι’ αυτό και διάφορες χώρες ανακοίνωσαν νέες οδηγίες σχετικά με τις ηλικίες που θα λάβουν αυτό το εμβόλιο.

Ετσι το Βέλγιο θα χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο σε άτομα άνω των 55 ετών για ένα μήνα, αναφέρει το RTL.

Η Σουηδία ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca τον Μάρτιο, μετά τις αναφορές γι αυτή τη σπάνια αλλά σοβαρή παρενέργεια. Στη συνέχεια ξανάρχισε τους εμβολιασμούς, αλλά μόνο σε άτομα άνω των 65 ετών.

Η Εσθονία ανέστειλε χθες τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορονοϊού για τους πολίτες ηλικίας κάτω των 60 ετών, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση της Βαλτικής χώρας.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Ολλανδός υπουργός Υγείας Χούγκο ντε Γιούνγκε υπεραμύνθηκε της απόφασης της ολλανδικής κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα να σταματήσει τους εμβολιασμούς των πολιτών κάτω των 60 ετών, λέγοντας πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα επικαιροποιούσε τις οδηγίες του για τη συγκεκριμένη ομάδα χθες.

Οι υπουργοί υγείας της χώρας αποφάσισαν να αναστείλουν τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca για άτομα ηλικίας κάτω των 55 ετών, σημειώνει ο ομοσπονδιακός υπουργός υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκε σε μέσα ενημέρωσης.

Η Βρετανία θα πρέπει να δώσει μια εναλλακτική στο εμβόλιο κατά της Covid-19 των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στους κάτω των 30 ετών, όπου είναι δυνατόν, λόγω μιας «εξαιρετικά» σπάνιας παρενέργειας εμφάνισης εγκεφαλικών θρομβώσεων.

Στη χώρα μας περιμένουμε τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το αν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις στο πρόγραμμα των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca σε ότι αφορά τους ηλικιακούς περιορισμούς.

Ρ.Μελά

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ