don't even ask

don't even ask

spot_img

Ύφεση του Βερολίνου, πολιτικοί σκόπελοι και στο βάθος Moody’s, JPMC και Πειραιώς, μερίσματα και χαρτιά…turbo, οι κινήσεις της CVC, η Δομική Κρήτης και ο…Λεωνίδας Βόκολος και “απόβαση” στην Ινδία

*Ποιόν συνέφερε ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι, σε ηλικία 47 ετών, στις ρωσικές φυλακές; Ακολουθώντας την διαδρομή του χρήματος, συνήθως φτάνεις στην ουσία. Το αυταρχικό καθεστώς Πούτιν; το καθεστώς Ζελένσκι-που κατηγορείται για διαφθορά και είναι σε αποδρομή-; οι ΗΠΑ όπου η πλευρά Μπάιντεν δεν μπορεί να περάσει την οικονομική βοήθεια προς το Κίεβο; η…βαβέλ των Βρυξελλών που επισπεύδουσα ενέκρινε ήδη 50 δισ. σε βάρος αναγκών των κατοίκων /φορολογουμένων της; Εύλογο το ερώτημα (του Κυριάκου Βελισσάριου) ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι εξυπηρετεί τον δικτάτορα Πούτιν; τον…ετοιμόρροπο Μπάιντεν, τον κατηγορούμενο για διαφθορά Ζελένσκι; την ασθμαίνουσα Ευρώπη;

*Η φετινή Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, είχε τον χαρακτήρα της… απολογίας των δυτικών ηγεσιών και του ΝΑΤΟ και την παταγώδη αποτυχία της στήριξης του καθεστώτος Ζελένσκι. Σε μια συγκυρία κατά την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διχασμένες πολιτικά και δεν εγκρίνουν τη συνέχιση της οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βρίσκονται απολογούμενες έναντι των ευρωπαϊκών κοινωνιών για την οικονομική στήριξη προς την Ουκρανία, την ώρα που δεν στηρίζουν επείγουσες ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών και στα αμερικανικά ΜΜΕ πολλαπλασιάζονται οι αποκαλύψεις για σκάνδαλα διαφθοράς στο καθεστώς του Κιέβου, με επίκεντρο τον ίδιο τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και με σκιές για… περίεργες σχέσεις του Χάντερ Μπάιντεν (και του… πατέρα του, Τζο Μπάιντεν) με το καθεστώς που επέβαλε στο Κίεβο η… Βικτόρια Νούλαντ, πριν από περίπου μια δεκαετία, μετά τα δραματικά γεγονότα της πλατείας Μεϊντάν. Άποψη του Φρίξου Παλαιολόγου. Οι ΗΠΑ απείλησαν προχθές, Σάββατο, να ασκήσουν για τρίτη φορά το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτουν για να εμποδίσουν την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχεδίου απόφασης που καλεί να κηρυχθεί «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, κείμενο για το οποίο η Αλγερία ζήτησε να διεξαχθεί ψηφοφορία αύριο, Τρίτη. Ο λόγος; δεν καταδικάζεται η άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1.160 ανθρώπους, κατά πλειονότητα άμαχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

*Τελευταία η DeA, θέτοντας το ερώτημα ποιος κερδίζει από τις δραματικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής-Ερυθράς Θάλασσας είχε επιχειρήσει- πάλι- να διακρίνει την διαδρομή του χρήματος. Γιατί τόσο εκτενής σήμερα η αναφορά; Επειδή είναι 19 Φεβρουαρίου και κατά πως φαίνεται το πρώτο 3μηνο οι συνθήκες (και) οικονομικές θα είναι ασφυκτικές για την Ευρώπη. Γίνομαι σαφής: την Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα μεγέθη Q4 της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Οι αναλυτές “βλέπουν” ύφεση 0,3% για την Γερμανία. Μία μέρα νωρίτερα, πληθωρισμός για την Ευρώπη και το βράδυ Τετάρτης δείκτες μεταποίησης σε ΗΠΑ-Ευρώπη. Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των αναλυτών, θα έχουμε μία από τις απαντήσεις…

*Συγκριτικά ευκολότερη η κατάσταση στην Ελλάδα. Μετά το σήριαλ για τα ομόφυλα ζευγάρια η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί το “αγροτικό”-για να δούμε θα τηρηθούν όσα συμφωνήθηκαν ( ; ) με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την ελεγχόμενη κάθοδο στο Σύνταγμα; Έχει να διαχειριστεί τις προκλήσεις της Τουρκίας- που σαφώς καταπατούν τα συμφωνηθέντα ( ; ) στην Αθήνα. Θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να προτάξει μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες: στις 21-22 Φεβρουαρίου στη Βουλή το ν/σ για τους ποινικούς κώδικες και 6-7 Μαρτίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Εάν φτάσει μέχρι τότε με τις μικρότερες δυνατές απώλειες θα έχει να προσβλέπει στην απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας από τη Moody’s στις 15 Μαρτίου. Το τελευταίο investment grade από τον πιο ισχυρό οίκο και πιο φειδωλό αξιολογητή. Σημαντικά τα οφέλη από την στιγμή που θα αναβαθμίσει το outlook και ο συγκεκριμένος οίκος. Επιβεβαιώνοντας πως η οικονομία είναι το “βαρύ χαρτί” της κυβέρνησης, δηλαδή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στα χέρια ενός Γερμανού η αναβάθμιση (ή όχι) από τη Moody’s. Ο λόγος για τον Steffen Dyck- τον Vice President-Senior Analyst του οίκου και υπεύθυνος των αξιολογήσεων (και) για την Ελλάδα. Ξεκάθαρα θετικός για την οικονομία, μετά την επανεκλογή ΝΔ/Μητσοτάκη. Στην αξιολόγηση του, την 15η Σεπτεμβρίου, είχε κάνει τη…μισή έκπληξη δίνοντας 2 κλίμακες (σε Βa1 από Βa3) αφήνοντας την άλλη (επενδυτική βαθμίδα) για το 2024. Στην αγορά προεξοφλούν πως αυτή θα έρθει στις 15 Μαρτίου. Άλλωστε το πιθανολογεί- σε ποσοστό 90%- η JPMC.

*Επίσης η JPMC προτρέπει για την διάθεση on block του 27% της Πειραιώς, από το ΤΧΣ. Για να τα πιθανολογεί-προτρέπει η JPMC, έτσι πιθανότατα θα είναι. Με σημεία αναφοράς: αποτίμηση 5 plus δισ. και τιμή μετοχής 3,5-3,8 ευρώ η διαδικασία για το placement της Πειραιώς. Πρακτικά αυτό προϋποθέτει-τρέχουσα- τιμή μετοχής στα 4,1-4,2 ευρώ.

*Στα υπόψη: νέα 24ωρη απεργία στην Lufthansa, αύριο, Τρίτη. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, αναμένεται να επηρεαστεί η κίνηση στα αεροδρόμια Βερολίνου, Φρανκφούρτης, Μονάχου, Αμβούργου, Ντίσελντορφ, Βόνης/Κολωνίας και Στουτγκάρδης από τις 4:00 τα ξημερώματα της Τρίτης.

*Με ρωτούσε γνωστός, εάν κριτήριο επιλογής του για μία μετοχή θα πρέπει να είναι το μέρισμα. Κατά κανόνα είθισται, αλλά εάν μία μετοχή “τρέχει” με 190% σε διάστημα 52 εβδομάδων και μέρισμα να μην…ελάχιστη σημασία έχει. Και του έφερα ως παράδειγμα την μετοχή της Intrakat, turbo το “χαρτί”, με 46,13% στο 3μηνο και 60,38% στο 6μηνο και που δεν θα διανείμει μέρισμα 2023.

*Μου λένε καλά πληροφορημένες πηγές, που γνωρίζουν εκ των έσω, πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις, πως η CVC είτε έτσι, είτε αλλιώς, θα αποκτήσει τον έλεγχο του ομίλου Nova, που εμπεριέχει την πρώην Wind και 2 τηλεοπτικούς σταθμούς, έναν συνδρομητικό την Nova και έναν ελεύθερο, τον Alpha, όπου η οικογένεια Βαρδινογιάννη κατέχει το 50% των μετοχών! Και τούτο διότι το κορυφαίο αμερικανικό fund είτε θα αποκτήσει τον όμιλο Nova απευθείας μέσω εξαγοράς από τον όμιλο United του Σέρβου Σόλακ και του Νίκου Σταθόπουλου της BC Partners, είτε θα ασκήσει έλεγχο – επιρροή εμμέσως, στην περίπτωση κατά την οποία ο όμιλος United αποκτηθεί από την ΔΕΗ! Στην οποία το CVC ήδη κατέχει μετοχική θέση που πρέπει να έχει υπερβεί το 15%, ενώ ως γνωστόν οι Αμερικανοί είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση να αποκτήσουν ένα πρόσθετο 20%, αίτημα που δεν είχε γίνει δεκτό από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο η συνάντηση Μητσοτάκη-Φωτακίδη έγινε. Όπως και Μητσοτάκη- Margherita Della Valle. Να θεωρήσω πως πρόκειται για κοινωνικού χαρακτήρα συναντήσεις; δεν…     

*CVC Capital: κοινό μυστικό πως είχε ενδιαφερθεί να αυξήσει το 10% (ή μήπως 15%) που έχει στη ΔΕΗ σε 20% ή και 30%; τα έχουμε αναφέρει αυτά. Μου τα επιβεβαίωσε-έμμεσα- και η πηγή μου (100% αξιόπιστη) που έχω στα “ενδότερα-υψηλότερα” του ομίλου ppc.

*Την Τετάρτη το team της Mytilineos θα ενημερώσει τους αναλυτές για τις προοπτικές του 2024. Τελευταία-λόγω της διολίσθησης της μετοχής από τα 39,56 ευρώ έως τα 36,9 άκουσα διάφορα σχόλια παραδόπιστων. Ένα έχει να πει η στήλη stay firm-stay long.

*Όπως και με την απόλυτη επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της DeA στον Αναστάση Δαυϊδ/Coca Cola HBC. Μισό δισ. – σε όρους χρηματιστηριακής αξίας- στο ρελαντί 4-5 συνεδριάσεων.

*Είναι ωραίοι: σε κάθε διάψευση πως συζητούν μεταξύ τους τα “χαρτιά” τρέχουν ένα 20%, ο λόγος για την 3άδα Δομικής Κρήτης- ΕΚΤΕΡ-ΒΙΟΤΕΡ …ότι έκανε ο Λεωνίδας Βόκολος στον Fatih Terim.       

*Γιατί ενισχύονται (και θα συνεχίσουν) τα mezzanines; NPLs και μη “κουρεύονται” γενναία- “καθαρίζονται”- ρυθμίζονται και μεταπωλούνται. Η διαφορά κόστους κτήσης- επαναπώλησης μπορεί και να φθάσει έως 12%-60%=48%, με εννοείτε…

*Γνωστή η επιμονή της DeA για την ανάγκη ουσιαστικής σύσφιξης των σχέσεων Ελλάδας-Ινδίας. Από 20 έως 24 Φεβρουαρίου η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ινδία, συνοδεία πολυπληθούς επιχειρηματικής αποστολής. Εξαιρετική πρωτοβουλία. Στο στόχαστρο του ελληνικού τουρισμού η αγορά της Ινδίας, αλλά όπως το είχε επισημάνει και η Ιωάννα Παπαδοπούλου- Διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ του ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος, θα πρέπει να δρομολογηθούν απ’ ευθείας αεροπορικά δρομολόγια. Και σύμφωνα με το μέχρι τώρα προγραμματισμό, το 2024 είναι χαμένο. Θα πρέπει να ενισχυθούν-κατ’ αρχήν- οι προξενικές αρχές στην Ινδία (Δελχί, Βομβάη, Μπανγκαλόρ κ.α.) για να επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης βίζας κ.λ.π. Στην ελληνική επιχειρηματική που ξεκινά αύριο (επικεφαλής) ο αποτελεσματικότατος υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης; και η γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και πρόεδρος της Enterprise Greece Μάϊρα Μυρογιάννη συμμετέχουν περίπου 60 ελληνικές επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών Eurobank, Eurolife, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Mytilineos, Viohalco, ΟΛΘ, Dynacom, Goldair, Streem Global κ.α. Θα σταθώ στο εξής: η πρωτοβουλία India-Middle East-Europe Economic Corridor μπορεί να είναι το απόλυτο αντίβαρο στον Belt and Road Initiative που προωθεί η Κίνα. Από αυτή την άποψη θα είχε ενδιαφέρον εάν η Αθήνα θα μπορούσε να δελεάσει το Δελχί στα “λιμενικά”. Γίνομαι σαφής, η Adani Ports- κολοσσός διαχείρισης-λειτουργίας λιμένων- έχει το λιμάνι της Χάίφα/Ισραήλ.

*Ως…αντίβαρο στην παρουσία της CosCo στον ΟΛΠ/Πειραιά, δεν θα απέκλεια ενδεχόμενη συμφωνία για κάποιον λιμενικό φορέα λ.χ. Καβάλας, Θεσσαλονίκης, Βόλου ή και Ηρακλείου. Θεσσαλονίκη, Βόλο είναι ο Ιβάν Σαββίδης- στην αποστολή συμμετέχει team του ΟΛΘ, το πιθανότερο όχι τυχαία- αλλά και επιτελικός του ΤΑΙΠΕΔ- επίσης πιθανά όχι τυχαία-. Ηράκλειο είναι ο Ναπολετάνος, στο Καστέλι ο ινδικός κολοσσός GMR κατασκευάζει με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το αεροδρόμιο Νο2 της χώρας. Ασκήσεις επί χάρτου θα πείτε, wishful thinking και σωστά, από την στιγμή που εξυπηρετούν τα αμερικανικά συμφέροντα μπορεί να προωθηθούν, κάποια από αυτά να υλοποιηθούν.

*Είδα και το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Κεφάλαιο” Γεώτρηση στην Κρήτη αποφασίζει η Exxon-Mobil-. Θετικά τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών για μεγάλη δομή φυσικού αερίου- ο χάρτης με τα “οικόπεδα” που θα επιχειρήσει ο αμερικανικός γίγαντας. Και μιας ο λόγος για την εφημερίδα, κυκλοφόρησε χθες Κυριακή πως η πλευρά του Γιάννη Φιλιππάκη συμφώνησε για την εξαγορά της εβδομαδιαίας επιχειρηματικής-οικονομικής DEAL News, που ίδρυσε ο εκλιπών Παύλος Δημητριάδης. Νεότερα και όσον αφορά το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τους τίτλους “Ελευθεροτυπία”-“Κυριακάτικη” και το διαδικτυακό E-net. 

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask