Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΌλι Ρεν (ΕΚΤ): Οι γεωπολιτικές εντάσεις "απειλούν" τη μείωση των επιτοκίων

Όλι Ρεν (ΕΚΤ): Οι γεωπολιτικές εντάσεις “απειλούν” τη μείωση των επιτοκίων

Παρότι η επιβράδυνση του πληθωρισμού θέτει τις βάσεις για να αρχίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τη μείωση των επιτοκίων της το καλοκαίρι, ο Όλι Ρεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας, προειδοποιεί ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τα σχέδια της ΕΚΤ.

Σε δήλωση του, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας, ανέφερε πως οι προοπτικές για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο προϋποθέτουν ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω ανατροπές στη γεωπολιτική κατάσταση που επηρεάζουν τις τιμές της ενέργειας και τον πληθωρισμό.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ διατήρησε το επιτόκιο καταθέσεών της στο επίπεδο ρεκόρ του 4% για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση την προηγούμενη εβδομάδα, σηματοδοτώντας ωστόσο ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα της επιτρέψει σύντομα να ξεκινήσει τις μειώσεις των επιτοκίων της, άποψη που επανέλαβε νωρίτερα την Τρίτη και ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιρλανδίας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ,

«Αυτό προϋποθέτει ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω πισωγυρίσματα, για παράδειγμα στη γεωπολιτική κατάσταση και συνεπώς στις τιμές της ενέργειας» είπε ο Φινλανδός αξιωματούχος αναφερόμενος στη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία.

«Η ΕΚΤ λαμβάνει τις αποφάσεις της για τα επιτόκια από συνεδρίαση σε συνεδρίαση υπό το φως των τελευταίων πληροφοριών, χωρίς να δένει εκ των προτέρων τα χέρια της σε κάποιο συγκεκριμένο επιτόκιο» υποστήριξε ο Ρεν.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ